Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
4090 11-Oct-2013

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Uneori antreprenorii isi vand afacerile pentru ca isi doresc sa schimbe domeniul de activitate, pentru ca nu mai au la dispozitie resursele necesare sau pentru ca nu sunt multumiti de marja de profit pe care o obtin.

Daca te afli in una dintre aceste situatii, este bine sa stii ca sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le pregatesti inainte de a vinde afacerea.
 
Iata care sunt elementele pe care e indicat sa le iei in calcul astfel incat sa vinzi o afacere in conditii cat mai avantajoase pentru tine.
 
1. Pune lucrurile in ordine
Primul lucru pe care este indicat sa il faci inainte de a vinde o afacere este sa organizezi lucrurile din firma ta, din cel putin doua motive. Mai intai, organizarea atenta a activitatilor te ajuta sa vezi exact stadiul in care se afla businessul.

De asemenea, te ajuta sa actualizezi punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenin ta rile. Cu alte cuvinte, organizarea inainte de a vinde te ajuta sa actualizezi analiza SWOT a afacerii tale.
 
2. Alege momentul potrivit vanzarii afacerii
Pretul la care vinzi afacerea depinde in mare masura de momentul in care acest proces are loc. Este mai usor sa vinzi o afacere atunci cand rezultatele sunt bune. Foarte putini cumparatori vor fi interesati de un business cu venituri si profit in scadere.

Din acest motiv, antreprenorii cu afaceri sezoniere ar trebui sa vanda afacerea imediat dupa incheierea unui sezon cand vanzarile si profitul sunt la un nivel ridicat. De exemplu, vanzarile si profitul unei afaceri cu inghetata vor scadea in toamna si mai mult iarna.
 
3. Consulta experti
E mereu mai bine sa cauti ajutorul unui expert decat sa incerci sa rezolvi lucruri pe care nu le stapanesti. Daca faci acest lucru, risti sa pierzi mai mult decat castigi.In cazul in care este dificil sa stabilesti un pret pentru afacerea ta, consulta un broker care te poate ajuta sa stablesti pretul corect.
 
4. Prezinta un viitor pozitiv
Este important sa prezinti un viitor optimist pentru cei interesati sa cumpere afacerea. O strategie de crestere pusa la punct pentru afacere poate creste valoarea businessului. Cumparatorii vor fi atrasi de un business care are o directie clara in care se indreapta.
 
5. Dezvolta un plan de tranzitie
Perceptia joaca un rol important in negocirea pretului unei afaceri. O afacere este mai valoroasa daca este insotita de un plan de tranzitie pentru ca efortul cumparatorului este mai mic. Acest plan joaca rolul unor instructiuni de utilizare pentru cumparator.
 
6. Valorifica angajatii
Pentru multe afaceri, angajatii sunt cea mai importanta resursa pentru ca detin know-how-ul cu privire la business. Fara ei, afacerea nu ar putea exista. Atunci cand vinzi, sarcina ta este sa elogiezi cunostintele angajatilor, lucru care iti va aduce beneficii.
 
7. Realizeaza un audit
Documentele financiar-contabile care nu au fost auditate sunt in general privite cu neincredere. Lipsa unui audit poate penaliza o firma in termeni financiari prin diminuarea pretului sau de vanzare. De asemenea, antreprenorul unui business care nu a fost auditat trebuie sa prezinte mai multe garantii ca rezultatele afacerii sunt reale.
 
8. Organizeaza documentele
Chiar daca nu primesti un pret mai mare pentru documente actualizate si asezate coerent, acest lucru te poate scuti de probleme si de neintelegeri mai tarziu. Astfel, inainte de a vinde o afacere este indicat sa te asiguri ca ai documentele financiare pentru cel putin ultimii trei ani, ca toate contractele sunt semnate, ca ai copii pentru documentele importante, ca ai facturile in ordine.
 
9. Promoveaza vanzarea

Ca in orice situatie cand vrei sa vinzi ceva, trebuie sa ai grija ca intentia ta sa ajunga la doritori. Iti recomandam sa utilizezi urmatoarele surse de promovare: publicatii, internet, networking.
 
10. Asigura-te ca potentialii cumparatori sunt calificati
De multe ori in cazul vanzarilor isi exprima interesul si persoane care nu detin resursele necesare pentru a prelua o afacere. Cu cat afli mai tarziu pe durata procesului de vanzare, ca o persoana nu este calificata pentru a prelua afacerea ta, cu atat mai mult timp si clienti potentiali poti pierde. De exemplu, pentru a evita aceste situatii, la unele achizitii publice se solicita garantii de participare.
 
Vanzarea unei afaceri nu se aseamana cu vanzarea  niciunui alt bun. Nu sunt rare cazurile in care poate dura mai mult de un an pentru a vinde un business, din momentul in care un antreprenor isi exprima dorinta de a vinde afacerea pana cand toate documentele aferente
tranzactiei sunt incheiate.

Pregatirea vanzarii unei afaceri este un proces dificil pentru ca, pe langa aranjarea detaliilor vanzarii, un antreprenor trebuie sa se ocupe si de activitatile zilnice, astfel incat businessul sa functioneze. Sfaturile din acest articol te pot ajuta sa vinzi o afacere mai usor si sa obtii un pret bun.

Autor: Teo Manole


Tags: afacereafaceribusinessvanzare afacerevinzi


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

10 lucruri pe care sa le faci inainte de a vinde afacerea
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

26 Feb2024

Patru solutii pentru atragerea si pastrarea talentelor din generatia Z

Atragerea si pastrarea talentelor din generatia Z pot fi o provocare pentru orice manager, din pricina diferentelor dintre generatii. Pentru ca nevoile si asteptarile generatiei Z sunt distincte, managerii trebuie sa implementeze solutii si strategii noi, in companiile lor. Iata 4 solutii...
Citeste mai departe
27 Nov2023

Magia impachetarii: cum sa-ti uimesti clientii cu ambalaje deosebite pentru cadouri

         Detii un magazin si vrei sa faci o impresie placuta clientilor tai prin modul in care impachetezi produsele pe care acestia le comanda spre a fi daruite persoanelor dragi? Poate ca ti se pare un detaliu minor, dar este foarte important modul de...
Citeste mai departe
1013 Management
13 Apr2023

Regandirea strategiei de business pentru sustenabilitate pe termen lung - 3 puncte cheie

Unul dintre cele mai importante procese de HR, managementul performantei, poate fi punctul de la care porneste regandirea strategiei de business pentru sustenabilitate pe termen lung. Ce este, mai exact, managementul performantei? Este un concept pe baza caruia fiecare companie isi creeaza...
Citeste mai departe
1199 Management
07 Apr2023

Cum gestionezi marfa, ca detinator al unui E-commerce

Businessurile din sectorul e-commerce fac parte din viitorul pietei de afaceri. Conform unui studiu realizat de worldwebtechno.com, pana in anul 2040, 95% dintre achizitii vor fi realizate online. Daca detii si tu un magazin din sectorul e-commerce, ai putea sa iei cateva masuri eficiente...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016