Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
1736 28-Apr-2015

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Pentru a intelege starea prin care trec consumatorii ne vom referi la teoria lui Maslow privind ierarhia nevoilor umane. Astfel, pe primul nivel se afla nevoile fiziologice pe care le satisfacem chiar daca veniturile scad.

Trebuie sa ne hranim, sa ne imbracam si sa avem un acoperis deasupra capului indiferent de ce se intampla in jurul nostru. In timpul crizei, consumatorii tind sa cumpere produse mai ieftine pentru a compensa veniturile scazute.

Astfel, ei renunta la unele produse premium pe care le cumparau inainte de recesiune si aleg substituente mai putin costisitoare. Desigur, aceasta este o alegere fortata pe care consumatorii o privesc ca o decadere: am ajuns sa nu imi mai permit brandul de vin preferat.

Putini sunt cei care privesc lucrurile cu optimism si sunt pregatiti psihologic pentru a trece prin aceste momente.

Produsele ieftine pe care le cumpara nu le aduc satisfactii legate de nivelurile superioare ale piramidei lui Maslow.

Consumatorii experimenteaza satisfactia de a realiza economii, stare conectata doar cu primele doua niveluri din piramida nevoilor. Acesta este singurul motiv pentru care oamenii cumpara mai mult atunci cand sunt reduceri mari sau pentru care renunta la o iesire in oras.

In conditii economice normale, oamenii avanseaza pe treptele nevoilor: de la satisfacerea nevoii de securitate la cea de apartenenta sociala, stima de sine si, in final, la actualizarea sinelui.

Pentru cele mai multe persoane, cariera si nivelul veniturilor influenteaza acest traseu intr-o mare masura. In timpul crizei, multi consumatori se vad fortati sa coboare cateva trepte ale piramidei lui Maslow, in functie de cat de tare au fost loviti de criza.

Astfel, persoanele care si-au pierdut un loc de munca bine platit si nu pot gasi unul similar pot cobori de la cea mai inalta stare de satisfactie a nevoilor, cea de actualizare a sinelui, la un nivel inferior de securitate pentru ca abia isi mai pot acoperi ratele la credite.

Bineinteles, aceasta prabusire are un impact puternic asupra vietii de zi cu zi, inclusiv asupra comportamentului de consum.

Este deosebit de greu ca, dupa eforturi prelungite de a avansa pe piramida nevoilor, o persoana sa coboare cateva trepte atat de repede.
De aceea, experienta cumparaturilor poate deveni una tensionata.

Pentru toti intreprinzatorii, aceasta situatie este unica si greu de controlat. Nu exista o reteta de success pentru a ajuta afacerile sa faca fata noului comportament de consum.

Cu toate acestea, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a traversa aceasta perioada. Noi va recomandam sa utilizati toate sursele de informatie disponibile pentru a va intelege clientii.
Autor: Teo  Manole


- Un mod inedit de a beneficia de reclama pentru afacerea ta


Tags: clienticrizacriza economicavanzariconsumatoriconsumafaceri


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Care este starea consumatorilor pe timp de criza si cum sa te adaptezi cerintelor clientilor?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

07 Iun2018

6 practici de excelenta in vanzarile B2B

de Afaceri La Cheie
Indiferent de sectorul de activitate sau modelul de afaceri al companiei, cresterea continua necesita excelenta in vanzari si o echipa care se imbunatateste in mod constant. Oamenii de vanzari cu performante superioare au abilitatile necesare pentru a se adapta rapid la cerintele pietei si la...
Citeste mai departe
878 Marketing
27 Iun2017

Ghid privind respectarea regulilor de concurenta in afaceri

de Alina Constantinescu
Consiliul Concurentei a lansat in consultare publica Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta cu scopul de a explica modalitatea in care companiile pot realiza si implementa efectiv un program de conformare cu regulile de concurenta. Un program de conformare este un set de reguli,...
Citeste mai departe
1182 Marketing
27 Iun2016

5 sfaturi pentru o vitrina bine amenajata ce aduce vanzari cu 30% mai mai mari

de Liliana Constantin
Vitrina unui magazin sau a unei firme de prestari servicii are mare importanta. Aspectul atat de important al acestor afaceri este insa trecut cu vederea de cei mai multi comercianti care neglijeaza in mod prelungit felul in care arata vitrinele magazinelor respective. Iata 5 sfaturi pentru...
Citeste mai departe
2868 Marketing
16 Mai2016

Cum sa alegi canalele de comunicare potrivite afacerii tale

de Teo Manole
Firmele au la dispozitie mai multe canale prin care pot ajunge la inima consumatorilor: de la reclame pe internet pana la blogguri. Din multitudinea canalelor existente, trebuie sa le alegeti pe cele care au priza la targetul dumneavoastra. De exemplu, daca va adresati adolescentilor,...
Citeste mai departe
1444 Marketing

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016