Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
4670 13-Feb-2014

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Pana in 1989 obtinerea unui post bun presupunea, de cele mai multe ori, sa ai acces la pile, cunostinte, relatii sau sa ai ‘calitatea’  de a fi nepotul unei  persoane importante.

In aceasta situatie angajatii de la serviciul Cadre-Personal nu faceau altceva decat sa execute niste ordine venite ‘de sus’ si sa faca formele de angajare pentru cei recomandati.

Dupa 1989, odata cu impunerea economiei de piata, cu dezvoltarea sectorului privat si cu aparitia firmelor straine criteriul competentei a devenit esential.

Sistemul vechi a fost inlocuit de profesionalism. Un lucru evident intr-un mediu guvernat de concurenta si de dorinta de a obtine profit. Managerii HR trebuie sa-i aleaga pe cei mai buni dintre cei buni.

De multe ori ei se afla insa in fata  unei dileme: au de ales intre ‘imi place’ acest candidat si ‘imi trebuie’ acest candidat. Cum pot rezolva ei aceasta dilema ?
 
Orice manager stie ce-si doreste de la un angajat bun: sa fie o persoana placuta (un om de caracter) si sa fie bine pregatit profesional. Dar care dintre aceste doua calitati  conteaza mai mult in momentul deciziei de angajare: caracterul placut sau aptitudinile profesionale?
Woman Writing In The Agenda
‘Nici una’, veti spune, ambele fiind esentiale pentru obtinerea succesului. Aveti perfecta dreptate! Atunci de ce le este atat de greu directorilor HR sa aleaga cu succes cel mai bun candidat la angajare?

Inainte de a raspunde la aceasta  intrebare, amintiti-va vechiul cliseu cinematografic in care simpatica actrita blonda spune: ‘Daca ma voi casatori cu cineva, macar sa fie bogat, deci sunt interesata numai de cei bogati!’ Actrita blonda nu face decat sa-si stabileasca prioritatile.
 
Interviul de angajare nu este ‘dragoste la prima vedere’

Experienta demonstreaza ca multi manageri HR selecteaza mai intai o persoana pe care o plac si apoi o persoana cu bune aptitudini profesionale. Abordand si dvs. in acest mod procesul de selectionare  de noi angajati va supuneti riscului de a evalua aptitudinile profesionale sub influenta sentimentelor pe care le aveti pentru candidat.
 
In mod constient sau inconstient veti ignora astfel absenta unei aptitudini importante fiind convinsi ca v-ar face placere sa lucrati cu persoana respectiva si ca acesta s-ar integra bine in colectiv. Nu este chiar cel mai bun drum pe care ati pornit, uitand prioritatile dvs.

Prima selectare trebuie sa aiba intotdeauna in vedere aptitudinile profesionale superioare. In cele din urma, motivul angajarii este acela de a va imbunatati activitatea firmei, de a face o treaba buna. Pentru a fi siguri ca efectuati cea mai buna alegere, procesul de angajare trebuie sa urmeze patru etape:
 
1.Postul
Ganditi-va bine la treaba ce trebuie facuta. Poate fi similara sau nu cu cea indeplinita de persoana precedenta. Este sansa dvs. de a imbunatati functionarea respectivului post descoperind punctele forte si punctele slabe ale ocupantului precedent. Acum puteti evalua importanta acestui post in schema firmei, facandu-l sa raspunda mai bine la nevoile curente ale companiei.
 
2. Fisa postului (job description)
Intocmiti o fisa cu descrierea postului respectiv. Pentru aceasta nu apelati la vechile fise din dosarele prafuite, ci elaborati o fisa noua in conformitate cu noul post asa cum se prezinta el la etapa 1.

Includeti principalele sarcini si responsabilitati, aptitudinile necesare, aptitudinile ajutatoare dar neesentiale, precum si modul in care va fi masurata performanta. Si nu uitati sa faceti comentarii asupra faptului prin care acest post contribuie la succesul firmei. Aceasta pentru ca fiecare angajat vrea sa stie ca el contribuie la  
3. Recrutarea
Dupa ce ati intocmit descrierea scrisa a postului, puneti-o in aplicare! Dati-o celor care recruteaza, departamentului HR din cadrul firmei dvs., folositi-o pentru a va nota orice adaugiri pe care le puteti aduce.

Fisa postului trebuie sa devina agenda intalnirii pentru interviurile cu candidatii. Acest lucru ar putea sa para evident dupa etapele 1 si 2, dar experienta ne invata din nou ca directorii HR, in momentul intervievarii candidatilor, se intorc la vechile lor obiceiuri:  sa ii placa la inceput, apoi sa ii califice. Rezistati acestei tentatii si veti obtine rezultate mai bune de fiecare data.
 
4. Evaluarea
Evaluati cu multa seriozitate aptitudinile candidatilor. Cereti-le sa descrie precis rolul lor intr-un viitor succes al firmei. Faptul ca fac parte din departament nu conteaza mult.

Convingeti-va ca ei pot avea o contributie unica la acest succes. Daca este posibil, puneti intrebari de judecata, al caror raspuns il cunoasteti, si observati cum functioneaza procesul lor de gandire. Foarte important! Daca sunt implicate aptitudini tehnice, asigurati-va de prezenta unui expert tehnic atunci cand are loc intervievarea candidatilor.
 
In loc de concluzie

Daca urmati aceste etape pentru prima faza de selectionare, atunci toti cei cu care veti vorbi a doua oara ar trebui sa apara ca avand excelente aptitudini profesionale. Din acest grup selectati apoi cea mai compatibila personalitate – caracterul care va place cel mai mult.
Astfel, cand gasiti pe cineva de care va place, veti avea confortul de a sti ca este deja calificat in aria de aptitudini. Acum sunteti sigur ca ati ales pe cel mai bun dintre cei buni.
 
Importanta unei selectii atente de personal
Un departament important intr-o companie este cel de vanzari. Succesul activitatii desfasurate in acest departament se bazeaza pe alegerea unor agenti priceputi.

Deosebirea dintre performantele obtinute de un agent de vanzari mediocru si cele ale unui agent de vanzari priceput poate fi extrem de mare. De regula, 30% din personalul de vanzari al unei firme realizeaza 60% din volumul desfacerilor. In concluzie, selectia atenta a personalului de vanzari poate contribui in mare masura la cresterea performantelor de ansamblu obtinute de departament.
 
Fisa postului determina criteriile de selectie


Pentru a sti ce criterii trebuie sa indeplineasca agentii de vanzare, conducerea unei firme trebuie sa analizeze sarcinile de serviciu pe care trebuie sa le exercite un astfel de agent.

De exemplu: daca este necesar sa intocmeasca multe documente, sau daca trebuie sa calatoreasca mult, ori daca se va confrunta cu o atitudine preponderent negativa din partea clientilor. Candidatul la acest post va trebui sa posede calitatile corespunzatoare indeplinirii sarcinilor impuse de postul respectiv.
Sursa poza: www.sxc.hu
 
Bogdan Guta


Tags: managementangajatangajaremanagermanager HRrecrutare angajatselectie personal


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Un manager HR trebuie sa descopere omul potrivit pentru postul potrivit
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

17 Ian2019

Managerul agil transforma obstacolele in oportunitati

de Afaceri La Cheie
Formarea echipelor autonome nu este o idee noua, ci are un istoric ce merge cu 50 de ani in urma. Astfel, s-a pus o baza solida pentru configurarea a ceea ce astazi numim organizatii agile – companii centrate pe echipe autonome, multidisciplinare, formate din 8 pana la 10 persoane, care duc...
Citeste mai departe
20 Dec2018

Idei de amenajare pentru birouri de manager. Cum arata spatiul unui lider de succes?

de Viorica Ghinea
Birourile de manager transmit multe informatii despre omul care se afla in fata ta. Un posibil client isi poate da seama daca cel cu care comunica este atent la detalii, organizat, deschis, determinat, inteligent si dornic sa obtina lucruri calitative. Modul in care este amenjat spatiul de lucru,...
Citeste mai departe
13 Sep2018

5 reguli pentru a deveni un bun manager

de Afaceri La Cheie
In sfarsit ai fost promovat manager. Pentru prima data ai in subordine mai multi angajati care iti raporteaza. Esti incantat sa te faci remarcat si sa-ti duci cariera la nivelul urmator. Dar orice responsabilitate noua vine la pachet cu un set de reguli pe care nu le cunosti. De fapt, exista...
Citeste mai departe
1506 Management
15 Ian2018

33 de instrumente vitale pentru un management de succes

de Alina Constantinescu
Succesul unei companii depinde de modul in care antreprenorul gestioneaza resursele companiei. Un manager de succes trebuie sa fie o persoana rationala si creativa, sa identifice cele mai bune solutii pentru afacerea sa. Instrumentele de management trebuie intelese si aplicate corect. Lean, Six...
Citeste mai departe
1200 Management

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016