Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
3239 22-Mai-2015

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Ca sa avem o ciupercarie profitabila trebuie sa tinem cont de urmatorii factori care influenteaza bunul mers al afacerii:

1. Potentialul de productie al hibridului/tulpinii insamantate

In prezent, potentialul de productie al tulpinilor/hibrizilor comerciali este mult mai mare decat al celor de acum 10-15 ani.

Este normal, pentru ca si producatorii lor se afla intr-o competitie acerba si cauta sa aduca pe piata un material biologic tot mai performant.
Afla cum sa faci bani din propria ta Plantatie de Paulownia

O afacere cu investitii modeste,
aducatoare de castig consistent

Detalii aici>>


Insa si tehnologia de cultura trebuie sa tina pasul, altfel aceste tulpini nu dau rezultatele scontate.

Productiile recoltate vor fi diferite, de pilda, daca se cultiva aceeasi tulpina intr-o ciupercarie clasic-gospodareasca si intr-una intensiva. In unele ciupercarii moderne, productii de 35 kg ciuperci/ mp nu sunt astazi ceva iesit din comun.

2. Durata ciclului de productie, respectiv numarul de valuri de recoltare intr-o ciupercarie clasica se pot realiza, de regula, 2 cicluri/an: primavara – insamantarea din martie si toamna – insamantarea de la sfarsitul lunii august, inceput de septembrie.

Durata ciclului de cultura la ciuperci este de maximum 110- 120 zile. Numarul de valuri de recoltare conteaza mai putin, pentru ca nu exista pressingul din cultura intensiva, unde se realizeaza in acelasi spatiu 5-7 cicluri/an, cu cate 50-70 zile/ciclu, cu 3-4 valuri de productie fiecare ciclu.

3. Calitatea miceliului folosit in ciupercarie si norma de insamantare

La achizitionare, calitatea miceliului comercial poate fi apreciata de catre cultivator, in anumite limite, dupa mai multe criterii: culoarea, mirosul, impanzirea retelei miceliene pe boabele de cereale, absenta/prezenta unor pete diferit colorate (colonii de mucegaiuri) s.a.

Vechimea miceliului, modul de pastrare si conditiile de transport sunt, de asemenea, foarte importante.

Capacitatea de productie a miceliului cu perioada de pastrare depasita scade semnificativ din cauza fenomenului de imbatranire a hifelor miceliene.

Atentie! Nu cumparati miceliu decat de la o statie de produs miceliu acredidata, cu factura si cu certificat de calitate sau de garantie.
Norma de insamantare depinde de sistemul tehnologic in care este organizata ciupercaria.

In cultura de tip clasic, norma recomandata este mai mare decat in cea de tip semiintensiv si intensiv. Exista si parerea ca, daca se insamanteaza mai mult miceliu, se vor obtine productii mai mari.

Aceasta opinie este valabila, intr-o mica masura, doar cand se depaseste cu putin norma obisnuita. S-a demonstrat ca, in culturile intensive, 0,5-0,7% reprezinta cantitatea optima peste care, daca se trece, nu se recolteaza ciuperci in plus.


Tags: afacereafacericiupercarieciupercimiceliu


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

3 factori de succes pentru o afacere cu ciuperci
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
15 Sep2021

Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF

de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.    In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
Citeste mai departe
26 Nov2019

Artisan Bakery - ingredientele unei afaceri de succes

de Alina Constantinescu
O afacere cu potential ridicat pe piata din Romania este deschiderea unei cofetarii/patiserii. Aflam in randurile de mai jos povestea din spatele afacerii Artisan Bakery. Ideea afacerii de familie a Ioanei Ungureanu s-a nascut in perioada de maternitate, cand a avut timpul necesar sa se informeze...
Citeste mai departe
17 Oct2019

Trei ingrediente ale unei afaceri de succes - Avido Bistro

de Alina Constantinescu
Programul Start-Up Nation ii ajuta pe tinerii antreprenori indrazneti sa isi transforme pasiunile in idei de afaceri profitabile. Astazi aflam povestea a doua tinere, Madalina si Cristiana, care au renuntat la domeniile in care activau si au pus bazele unei afaceri cu mancare naturala. Cele doua...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016