08-Ian-2013
Se spune ca un adevarat om de afaceri este capabil sa scoata bani si din piatra seaca. De ce sa nu incercati sa scoateti bani si din gura de sarpe?
Ei bine, aflati ca un gram de venin costa aproximativ 2.000 de euro! Adica de 40 de ori mai mult decat un gram de aur!
O singura vipera produce anual aproximativ 1,5 grame de venin. Facand niste calcule simple, o ferma de 100 de vipere va aduce anual 200.000 de euro!
In sfarsit o afacere extrem de profitabila pe care puteti sa o demarati cu investitii modice!
Veninul de sarpe este larg utilizat in medicina si este un ingredient pretios in pregatirea unor medicamente si antidoturi.
De asemenea, veninul recoltat de la vipere este utilizat in medicina homeopata. Mai mult decat atat, veninul ajuta la producerea unor substante care sunt folosite de catre biochimisti in timpul cercetarilor stiintifice. Acest aspect este esential pentru dezvoltarea de noi medicamente si agenti de diagnosticare.
Cu toate acestea cresterea viperelor pentru venin este putin fructificata la noi in tara, la standardele stabilite de legislatie si fara a pune in pericol ecosistemul natural al acestor animale. Spre exemplu, in alte tari multe companii farmaceutice au propriile lor crescatorii de vipere, cererea pe piata de profil fiind in crestere.
Va intelegem reticenta fata de aceste animale. Am fost educati sa cunoastem faptul ca viperele sunt agresive si foarte periculoase, ca este bine sa le evitam, cand de fapt ele sunt mai mult timide.
Va anuntam ca vipera cu corn nu este atat de primejdioasa precum pare sau se spune!
Desi are un venin foarte toxic, vipera nu produce suficient de mult, incat sa omoare un om adult si sanatos. Majoritatea muscaturilor au loc atunci cand se incearca ori capturarea, ori uciderea sarpelui, dar chiar si asa, cazurile fatale sunt extrem de rare.
Pe de alta parte veninul serpilor a devenit elixirul tineretii si al sanatatii. Acesta este folosit in industria farmaceutica si mai nou in cea cosmetica, pentru combaterea ridurilor.
Cererea de pe piata este intr-o continua crestere, iar oferta inca, foarte slaba. Aveti sansa sa intrati pe o piata in care concurenta este foarte slaba!
Ferma de vipere indeplineste toate trasaturile afacerii ideale pentru orice mic antreprenor, pentru ca:
- se poate demara cu investitii modice;
- aduce un profit incredibil de mare;
- necesita munca putina si usoara;
- amortizarea se face rapid.
Afaceri la cheie: Ferma de Vipere - Castiga 20.000 euro/luna din cresterea viperelor pentru venin
Piata de venin are un trend crescator de 5% pe an!
In prezent, principalii furnizori de venin de sarpe pe piata internationala sunt China, India si Thailanda. In ceea ce priveste tarile din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat (2004/2005) in anul 2004 au fost importate 2,789 kg de venin de sarpe. Germania a fost cel mai mare importator (20%), apoi Tarile de Jos (13%), Franta (12%), Regatul Unit (11%) si Spania (9%).
Daca cererea mondiala totala pentru acest produs este de aproximativ 5,500 kg practic nevoile tarilor din Uniunea Europeana s-au situat undeva la jumatatea acestei cifre. Iata asadar ce perspectiva prezinta chiar marea familie de care apartinem - Uniunea Europeana.
Lucrurile nu se opresc aici ci au un trend crescator de cca. 5% pe an, asa cum arata studiile in domeniu.
In 2011 cererea a fost de 6,685 kg., in 2012 de 7,020 kg, urmand ca in 2021 sa ajunga la10,890 kg.
Veninul de sarpe este folosit in prepararea mai multor produse farmaceutice. In general se folosesc cantitati foarte mici. Spre exemplu, 100 g de Vipratox-unguent, un preparat cu actiune analgezica, contine doar 0,1 mg de venin (toxina) de la vipera ammodytes amodytes.
Atentie! Cercetarile stiintifice arata ca proprietatile fizico-chimice ale veninului depind in mare masura de hrana pe care o primesc viperele dumneavoastra.
Afaceri la cheie: Ferma de Vipere - Castiga 20.000 euro/luna din cresterea viperelor pentru venin
Intaiul crescator de vipere din Romania
In documentarea noastra pentru ferma de vipere, am intalnit cel putin trei mari crescatori din tara noastra care se pot lauda cu o reusita in acest domeniu.
Sansa a facut sa putem vorbi pe indelete cu intaiul si cel mai “tare” dintre toti crescatorii de vipere din tara noastra. Multi dintre cei interesati de tema viperelor au auzit desigur de Marius Buldur, primul crescator oficial de vipere.
Startul afacerii cu vipere a fost in 2003 cand nici nu se auzise de avize si alte inscrisuri birocratice privind aceasta activitate. Pe atunci, dl. Buldur avea o ferma de gaini si, de la pasnicele pasari, a trecut, fara a clipi la “periculoasele” vipere.
Asadar, la finele programului, in ferma lui de gaini din Ortisoara, statea de vorba cu angajatii si rasfoia o revista de profil agricol. Ochii i-au cazut pe un anunt, aproape straniu la vremea aceea, “vand documentatie pentru cresterea viperelor in captivitate si colectare de venin”.
Ideea era tentanta asa ca a pus mana pe telefon, a vorbit cu persoana respectiva si dupa ce a aflat detaliile a comandat documentatia. “Am citit-o si iar am citit-o vreo trei luni“, spune Marius Buldur, “socotind in capul meu cum as putea s-o pun in practica. Apoi, am luat decizia sa incerc.
Cu spatiul nu era problema pentru ca am restrans activitatea din ferma de gaini si am inceput amenajarea. Am facut rost de primele exemplare de vipere si am pornit la drum.
Afaceri la cheie: Cum ati obtinut autorizatiile pentru aceasta activitate?
Marius Buldur: A fost dificila obtinerea autorizatiilor pentru ca trebuia sa fac dovada provenientei animalelor. Fiind primul caz, nu se stia nimic in acest sens, si cei de la Agentia de Protectia Mediului contactau Ministerul Mediul din Bucuresti pentru a gasi o solutionare.
Ulterior, am gasit intelegere si s-a conceput in cadrul agentiei solutia de rezolvare a problemei provenientei animalelelor. In scurt timp am obtinut si autorizatiile.
Afaceri la cheie: Deci calea este deschisa?
Marius Buldur: Da, in momentul de fata este mult mai usor, autorizatia o emite doar Directia Sanitar-Veterinara. Fiecare pui care se naste in ferma trebuie sa aiba un fel de "certificat de nastere" adica un proces verbal de luare in evidenta a puilor nascuti in captivitate.
Afaceri la cheie: Care a fost investitia initiala?
Marius Buldur: Destul de redusa, cca 1.000 de euro. Mai ales ca primele exemplare au fost imprumutate de la un prieten si ca atare am investit in amenajare si dotare. Prietenul de care va povestesc crestea vipere si avea o societate comerciala care la acea vreme organiza expozitii de reptile. Ca atare, avea in evidenta sa un numar de vipere.
Afaceri la cheie: Cum ati invatat sa umblati cu serpii? Din ce povestiti am in fata o imagine: dumneavoastra, documentatia si sarpele.
Marius Buldur: Chiar asa a si fost. Singur am invatat sa umblu cu serpii. Pur si simplu nu stiam. Am pus sarpele pe masa si ma invarteam in jurul ei, intr-o mana cu o paleta si in alta cu o pensa chirurgicala. Cand ma aplecam catre sarpe, el se retragea, pentru ca este un animal defensiv. Ca intr-un tangou, un pas in fata si doi inapoi.
Sarpele te musca doar in momentul in care insisti. Doar atunci devine agresiv si te poate composta. Mi-a fost destul de greu la inceput pana am reusit sa ajung unde imi propusesem. L-am prins conform indicatiilor si, treptat, mi-am format propria strategie de abordare.
Afaceri la cheie: Nu va era teama? Erati dotat cu serul antiviperin?
Marius Buldur: Nu, nu am avut si nici acum nu am. Teama a fost la inceput, din contactul cu o fiinta cu sange rece dar apoi m-am obisnuit. Le-am studiast atent comportamentul si stiu cand nu trebuie sa ma apropii de ele pentru ca sunt nervoase.
Le las in pace, sa se relaxeze si lucrez foarte atent. In plus, prefer sa nu fie nimeni in apropierea mea atunci cand recoltez venin. Daca inveti cand si cum sa cum sa le manipulezi, nu au cum sa te muste.
Afaceri la cheie: V-ar putea ucide veninul de la un sarpe?
Marius Buldur: Ma vedeti mort?
Afaceri la cheie: Nu! Dar v-a muscat, nu?
Marius Buldur: M-a muscat, sigur ca da! Repet, ma vedeti mort? Am si prieteni care au fost muscati de 3-4 ori si nu s-a intamplat nimic. Cand am fost muscat am consumat multe lichide si am stat, pe cat posibil, nemiscat. Dupa circa doua ore, am decis totusi sa ma deplasez la spital si am facut injectia cu serul antiviperin.
Afaceri la cheie: Despre amenajarea spatiilor si a terariilor pentru vipere ce ne puteti spune din experienta dumneavoastra de crescator?
Marius Buldur: Documentatiile arata ca trebuie sa ai 3 incaperi: una pentru cresterea viperelor, alta pentru recoltarea veninului si o a treia pentru cresterea soriceilor. Dar, parerea mea este ca sunt de ajuns doua.
Depinde desigur si de numarul de exemplare sau de perspectivele dezvoltarii afacerii. Afirm ca sunt de ajuns doua incaperi pentru ca hranirea se poate face si in alt mod decat cu soricei.
Eu imi hranesc viperele cu carne de vita tocata amestecata cu ou, prin metoda de indopare. Astfel, nu mai este necesara o incapere separata pentru cresterea de soareci. In plus, efortul de intretinere a unei biobaze de soareci este mult mai mare decat intretinerea unui efectiv similar de vipere.
Afaceri la cheie: Foarte interesant! Cum se face hranirea prin indopare? Dar hranirea puilor?
Marius Buldur: Hranirea adultilor se face cu ajutorul unui dispozitiv din silicon a carui palnie se introduce in gura animalului si se face indoparea. Acest amestec contine proteine mai multe si, tehnologic vorbind, este mai eficient. Daca ii veti da soarecele viu, trebuie sa-l invenineze, deci se pierde din productie.
Hranirea puilor se face separat, cu bucatele mici de carne introduse cu penseta.
Afaceri la cheie: Care sunt in prezent costurile de intretinere pentru numarul de vipere pe care-l cresteti? Si, apropo, care este acesta?
Marius Buldur: Costurile de intretinere sunt in jur de 400 lei pe luna. Numarul de exemplare din ferma mea este atat cat prevede legea.
Afaceri la cheie: Care este procedura dumneavoastra de conservare si pastrare a veninului?
Marius Buldur: Dupa ce recoltez veninul il liofilizez cu ajutorul liofilizatorului. Procesul dureaza 24 de ore. In acest timp, intreaga cantitate de apa este efectiv extrasa din veninul recoltat. Produsul este sigilat si mentinut la o temperatura constanta sau intr-o solutie de silica gel pentru a fi absorbita umiditatea recipientului respectiv.
Afaceri la cheie: Ferma de Vipere - Castiga 20.000 euro/luna din cresterea viperelor pentru venin
Este o cerere mare de venin
Afaceri la cheie: Dle Buldur, sa spunem lucrurilor pe nume. La cat este cotat gramul de venin?
Marius Buldur: Un gram de venin liofilizat costa in jur de 1.200-1.500 euro. Dar este un pret care se imparte intre diversi intermediari care apar intre producator si beneficiar. Cu cat sunt mai multi cu atat pretul tau de vanzare este mai mic. Chiar si asa afacerea este foarte profitabila.
Afaceri la cheie: Cine vinde vipere pentru cresterea in captivitate si la ce pret?
Marius Buldur: Societatea comerciala care are in domeniul de activitate “cresterea viperelor in captivitate” poate sa vanda si altora. Spre exemplu, eu am peste 400 de pui si pot sa-i pastrez sau pot sa-i vand. Este si aceasta o afacere. Interesul meu este insa sa nu diminuez efectivul fermei pentru ca este cerere mare de venin si atunci nu am de unde sa o asigur.
In ceea ce priveste pretul, acesta difera in functie de varsta reptilei. In general se vinde cu 300 de euro dar sunt mai multi factori care determina pretul, unul dintre ei, asa cum spuneam este varsta animalului.
In acelasi timp este bine sa ai parteneri pentru colaborare pentru a face fata la intreaga cantitate solicitata. O ferma cu 40-50 de vipere este doar o faza de inceput. Afacerea devine interesanta de la 200 de exemplare de vipere in sus.
Afaceri la cheie: Exista piaţa in Romania sau doar in afara?
Marius Buldur: In afara exista, iar in Romania, acum punem bazele productiei de unguente cu venin romanesc.
Culmea, pentru aceste produse specifice, tara noastra importa venin. Am parteneri cu care colaborez in prezent pentru ca stiu exact necesarul de venin care va fi atat la finele anului cat si in 2013. Si va spun ca este o cerere foarte, foarte mare.
Afaceri la cheie: Ce sanse au cei care doresc de maine un parteneriat cu dumneavoastra?
Marius Buldur: Cei care doresc un parteneriat cu mine, discutam, nu este problema. Va fi o cerere mare si constanta Pentru incepatori insa, este nevoie de timp pana isi inmultesc animalele si trebuie sa astepte un an, un an si jumatate pana cand cresc puii si se poate face recoltarea.
Sunt multi cei interesati insa, nu stiu daca 10% dintre cei cu care m-am intalnit de-a lungul timpului au si inceput afacerea. Da, se intereseaza, pun intrebari, preiau informatia si dupa ce ajung acasa o uita. Cheia este perseverenta. Sa nu renunti la ceea ce ti-ai propus. Nu trebuie sa mergi pe ideea ca “nu functioneaza“, “nu am piata, cui vand?” etc. Acesta este secretul afacerii: mergi mai departe!
Cei care nu reusesc in aceasta afacere sunt primii care afirma ”nu se vinde”, sau “nu functioneaza”, “este o minciuna” s.a.m.d. Apar tot felul de articole prin ziare cu afirmatii de acest gen, desigur neadevarate. Va spun eu, este o afacere care functioneaza insa depinde de perseverenta si seriozitatea celui care o face.
Unii dintre cei care au reusit imi sunt chiar parteneri. Andrei Tinu este unul dintre ei. Are o firma serioasa de crestere a viperelor si imi face placere sa lucrez cu el. Stiu ca ma pot baza pe colaborarea cu el si, in timp, am devenit chiar prieteni.
Afaceri la cheie: Ferma de Vipere - Castiga 20.000 euro/luna din cresterea viperelor pentru venin
Unguente romanesti pe baza de venin - un vis din 2006
De prin 2006 Marius Buldur se gandeste cum ar putea sa valorifice veninul obtinut la noi in tara pentru productia de unguente. Desi a trecut ceva de timp de atunci si a intalnit numai obstacole, nu a renuntat la idee. A cautat si incercat zeci de posibilitati si iata ca 2011 a venit cu oportunitatea dorita.
Aflati acum in exclusivitate, ca se pun bazele productiei de unguente, o afacere derulata fie pe S.C. MB. Way, fie pe S.C. Ammodytes, ambele firme create de Marius Buldur special pentru aceasta activitate.
Si astfel, ferma din Ortisoara va avea si laboratoare de productie, practic o linie completa. Aici se creste vipera, de aici se extrage veninul si in camerele alaturate se fabrica unguentul. Cu adevarat un vis foarte frumos.
Unguentele sunt foarte bune si produsele foarte cautate. Este vorba de unguente antireumatismale si antirid, ambele avand in compozitie pretiosul venin de vipera.
Doamnelor, pregatiti-va sa fiti mai frumoase!
“Am discutat cu diversi producatori din tara, carora doream sa le vand veninul si ei sa faca productia de unguente”, afirma Marius Buldur. “Au fost incantati de idee insa retehnologizarea cere bani de care ei nu dispun. Produsele pe baza de venin nu se pot produce in aceleasi recipiente in care ai facut sau vei amesteca alte ingrediente. Veninul contine o substanta activa care este toxica. Asa ca am decis sa fac eu investitia.
Locatiile destinate abatorului de pasari si statiei de sortare a oualor sunt tocmai potrivite in acest sens. Linia de producere a unguentelor trebuie sa indeplineasca anumite norme din punct de vedere al spatiului si dotarilor. Incepand o astfel de productie, efectiv vom elimina intermediarii.”
Pentru cei hotarati sa scoata bani si din... gura de sarpe, una dintre cele mai profitabile afaceri o reprezinta ferma de vipere pentru venin!
Afaceri la cheie: Ferma de Vipere - Castiga 20.000 euro/luna din cresterea viperelor pentru venin
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Alte IDEI DE AFACERI
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → O afacere cu produse cosmetice 100% naturale la tine acasa
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Afaceri la cheie: ferma de vipere - una dintre cele mai tentate afaceri!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic
- → Afaceri la cheie - Cultivarea arbustilor fructiferi: catina, coacaze, capsuni
- → Afaceri la cheie - Ferma piscicola in sistem familial
- → Secretele ingrijirii celor mai deosebite si pretentioase flori de apartament si gradina!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea catinei