Succesul unei companii depinde de modul in care antreprenorul gestioneaza resursele companiei. Un manager de succes trebuie sa fie o persoana rationala si creativa, sa identifice cele mai bune solutii pentru afacerea sa.
Instrumentele de management trebuie intelese si aplicate corect. Lean, Six...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
4821
10-Feb-2014
Probabil ca nu va este strain cosmarul creat de angajatii noi care nici nu s-au instalat bine si se pregatesc deja de plecare.5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Majoritatea managerilor romani se confrunta cu aceasta problema, dar de cele mai multe ori o abordeaza mioritic, la modul: 'Asta e, n-avem ce face!', fara sa realizeze insa ca pierderile cauzate de instabilitatea fortei de munca sunt mult mai mari decat costurile pe care le-ar presupune stabilirea unui plan de integrare a noilor angajati.
Si de aceasta data se verifica zicala ca este mult mai usor (si mai ieftin) sa previi decat sa tratezi. Respectarea unor reguli simple si la indemana pentru integrarea si acomodarea noilor angajati sporeste cu pana la 70% sansele ca acestia sa devina fideli noului loc de munca.
Cat costa lipsa de preocupare pentru integrarea personalului?
Managerii reprezentantei in Romania a unei mari firme de publicitate americane, prea ocupati pentru a acorda atentie noilor angajati, au ignorat cu totul problema instabilitatii personalului.
Ca atare, noii angajati nu se adaptau cu nici un chip si cum isi gaseau alt loc de munca paraseau firma fara nici o ezitare. Urma o noua investitie in recrutare si pregatire, care insa, in lipsa unui plan de integrare corespunzator, nu avea mai mult succes. Managerii si-au asumat o vreme pierderea financiara, dar lucrurile nu s-au oprit aici.
Cu timpul a scazut si moralul angajatilor mai vechi care nu puteau privi cu indiferenta ceea ce se intampla in firma in materie de personal. Au inceput sa-si puna intrebari, au ridicat pretentii financiare mari si in cele din urma, in decurs de doua luni de zile, au plecat din firma aproape toti, de la contabili pana la sefi de departamente.
Clientii au acuzat agentia de publicitate de neseriozitate si au apelat la firmele concurente. Incercarile de a recladi o echipa au esuat pentru ca firma isi crease deja o reputatie proasta in domeniu si nici un profesionist nu mai dorea sa lucreze acolo.
Pana la urma agentia de publicitate in cauza s-a desfiintat, fiind in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea din lipsa de personal calificat.
Acesta este un exemplu destul de elocvent pentru a intelege ca in problema adaptarii angajatilor la locul de munca miza poate fi chiar existenta firmei. De aceea aveti nevoie de un plan eficient de integrare a noilor angajati, care sa-i fidelizeze si sa le inlesneasca acomodarea. Ce aveti de facut?
Castigati increderea si devotamentul noului angajat
Integrarea in colectiv este un proces care nu se incheie dupa primele doua-trei zile de munca. Studiile de specialitate arata ca durata acestui proces este direct proportionala cu complexitatea activitatii, cu responsabilitatile angajatului si cu masura in care acesta reprezinta firma in exterior.
Astfel, un integrarea unui muncitor in fabrica se poate realiza lejer in timp de sase saptamani, pe cand integrarea unui nou membru intr-o echipa manageriala poate dura mai bine de sase luni.
Diferitele grupuri cu care intra in contact un proaspat angajat, cum ar fi colegii, partenerii, subalternii, sefii, clientii, furnizorii, au un rol foarte important in adaptarea lui la noul mediu de lucru.
De aceea este bine sa ii oferiti salariatului ocazia unor intalniri informale cu ceilalti angajati, sa-i facilitati vizitarea celorlalte departamente ale firmei, sa organizati mese de grup, sesiuni de discutii, iesiri la iarba verde cu familia si alte activitati de acest tip. Astfel angajatul se va simti acceptat si integrat in colectiv, ceea ce ii modifica perceptia fata de locul de munca – acesta devine un mediu confortabil pentru desfasurarea activitatii.
Cunoasterea companiei contribuie, de asemenea, la acomodarea unui nou angajat. In calitate de angajator trebuie sa ii dati detalii despre istoricul firmei, pozitia ei pe piata, clientii importanti, concurenta si principalele obiective.
Puteti folosi in acest scop prezentari tiparite, casete video, CD-uri sau alte materiale de care dispuneti. Merita, apoi, sa organizati intalniri intre noii angajati si membrii importanti din conducerea firmei, deoarece astfel de evenimente le vor da noilor veniti incredere si ii vor face sa simta ca li se acorda importanta cuvenita.
Un novice trebuie initiat
Fiecare angajat intra pe poarta institutiei insotit de o suita de intrebari legate de lucruri dintre cele mai banale, cum ar fi: tinuta la locul de munca, instrumentele pe care le are la dispozitie (telefon, fax, copiator etc.), pauza de masa, data la care se da salariul, daca se pune pret pe punctualitate, daca munca peste program este o exceptie sau o regula.
Noul angajat trebuie sa se familiarizeze cu regulile casei, cu normele si valorile acceptate, altfel ar avea un statut de neadaptat in cadrul firmei. Pentru a-i facilita acest proces de familiarizare, trebuie sa apelati la ajutorul unor 'mentori'.
Acestia sunt recrutati dintre angajatii de incredere si vor fi recompensati pentru munca depusa cu noii veniti, pentru a nu-i privi pe acestia ca pe o corvoada. Lucrul cu mentori este avantajos deoarece ei pot sa-i comunice noului venit atat regulile de comportament oficiale, cat si pe cele tacite, confidentiale.
Aflat sub presiunea obligatiei de a se adapta si de a dovedi de ce este in stare, un angajat nou are nevoie de intelegere si interes din partea angajatorului.
Cu timpul, o alta serie de intrebari isi vor astepta raspunsul: Cum este apreciata munca mea? De ce lucram asa si nu altfel? Cum pot face sugestii fara sa supar? Cum pot obtine ajutor sau asistenta intr-o problema? Chiar daca nu le rosteste niciodata, noul angajat asteapta sa lamuriti impreuna aceste probleme de care depinde initierea lui completa.
Cunoasterea asteptarilor elimina frustrarile
Responsabilitatile si recompensele legate de prestatia angajatului trebuie stabilite clar, inca de la inceput. Asteptarile de ambele parti fiind limpezi se evita sentimentele de frustrare ulterioare.
Fisa postului nu este o simpla formalitate, ci un element foarte util in relatiile de munca, mai ales daca aveti grija sa cuprinda indatoririle angajatului cu lux de amanunte.
Trebuie sa-i comunicati cum va fi supravegheata, masurata si recompensata munca sa, ce posibilitati de promovare i se ofera si ce se asteapta concret de la el. Nu uitati sa va interesati de asteptarile lui, pentru a-i putea explica de la inceput ce-i puteti oferi si ce nu.
Procesul de integrare necesita implicarea tuturor.
Managerii, mentorii, colegii, partenerii, fara discriminare, trebuie sa joace rolul de gazde si de ghizi, simultan. Totusi, procesul de integrare depinde in cea mai mare masura de participativitatea noului angajat insusi.
Stabiliti cu el o relatie de interactivitate, pentru ca nici un om nu este un receptor pasiv de informatii, ci are opinii, pareri si sentimente pe care nu trebuie sa-i fie frica sa si le exprime.
Chiar in timpul procesului de integrare, daca relatiile la locul de munca evolueaza multumitor, noul angajat poate fi implicat la randul sau in eforturile de acomodare ale urmatorului rand de angajati. Acest lucru ii sporeste increderea in sine si il include automat printre 'veteranii' firmei.
Trebuie sa aveti in vedere ca un contract de munca nu este un angajament pe viata. Depinde insa de abilitatea dvs. ca, odata ce ati gasit omul potrivit, acest contract sa dureze cat mai mult.
Daca sunt primiti bine, noii angajati se adapteaza foarte repede, au numai vorbe de lauda despre firma pe care o reprezinta cu mai multa convingere in fata partenerilor de afaceri, clientilor si furnizorilor.
Timpul, banii si resursele umane dedicate integrarii noilor angajati pot fi considerate o investitie pe termen lung si nu trebuie sa uitati ca o echipa bine pregatita si devotata asigura stabilitatea firmei si succesul ei pe piata.
Sursa poza: www.sxc.hu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
15 Ian2018
33 de instrumente vitale pentru un management de succes
de Alina Constantinescu
1238
Management
31 Mai2017
Cum iti poti motiva angajatii cu 0% efort investit
de Afaceri La Cheie Orice manager isi doreste angajati motivati si fericiti la locul de munca pentru ca stie ca acest lucru poate face diferenta intr-un mediu de business competitiv. In cazul in care conduci o afacere aflata la inceput de drum, stii cat este de important sa iti recompensezi echipa pentru implicare si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1889
Management
18 Mai2016
2 sfaturi pentru management intelept in afaceri
de Andreescu Sorin 1. Reduceti activitatile care nu creeaza valoare pentru afacerea dvs.
Pentru ca reducerea costurilor sta la baza succesului strategiei, eliminarea activitatilor care nu aduc valoare este foarte importanta.
De exemplu, puteti reduce tim pii morti ai echipamentelor pentru a creste gradul de...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1358
Management
06 Mai2016
Cum iti ajuti angajatii sa se adapteze la schimbare
de Teo Manole
Multi oameni se confrunta cu schimbari in diferite etape ale carierei, din mai multe motive.
Pentru unii, transformarea poate inseamna inovatia tehnologica care le face abilitatile nefolositoare, iar pentru altii poate fi un manager nou care doreste sa schimbe totul in firma.
In...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1392
Management
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - cresterea lipitorilor. Deschide-ti propria ferma de lipitori!
- → Idei de afaceri cu amenajari interioare pentru birouri si locuinte
- → Shaormerie - afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului!
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Afaceri la cheie - Stand de sucuri naturale
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Totul despre accesarea fondurilor UE pentru agricultura si zootehnie
- → Afaceri la cheie - Ghid practic pentru confectionarea de lumanari decorative
Comentarii0 comentarii