Afacerea anului: Cultura de sofran
 
    Afla secretele cultivarii si utilizarii
    celui mai scump condiment din lume

        >> Click AICI <<

Cultivarea catinei - Afacerea anului 2013!

Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust spinos care rodeste fructe mici albe sau rosii, o planta cu extraordinare proprietati antioxidante benefice pentru sanatate.
  • Catina este unul dintre cele mai complexe remedii naturale cunoscute, un redutabil luptator cu bolile iernii.
     
  • Catina fortifica inima, intareste imunitatea este un bun antiinflamator, inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii si creste potenta.
     
  • Catina sustine efortul intelectual si performanta sportiva.
     
  • Catina este un elixir al fericirii. Serotonina din catina goneste depresia, deschide pofta de viata, reface memoria si stimuleaza creativitatea.
  •  Este cunoscuta de secole utilizarea catinei ca remediu pentru ingrijirea pielii si folosita in compozitia produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere.
 
Lista beneficiilor pentru sanatate, preventie si frumuseste este mare si sunt sigura ca si tu stimate cititor stii foarte multe deja despre catina. Dar, plecand de la aceste beneficii nu ar fi pacat sa nu folosesti tot potentialul acestei plante care face minuni pentru oameni?
  • Astfel, din pulpa fructului dar si din seminte se poate extrage uleiul de catina, care are atat calitati alimentare, cat si de solvent.
     
  • Uleiul de catina contine de 10 ori mai mult caroten decat morcovul, are actiune antibactericida, usor narcotica, sedativa.  
     
  • Uleiul de catina se foloseste, ca materie prima, in industria farmaceutica in cea alimentara si cosmetica.

Avand in vedere toate aceste utilizari si beneficii nu este mirare ca interesul pentru cultivarea catinei a explodat in 2013!
  • Pe piata europeana, fructele proaspete de catina, certificate BIO si recoltate obligatoriu prin detasarea ramurilor si separarea fructelor in stare congelata se vand cu 1,6 - 1,8 euro/kg, sau se pot comercializa uscate sau sub forma de pulbere.
     
  • Cel mai rentabil este insa uleiul, care se vinde vrac cu un pret intre 150 si 250 de euro/litru, de pe un hectar de catina obtinandu-se 250-270 litri.
     
  • Catina poate fi valorificata sub diverse forme: ceai din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri, gemuri etc.
 
Beneficiile unei afaceri cu o plantatie de catina
 
Asadar, iti propunem sa infiintezi propria plantatie de catina si mai adaugam inca 9 beneficii care te vor convinge:
 
1. Exista o cerere tot mai mare de catina romaneasca pe piata europeana.
Dra ing. Iulia-Adriana Vulpe, fiica si partenerul de afaceri al dlui Vulpe, precizeaza intr-un scurt rezumat tehnic faptul ca fructele de catina cultivate la noi “au un continutul fizico-chimic mai valoros decat oriunde precum si calitati energetice si terapeutice miraculoase.”
 
2. Conditiile eco-pedo-climatice si relieful adecvat, fac din Romania patria perfecta pentru cultivarea catinei. Catina este rezistenta la frig, putand trece cu bine atat peste temperaturi scazute de -40 de grade Celsius cat si peste cele ridicate.
 
3. Catina are putine boli si daunatori
“Presiunea ecologica redusa a acestora, toleranta ridicata a speciei, impreuna cu capacitatea plantei de a fixa azotul atmosferic, fac posibila o pomicultura fara fertilizatori si mai ales fara pesticide de sinteza, ceea ce cu greu se poate realiza la alte specii de pomi sau arbusti fructiferi, ne spune dna  ing. Vulpe.
 
4. Cultura catinei poate fi una eminamente ecologica
O cultura ecologica de catina este perfect realizabila in practica, usor de adoptat de cultivatori, cu conditia respectarii unor verigi tehnologice elementare.
 
5. Catina intra pe rod in anul 3 de la plantare si are o durata de productie de 18-20 de ani.


 6. Poti incepe sau dezvolta aceasta afacere agricola cu fonduri europene. Una dintre masuri la care poti aplica este 141 – Sprijinirea fermelor agricole.

7. Cultura de catina este foarte profitabila incepand cu anul trei de la plantare. Potentialul productiv este de cca 20 de tone la hectar, iar pretul de vanzare al catinei este de 1,7-1,9 euro la kilogram.

8. Arbustul de catina are o mare valoare decorativă, in special in perioada de fructificare, fructele avand o frumoasă culoare portocalie. In plus, cu plante de catina alba se pot realiza garduri vii împrejurul livezilor sau altori culturi, garduri impenetrabile pentru daunatori precum iepurii.

 9. Catina este considerată o plantă excelenta pentru prevenirea eroziunii solului. Catina a fost deseori folosita in amelioarea terenurilor pentru buna capacitate de a fixa azotul si de a pastra alte elemente esentiale.


Toate detaliile acestei afaceri de cheie le gasiti in lucrarea Cultivarea catinei – Afacerea anului 2013!
 
 
Pentru afacere cultivarea catinei - butasi de catina de la Frumuseni


Legat de aceasta afacere stam de vorba cu cel mai mare cultivator de catina ecologica din Romania, ing. Alexandru Vulpe din Arad.

Afaceri la cheie: Dle Alexandru Vulpe, pentru cei care doresc sa se ocupe cu plantarea catinei, firma dumneavoastra poate oferi material saditor, consultanta sau alte servicii?

Alexandru Vulpe: Da, acesta este unul din obiectele noastre de activitate: productia de material de plantat. Producem butasi inradacinati de catina din ambele specii, in orice cantitate, dar numai sub protectia reciproca a unor contracte de productie, asa cum se procedeaza in lumea pepinieristilor.

Contractul este un act absolut necesar, care il asigura pe beneficiar ca, la data stabilita va avea la dispozitie, gata de plantare, materialul contractat, la calitatea si in cantitatea stabilite.

Desigur, producem in fiecare an o cantitate suplimentara de butasi de catina, cu rolul de stoc tampon, din care am onorat si solicitari venite in ultimul moment. Aceasta nu e o regula, iar eu personal n-as risca sa pregatesc terenul si sa nu am ce planta.
 
Preturile pentru butasii de catina variaza in functie de cantitatea contractata si le comunicam prompt, raspunzand la cererile de oferta. Nu avem cele mai mici preturi, dar acestea incorporeaza valoarea unor lucrari speciale, extrem de laborioase, executate de noi asupra materialului in pepiniera, de la recoltarea ramurilor mama pana la livrare, menite sa induca vigoare mare si precocitate.

Materialul de plantat este dintr-o categorie biologica superioara (BAZA), certificat ecologic. Mai presus de toate este de o calitate exceptionala, capabil sa produca plantatii incheiate, puternice, cu productii precoce, mari si sustinute.

Foarte imortant, sunt soiuri analizate si agreate de majoritatea procesatorilor din Germania si Elvetia, ceea ce face ca vanzarea productiei de catina sa nu fie o problema.
 
In ceea ce priveste consultanta, o acordam cu drag, complet si gratuit, in Centrul nostru de la Frumuseni. Aici avem toate conditiile ca sa aratam pe viu, sa exemplificam sau sa demonstram practic orice.

Rareori avem timpul necesar sa ne deplasam la beneficiari, dar nu este nimic prea complicat, iar respectarea stricta a tehnologiei stabilite de noi duce sigur la realizarea unei plantatii reusite, adica incheiata, viguroasa si aducatoare de bani.

Cererea de catina europeana este in continua crestere

Afaceri la cheie: Prin intreaga activitate pe care o desfasurati dle Alexandru Vulpe, simtiti cel mai bine pulsul acestei afaceri pe piata interna dar si externa. Va rog sa ne spuneti cum o percep si abordeaza intreprinzatorii romani? Sunt ei interesati sa va urmeze exemplul?
 
Alexandru Vulpe: Intr-adevar, din postura in care ne aflam simtim foarte bine pulsul afacerii. Traim intr-o plina explozie a interesului fata de cultura catinei in Europa. Suprafetele cultivate cresc spectaculos in Germania, Franta, Italia, Grecia, dar si in tarile baltice, Lituania, Letonia, Estonia, sau cele scandinave, Suedia si Finlanda. Exista interes chiar si din partea Marii Britanii.
 
Productia imensa obtinuta in China nu este agreata in Europa din cauza unui gust specific inacceptabil, in timp ce Rusia consuma cam tot ce produce. Ca urmare, cererea de catina europeana este in continua crestere si se ajusteaza mereu la nivelul productiei, crescand odata cu aceasta.

In articolul urmator puteti afla mai multe despre unul din produsele finite care se pot obtine in interes personal: delicioasa dulceata de catina

Afacere cultivarea catinei - Soiuri de catina

La Centrul de Excelenta pentru Cultura Catinei de la Arad au fost certificate si inscrise in Registrul Oficial soiurile de catina recomandate de ing. Alexandru Vulpe pentru o cultura profitabila.
  • Soiul de catina Clara, soi spur, indicat pentru plantatii super-intensive cu peste 2.200 pomi/ha. Potential de productie 15,3 to/ha in anul III, 24,5 in anul V si urmatorii.
  • Soiul de catina Mara, productiv, docil si rentabil. Recoltabil mecanizat 100%;
  • Soiul de catina Cora, viguros, rustic si rezistent, cu productii mari si constante: 14,2 to/ha in anul III, 21,8 in anul V.
     
  • Soiul de catina Dora, foarte bogat in componentele de baza – vitaminele C si E, caroten si ulei. Productivitatea este de 12,2 to/ha in anul III, 18,1 in anul V.
     
  • Soiul de catina Andros este soiul polenizator, cheia unei polenizari totale si a unei plantatii reusite. Este singurul soi polenizator prezent in Catalogul Oficial si admis la plantare in Romania.
     
Cătina este regina fructelor si temelia unei afaceri sanatoase!

 
Toate detaliile acestei afaceri de cheie le gasiti in lucrarea Cultivarea catinei – Afacerea anului 2013!
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Alte IDEI DE AFACERI

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016