In Romania abordarea unui subiect precum consiliul consultativ (Board of Advisors) nu este simpla. De la traducerea termenului din limba engleza pana la conversia acestuia in practica de business. Reflexele de semantica si cultura locala de afaceri nu par sa tina cu noi. Si totusi, sub impactul...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
1979
12-Dec-2014
Structura de tip copac a firmelor mari pune doar o limita superioara libertatii, nu si una inferioara. seful unei firme mici poate alege tirania. Diferenta este ca firmele mari sunt obligate prin structura lor sa aiba unul.5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Prima consecinta este ca firmele sunt obligate sa-si reduca din eficienta in momentul in care cresc mari, indiferent cat de mult ar incerca ele sa pastreze aceeasi rata de eficienta primara. Aceasta este o consecinta a structurii tip copac pe care fiecare firma mare este fortata sa o adopte, mentioneaza Paul Graham.
Sau, mai bine spus, o firma mare poate evita reducerea eficientei doar daca evita acest tip de structura. Singura posibilitate pentru grupurile mari sa evite structura tip copac ar fi sa nu aiba nicio structura: fiecare grup sa fie independent si sa lucreze impreuna in acelasi mod in care elementele unei economii de piata o fac.
Eseistul presupune ca sunt cateva mari afaceri care inclina spre acest model, dar nu a auzit de nicio companie din zona de tehnologie care sa activeze astfel.
Mai exista un lucru pe care il pot face firmele: sa ramana mici. Daca are dreptate, atunci e rentabil pentru o companie sa fie cat mai mica cu putinta. Este de doua ori mai important sa fie angajati cei mai buni oameni.
Oamenii mediocrii dauneaza in doua moduri: fac treaba si mai putina, si maresc si compania, deoarece este nevoie de mai multi angajati pentru a rezolva o sarcina.
Intotdeauna va fi neplacut sa lucrezi pentru firme mari. Cu cat compania este mai mare, cu atat va fi mai neplacut. intr-un eseu pe care Graham l-a scris acum cativa ani, sfatuia absolventii de facultate sa lucreze pentru cativa ani pentru o alta companie inainte sa-si inceapa propria lor afacere.
Acum, ar modifica acest sfat: „Poti lucra pentru alta companie daca vrei, dar numai pentru una mica. Daca vrei sa iti deschizi propria afacere, porneste la drum!“.
Motivul pentru care a sugerat absolventilor sa nu ia drumul antreprenoriatului imediat dupa terminarea studiilor a fost pentru ca a simtit ca majoritatea va esua. „Programatorii ambitiosi sunt mai castigati chiar daca vor esua.
Cu siguranta vor invata mai multe si s-ar putea sa iasa mai bine si in plan financiar.“ O multime de oameni de 20 si ceva de ani se indatoreaza la banci deoarece cheltuilelile lor cresc mai repede decat salariul care parea asa de mare cand au absolvit facultatea. „Cel putin daca incepi o afacere si esuezi, iesi pe zero decat pe minus.
Paul Graham a investit in diferite modele de antreprenori, iar dupa o analiza, nu vede niciun beneficiu din a lucra pentru o companie mare. „Oamenii care au lucrat pentru cativa ani inainte sa-si lanseze propria afacere, par sa reuseasca mai des decat cei care tocmai au absolvit facultatea, dar asta numai pentru ca sunt mai in varsta si mai experimentati.“
Persoanele de la companiile mari care vin catre finantator, de obicei, par conservatori. „E greu sa stabilesti cat se datoreaza faptului ca multinationalele i-au adus in stadiul asta, sau daca la origine au fost conservatori.“
Cele mentionate il determina pe autor sa aiba convingerea ca a lucra pentru tine – sau cel putin intr-un grup mic – e modalitatea naturala pentru oameni sa lucreze.
Antreprenorii care vin la Y Combinator au de obicei aerul de refugiati. Peste trei luni, sunt transformati:
„Au atat de multa incredere in ei incat par ca au mai crescut cu cativa centimetri“. Desi i se pare ciudat sa afime asta, ei par mai ingrijorati si mai fericiti in acelasi timp. Exact cum descria leii care traiesc in libertate.
„Sa observi angajatii care se transforma in antreprenori demonstreaza clar ca diferenta dintre cei doi e datorata mediului inconjurator – in special aceea ca mediul din multinationale e toxic.
Dupa primele saptamani in care lucreaza la propria afacere, ei par a se trezi la viata“, concluzioneaza Paul Graham.
Cristian Mihai
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
28 Ian2019
Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori
de Afaceri La Cheie
646
Management
31 Mai2017
Cum iti poti motiva angajatii cu 0% efort investit
de Afaceri La Cheie Orice manager isi doreste angajati motivati si fericiti la locul de munca pentru ca stie ca acest lucru poate face diferenta intr-un mediu de business competitiv. In cazul in care conduci o afacere aflata la inceput de drum, stii cat este de important sa iti recompensezi echipa pentru implicare si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1849
Management
20 Mai2016
Cum arata si cat munceste un antreprenor la propria afacere. Studii de ultima ora
de Afacerilacheie.net
Conform unui studiu EY Romania, denumit “Barometrul antreprenoriatului romanesc”, aflam date noi despre portretul unui antreprenor si timpul dedicat afacerii sale. Studiul are la baza un chestionar realizat in perioada 28 martie - 20 aprilie 2016.
"Daca am creiona profilul...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1603
Management
06 Mai2016
Cum iti ajuti angajatii sa se adapteze la schimbare
de Teo Manole
Multi oameni se confrunta cu schimbari in diferite etape ale carierei, din mai multe motive.
Pentru unii, transformarea poate inseamna inovatia tehnologica care le face abilitatile nefolositoare, iar pentru altii poate fi un manager nou care doreste sa schimbe totul in firma.
In...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1352
Management
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Shaormerie - afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic
- → O afacere cu produse cosmetice 100% naturale la tine acasa
- → Afaceri la cheie - Ferma pentru cresterea melcilor
- → Afaceri la cheie - Firma de organizare evenimente
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Franciza - primul pas catre succesul afacerii tale. Fa-l acum!
- → Afaceri la cheie - Castiga 20.000 euro/luna cu propria ta Ferma de Vipere!
- → Afaceri la cheie - Ghid practic pentru confectionarea de lumanari decorative
Comentarii0 comentarii