Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
4963 21-Feb-2014

5
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
Care sunt elementele cheie ale unei afaceri reusite? Ce ar trebui sa ne preocupe cel mai mult intr-un proiect de afacere inainte de a investi?

Care este reteta succesului in afaceri? Aceste intrebari sunt printre cele mai frecvente din partea potentialilor antreprenori.

Ar fi frumos sa existe o reteta secreta care asigura succesul cat ai clipi, o metoda dovedita care, atunci cand o urmezi in litera ei, iti permite atingerea celor mai inalte culmi.

Dar ce inseamna succesul in afaceri? Pentru unii inseamna sa devii milionar, pentru altii, sa fii independent, sa fii propriul tau patron, sa-i poti ajuta pe ceilalti, sa lasi o marturie etc. Pe scurt, succesul este relativ si are trasaturi  personale. Mai mult, nu exista o reteta miracol de succes!

Chiar daca nu putem dispune de o reteta, exista cu siguranta o serie de ingrediente comune aproape oricare istorii de succes in afaceri. Serge Beauchemin, consultant canadian in management, prezinta in lucrarea sa "Conseils a des jeunes entrepreneurs" o lista a acestor ingrediente.

1. Nevoile clientului
Totul porneste de aici. Orice intreprindere sau orice organizatie nu exista decat pentru ca, undeva, o fiinta umana are o anumita nevoie. Este baza comertului. Sa raspunzi nevoilor clientilor. Asa a inceput trocul in urma cu mii de ani.

Si este inca adevarat chiar daca modelele par sa raspunda nevoilor unor intreprinderi, nu ale indivizilor. Pentru ca, atunci cand le privim de aproape, toate aceste produse si servicii sunt tot timpul destinate unei fiinte umane care are nevoie de ele pentru sine insusi sau pentru a raspunde nevoilor unei alte persoane.

Potentialul comercial al proiectului depinde deci de aceasta nevoie si de numarul de oameni care o impartasesc si care dispun de mijloacele necesare pentru a le satisface.

2. Solutia
Pentru a asigura perenitatea unui proiect de intreprindere, trebuie sa intelegi bine cum anume solutia propusa raspunde adecvat nevoilor identificate si, mai ales, prin ce difera ea de alternativele deja disponibile pe piata.

Daca proiectul tau nu raspunde decat partial nevoii sau daca pe piata sunt deja disponibile alternative de raspuns care sunt adoptate de clientela tinta, proiectul tau va implica mult mai multe riscuri.

Succesul va depinde nu doar de solutia ta, ci si de strategia comerciala si de executia sa. Afacerile sunt o jungla, iar o data cu Internetul si cu globalizarea, intrega planeta este acum terenul de joc. Trebuie sa fii creativ si flexibil pentru a gasi solutii eficace si distinctive.

3. Vanzarea si marketingul
Prea des, antreprenorii isi incep proiectul invers. Ei debuteaza cu o idee, inventeaza un produs sau un serviciu pe care il cred revolutionar. Apoi il fabrica, il dezvolta, il construiesc, il materializeaza. 

Adeseori, ei isi pun la bataie toate economiile lor si chiar bani pe care ii imprumuta de la prieteni. Si doar atunci cand totul este gata incep sa se gandeasca la vanzari. In plus, foarte des, ei n-au nicio idee despre cum ar trebui sa procedeze.

Vinde cat mai devreme posibil ideea sau proiectul tau! Este cel mai bun mod de a-ţi valida oferta pe piata. Sa stii sa-ti vinzi produsele si serviciile este elementul cheie al succesului oricarei intreprinderi. Trebuie sa-ti dezvolti cunostintele in acest domeniu si chiar sa devii un expert in vanzari. Organizatiile care stiu sa vanda sunt cele care cresc cel mai rapid si cele care dureaza mai mult.

4. Executia
Unii va vor spune ca este bine sa vinzi, dar trebuie sa si livrezi. Ce este mai important? Niciuna nu merge fara cealalta. Sunt precum ying si yang pentru intreprindere. Trebuie sa fii in masura sa livrezi eficace, sa raspunzi corect cererii.

Trebuie sa faci asta mai bine decat ceilalti, mai rapid si in conditii mai bune. Procesele si modurile de a face trebuie sa fie inspirate din cele mai bune practici de afaceri.

Este nevoie sa masori cat mai mult posibil diferitele etape legate de livrarea produselor si serviciilor tale, astfel incat sa le poti imbunatati constant. Trebuie sa inovezi, sa reinventezi si sa adaugi cat mai multa plusvaloare posibila in ceea ce oferi.

5. Echipa
Pasarile migratoare ne arata ca se poate ajunge mai departe, cu mai putin effort, atunci cand zbori in grup, in formatia potrivita. Puterea echipei este arma cea mai redutabila a organizatiilor castigatoare. Trebuie sa stii sa recrutezi persoanele potrivite, in locul bun si la momentul potrivit.

Trebuie sa cunosti exigentele fiecarei functii si sa pui acolo persoana care ofera cea mai buna combinatie de cunostinte, abilitati si calitati pentru acel post. Trebuie sa investesti in cultura organizationala, in sentimentul de apartenenta, in respectarea diferentelor. Trebuie sa investesti in dezvoltare si in sanatate. Personalul este forta motrice a tuturor organizatiilor.

6. Pilotul
Este practic imposibil sa aduni laolalta cele mai bune persoane daca leadership-ul organizatiei este indoielnic. In fiecare echipa castigatoare, in fiecare mare organizatie, exista un lider exceptional. Calitatea unui lider se masoara prin numarul de persoane care-l urmeaza.

El trebuie stie sa-si asculte clientii, angajatii si actionarii in scopul de a uni nevoile acestor trei parti si de a constitui o organizatie dinamica si eficienta care stie sa le raspunda. Un mare lider este si o persoana vizionara, capabila sa comunice aceasta viziune si sa-si inspire echipa sa o depaseasca.

7. Sansa
Da, norocul joaca si el un rol in ecuatia cu multe necunoscute a unei afaceri! Dupa cum spune intelepciunea populara, timpul potrivit inseamna totul. Acesta exprima exact componenta sansa a oricarui proiect de afacere. Evident, sansele ti le mai si creezi. Daca stai, norocul n-o sa vina sa te caute.

Trebui sa actionezi pentru a fi in locul potrivit, la momentul potrivit. Tot actiunea este cea iti permite sa sesizezi oportunitatile. Dar trebuie sa stii de asemenea ca sunt mai multe sute de mii, sau chiar milioane de persoane care incearca aceeasi sance, de a ramane in actiune si de a se pozitiona in cel mai bun loc posibil, dar nu sunt decat prea putin alesi.

Iata de ce este important sa recunosti ca sansa joaca un rol la fel de important in aceasta aventura. Poti organiza cel mai frumos turneu de golf din lume, dar daca ploua cu galeata in ziua respectiva, proiectul va intra la apa.

Iata de asemenea de ce este atat de important sa-ti amintesti, cand in orice proiect de aventura, calatoria este cea care conteaza, nu atat destinatia... Fa-ti temele si porneste!

Cum spune un vechi proverb chinezesc: chiar si o calatorie de o mie de mile incepe intotdeauna cu un prim pas… Fa acest pas azi!

Tags: afacerireteta succesuluiafaceremilionarpatronantreprenorisucces


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Ingredientele succesului in afaceri
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

26 Nov2018

Perspectiva afacerilor din serviciile profesionale in 2018

de Afaceri La Cheie
Performanta economica a unei tari este bazata pe servicii. In cele mai competitive tari din Uniunea Europeana, economia serviciilor revendica rolul de lider. Dezvoltarea serviciilor este un deziderat si pentru Romania, daca vrea sa fie o economie competitiva. Prin urmare, evolutia acestui sector...
Citeste mai departe
28 Aug2018

5 conditii pentru consolidarea antreprenoriatului

de Afaceri La Cheie
Companiile mari sunt asociate cu birocratia. Structura organizatorica stufoasa, excesul de proceduri, email-uri si aprobari sufoca inovatia. Ca sa raspunda competitiei globale, mediul de afaceri se schimba. Inovatia si antreprenoriatul se propaga in lumea intreaga. Companiile care apar sunt mici...
Citeste mai departe
27 Iul2018

Ai o afacere in constructii? 5 sfaturi care te vor ajuta in dezvoltarea ei

Caramida cu caramida, se construieste o casa. Om cu om, se construieste o echipa. In ambele cazuri, trebuie sa optezi pentru ce e mai bun, altfel risti sa se surpe totul. Inca iti mai aduci aminte momentele de inceput ale carierei tale in constructii. Aveai la dispozitie doar cativa...
Citeste mai departe
02 Apr2018

6 sfaturi pentru antreprenorii aflati la inceput de drum

de Alina Constantinescu
Dupa o analiza a mediului de afaceri realizata de compania Elite Business Women de-a lungul mai multor conferinte de business organizate in Romania, se constata o crestere ingrijoratoare a start-up-urilor care intra in insolventa sau in faliment in primii 3-5 ani de activitate. In acelasi timp, se...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016