Succesul unei companii depinde de modul in care antreprenorul gestioneaza resursele companiei. Un manager de succes trebuie sa fie o persoana rationala si creativa, sa identifice cele mai bune solutii pentru afacerea sa.
Instrumentele de management trebuie intelese si aplicate corect. Lean, Six...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
5703
25-Oct-2013
Daca un lucru este sigur in management, acesta este ca tot timpul apar probleme noi: strategii, solvabilitate, produse si servicii, brand sau reputatie.5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
De asemenea, niciodata resursele nu sunt valorificate la adevaratul lor potential, mereu fiind loc de mai multa eficienta.
Din fericire, managerii au la dispozitie un numar de instrumente pe care le pot folosi pentru a rezolva problemele afacerii, utilizand imaginatia si creativitatea:
Exista tehnici care au rolul de a modifica starea mentala a unei persoane spre o stare creativa. Iata in continuare cateva dintre cele mai importante tehnici de gasire a solutiilor creative pentru rezolvarea problemelor in afaceri:
1. Una dintre aceste tehnici incurajeaza o pauza de relaxare sau chiar de somn dupa o perioada de gandire intensa.
Specialistii cred ca in timp ce corpul se relaxeaza, mintea reorganizeaza informatiile acumulate si creeaza noi legaturi ce au ca rezultat solutii ingenioase.
2. Redefinirea problemei si plasarea intr-un context nou.
De exemplu, reconsiderarea obiectivelor personale prin incercarea de a raspunde la intrebarea „Ce vreau de fapt sa obtin?” poate conduce la idei noi.
3. Cresterea numarului de idei noi.
Aceasta abordare porneste de la ipoteza conform careia un numar mare de idei creste sansele de a identifica o idee valoroasa. Unele tehnici propun alegerea la intamplare a unei idei (de exemplu, prin alegerea unui cuvant dintr-o lista), identificarea similaritatilor cu problema analizata si gasirea inspiratiei pentru o rezolvare.
• Tehnici care conduc la o noua perspectiva din care solutia devine evidenta. Aceste tehnici sunt utile in special pentru rezolvarea problemelor provocatoare.
Presupun identificarea dimensiunilor independente care diferentiaza sau separa conceptele asociate problemei. Astfel, se depaseste tendinta instinctiva a mintii de a simplifica gandirea asociativa, in care doua concepte inrudite nu sunt diferentiate.
4. TIPS (Theory of Inventive Problem Solving) sau TRIZ
Metoda se bazeaza pe cateva principii generale:
• Starea ideala – gasirea solutiei ideale fara resurse aditionale sau generarea efectelor negative. Aceasta stare este exprimata prin urmatoarea formula: Starea ideala = Toate efectele pozitive / Toate efectele negative. Gasirea solutiei ideale inseamna valorificarea tuturor resurselor existente intr-un sistem.
Conform teoriei TRIZ, resursele pot fi: orice substanta (inclusiv deseuri), rezerve de energie, timp liber, spatiu neocupat, informatii etc.
• O solutie inventiva implica rezolvarea totala sau partiala a unei contradictii. In abordarea problemelor este necesara solutionarea unei contradictii.
5. Harta mentala
Aceasta tehnica imbunatateste modul in care o persoana ia notite pe baza carora poate sa gaseasca solutii creative.
Hartile mentale sunt utile pentru:
• concentrarea informatiilor esentiale;
• organizarea informatiilor din diverse surse;
• rezolvarea problemelor complexe:
• prezentarea informatiei astfel incat sa arate structura globala a unui subiect.
6. Gandirea laterala
Ideea principala a notiunii de „gandire laterala”este ca multe probleme de care ne lovim necesita pentru rezolvare abordarea din mai multe perspective, pana la gasirea celei care poate conduce la o solutie.
Sunt patru factori dominanti asociati gandirii laterale, care este strans legata de creativitate.
In primul rand, este vorba despre identificarea elementelor principale ale problemei. In al doilea rand, intervine necesitatea de a aborda acele elemente din perspective diferite, in paralel cu renuntarea la gandirea rigida, mecanica (al treilea factor).
Al patrulea factor este reprezentat de deschiderea fata de orice idee, chiar si fata de cele care prezinta (la prima vedere) o probabilitate mica de reusita in a solutiona problema.
Gandirea laterala și-a gasit aplicatii in rezolvarea problemelor din orice domeniu. De la copii de varsta scolara la echipele manageriale de varf, gandirea laterala a adus tuturor celor care au aplicat-o o noua perspectiva asupra felului in care funcționeaza propria minte si cresterea capacitații de a propune idei noi, de a gasi solutii si de a obtine rezultate uimitoare.
7. CPS (Creative Problem Solving Process)
Metoda a fost propusa de Alex Osborn si Sid Parnes care propun alternarea gandirii divergente (fapte, definirea problemelor, idei, criterii de evaluare, strategii de implementare) cu gandirea convergenta, in care cele mai promitatoare idei sunt selectate.
8. Brainstorming
Cheia acestei tehnici este generarea unei intregi serii de solutii dintre care o puteti alege pe cea mai buna. Se recomanda participarea a 3 pana la 10 persoane din domenii diferite. Brainstorming-ul este o abordare simpla, dar eficienta, alcatuita din patru pasi poate fi utilizata pentru rezolvarea problemelor:
1. Formulati problema in scris
2. Identificati cauzele problemei (primare si secundare)
3. Gasiti solutii
4. Alegeti solutia si puneti-o in practica
Un lucru de tinut minte: solutiile creative apar atunci cand ne asteptam mai putin, asa ca nu fiti surprinsi daca acestea apar in cele mai ciudate locuri. Einstein spunea ca celebra sa teorie despre spatiu si timp a venit atunci cand era bolnav la pat.
Din intamplare a fost descoperita si tehnica radiografiei sau cea a inregistrarii sunetului. Asadar, fiti deschisi la idei noi, iesiti din zona de confort si pregatiti-va pentru inovare!
Autor: Teo Manole
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
15 Ian2018
33 de instrumente vitale pentru un management de succes
de Alina Constantinescu
1238
Management
01 Iun2016
4 pasi care iti maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari
de Dragos Craciun
Oricare ar fi situatia in care va gasiti, urmati acesti 4 pasi care va maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari!
1. Ascultati cu atentie
Intr-adevar, este foarte important sa va ascultati cu atentie interlocutorul pentru a putea pregati terenul propriei...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1620
Management
26 Mai2016
Cat de important este sa te intelegi bine cu persoanele potrivite afacerii pe care o conduci
de Cosmin Enescu
La locul de munca, se intampla frecvent sa lucrati cu persoane ce apartin diferitelor generatii cu diferite stiluri de munca, moduri de a gandi si de a comunica.
De multe ori, in organizatiile romanesti se repeta acelasi scenariu: exista un grup de persoane care castiga simpatia sefilor si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1337
Management
24 Mai2016
Ca manager al afacerii, evitati aceste practici abuzive
de Cosmin Enescu
Atunci cand un proiect redirectioneaza angajati de la postul lor obisnuit la proiect, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri.
Managerul de proiect trebuie sa discute cu persoanele propuse sa intre in proiect daca sunt dispuse sa renunte la responsabilitatile din prezent, sa efectueze deplasari...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1593
Management
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - OFERTA SPECIALA pentru fermieri si producatori agricoli
- → Afaceri la cheie - Descopera comoara din pivnita - ciupercile Pleurotus!
- → Afaceri la cheie - Ghid practic pentru confectionarea de lumanari decorative
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Afaceri la cheie - Cultivarea catinei
- → Secretele ingrijirii celor mai deosebite si pretentioase flori de apartament si gradina!
- → Vrei sa incepi repede o afacere simpla? Realizeaza accesorii HANDMADE!
- → 10 cele mai accesibile afaceri care pot fi demarate la ora actuala in Romania!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
Comentarii0 comentarii