Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
13788 08-Ian-2014

4.41
din 11 voturi
RATING UTILIZATORI
Rata indiana alergatoare (Anas Platyrhynchos F. Domestica) este una dintre cele mai raspandite rase de ouat din intreaga lume, iar de putin timp, ea traieste si in Romania.
 
Nu a fost adusa si aclimatizata aici pentru calitatea ei de buna producatoare de oua, ci pentru ca este un vanator innascut de limacsi.
Gradinarii si fermierii stiu ca limacsii pot ataca neindurator plantele si legumele din gradina lor si, mai mult decat atat, par a fi imuni la orice masuri de control.

Ei bine, limacsii (melci fara cochilie) pot produce pagube mai mari decat orice alt daunator, pentru ca se hranesc cu frunzele, radacinile, tuberculii sau chiar fructele diverselor plante, in care sapa santuri si cavitati.
 

LAVANDA - cea mai profitabila cultura
pe terenuri mici

- planta nepretentioasa
- se vinde excelent
- profit de peste 8.000 de euro/ha!

>> Click AICI <<

Produsele pentru combaterea acestor melci de gradina sunt toxice pentru plante si, evident, pentru oameni si mediu.
 Rata alergatoare indiana
Ratele indiene alergatoare, in mod ecologic, va pot scapa rapid de melcii devoratori si chiar de ouale lor, ale limacsilor.
 
Spre deosebire de ratele obisnuite, acestea nu merg leganat, ci alearga, de aici si denumirea. Sunt foarte sprintene si sociabile.
 
„Pastorul” roman de rate alergatoare indiene - interviu cu Alexandru Vajda

In urma cu 4 ani, Alexandru Vajda aflase de la un prieten din Ungaria despre aceasta rasa si calitatile ei.

Pe atunci insa nu a avut posibilitatea sa creasca rate, deoarece nu avea spatiul necesar. Ideea a prins contur imediat ce a avut posibilitatea sa le creeze conditiile necesare de cazare si crestere. Si-a infiintat o mica gospodarie de pasari in comuna Cristian, judesul Brasov.

Doar daca ideea va prinde se gandeste la extindere, insa cu un efectiv nu mai mare de nivelul unei gospodarii satesti. „Sper ca romanii vor aprecia rata alergatoare la fel ca mine”, spune Alexandru. „Ideea de baza este de a raspandi rasa in vederea unei ecologizari a gradinilor de zarzavaturi.

Ratele fiind de statura mica nu pot fi recomandate pentru carne, dar este o rasa buna ouatoare. Din pacate, valorificarea oului de rata, cum se stie, este imposibila imposibila, dat fiind faptul ca acesta prezinta un anumit risc de infectare cu salmonella. Dar pentru consumul
propriu al unei familii este ideal.

Primul si cel mai mare avantaj al ratelor alergatoare este acela de a „vana” limacsii si ouale acestora din gradinile cu legume, plante medicinale, arbori si arbusti.

Este un avantaj pentru ca metoda este ecologica si foarte eficienta. Sunt niste rate foarte sprintene si curioase, cu un simț olfactiv bine dezvoltat, oferind astfel o posibilitate reala in lupta impotriva melcilor.”

Idei de Afaceri: Dle Vajda, exista riscul ca ratele sa se hraneasca si cu frunzele sau legumele din gradina noastra, nu numai cu limacsi?
Alexandru Vajda: Pentru orice solutie exista si un „manual de utilizare”.

Bineinteles ca ele vor da buzna si in zarzavaturi (verdeata). De aceea, ele sunt lasate sa isi faca treaba in gradina dupa ce au fost hranite cu verdeata in prealabil. Limacsii si ouale acestora sunt considerate o delicatesa pentru ele, cea ce nu impiedica sa fie consumati de o rata deja satula.

Chiar daca ele vor crea anumite pagube in gradina, acestea sunt infime pe langa ceea ce pot provoca melcii. Pe deasupra, ele nu trebuie sa fie prezente printre legume permanent, ci, cu o anumita periodicitate, sunt lasate sa curate gradina de melci.
 
Idei de Afaceri: Sunteti in masura sa furnizati aceste pasari pentru cei interesati? Cam de cate exemplare avem nevoie pentru curatarea unei gradini?
Alexandru Vajda: In Austria, de exemplu, se folosesc 4-5 rate la un hectar. Conteaza foarte mult suprafata gradinii pe care o are cel interesat. Noi recomandam 3 rate pe grup, 1 ratoi cu 2 rate.

Numarul de 3/grup il recomand din prevedere, bazandu-ma pe experienta privind comportamentul lor. Daca una pateste ceva si moare, cealalta singura nu va supravietui.

In schimb, daca sunt 2 ratoi si putine rate, acestia pot epuiza rata sau ratele pana la moarte din cauza instinctului de imperechere.

Idei de Afaceri: Care sunt costurile pasarilor?
Alexandru Vajda: Pretul unei perechi la varsta de 1 luna duce undeva la 150 lei. Daca cineva doreste un lot, adica un ratoi si mai multe femele, in acest caz vom lua in considerare si raportul de nastere ratoi-rata si, in functie de aceasta, pretul probabil va creste.
 
Idei de Afaceri: Cum si unde se face achizitionarea?
Alexandru Vajda: Achizitionarea se face de la noi din Brasov-Cristian, unde cumparatorul va avea ocazia sa aleaga ratele dorite din card. Perioada in care se vor putea face achizitii va incepe probabil din luna mai pana la epuizarea stocului.

Idei de Afaceri: Legat de cresterea lor (hranire, inmultire etc.), tot dumneavoastra ii consiliati pe cei care achizitioneaza pasarile?
Alexandru Vajda: Da, acest lucru ni se pare absolut normal. In plus, sfaturi si recomandari vor fi postate pe viitorul site despre rate alergatoare indiene.

De altfel, cumparatorii ne vor putea contacta telefonic cu orice problema aparuta.
Detalii: www.ecoprofi.ro

Autor: Zenobia Badescu

Cresterea pasarilor de curte


Tags: afaceriafacereidei de afaceriidei afacerirate indienerate alergatoarerata vanatorpasarilimacsi


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Afaceri inedite cu rate-alergatoare
Rating:
Nota: 4.41 din 11 voturi

Articole conexe

13 Iun2018

Cum puteti obtine finantare de 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri

de Alina Constantinescu
336 persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacerere non-agricola in mediul urban si isi au resedinta sau domiciliul in regiunea Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) vor fi selectate sa participe la cursuri de formare...
Citeste mai departe
25 Ian2017

Programul Start-up National: pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Alina Constantinescu
Prin noul program Romania Start-up National, antreprenorii vor putea primi un ajutor financiar de pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Antreprenorii pot accesa programul de la 1 mai 2017. De asemenea, prin Programul Operatonal Capital Uman sunt finantate alte doua programe...
Citeste mai departe
04 Nov2016

Ce facilitati au studentii care vor sa isi deschida o afacere

de Alina Constantinescu
Potrivit prevederilor Legii nr.182/ 2016, studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie nu vor fi nevoiti sa plateasca taxele pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unei PFA sau a unei II. Acestia vor beneficia de consiliere gratuita din partea reprezentantilor Registrului...
Citeste mai departe
16 Iun2016

Andivele se contureaza ca o buna afacere in Romania

de Afacerilacheie.net
Cultivarea andivelor, cunoscute sub numele de "Cicoarea de Bruxelles", este una dintre cele mai profitabile indeletniciri care se practica astazi in Gheraesti. In anul 1930, cand fabrica de zahar din Roman a avut la carma un cetatean belgian, acesta a adus din tara sa cateva seminte...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016