Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
7271
13-Mar-2014
5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
"Dupa noua legislatie, toate produsele traditionale trebuie sa obtina din nou atestatul.
Cred ca vor fi mult mai putine produse traditionale, pentru ca astazi, din pacate, foarte multe poarta denumirea de produs traditional fara sa fie traditionale", a declartat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Asadar, avem Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale, atestatele ramanand valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a ordinului.
De asemenea, noul tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei.
De asemenea, noul tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei.
Este un Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor care a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
Reatestarea si atestarea produselor traditionale romanesti in baza noului ordin va asigura o concurenta loiala intre producatori si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor.
Cei inregistrati in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) vor avea pe eticheta un logo de produs traditional.
Avantajele certificarii
Produsul atestat ca traditional va reflecta asteptarile consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale.
Va prezenta o reteta traditionala specifica locului de prelucrare.
Va avea in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.
Va prezenta o reteta traditionala specifica locului de prelucrare.
Va avea in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.
sursa: http://ro.stiri.yahoo.com
Cum se face atestarea pentru produs traditional?
Conform Art 6, din Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013:
(1) Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) numele produsului, care trebuie sa fie unic;
b) descrierea caracteristicilor produsului traditional, prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, care sa defineasca traditionalitatea acestuia, respectiv: aspect, consistenta, culoare, gust, aroma, miros, continut in apa, substante grase, sare, proteine, aciditate, densitate; flora bacteriana specifica, unde este cazul;
c) descrierea caracteristicilor materiilor prime care sa nu contina in compozitia acestora adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori; provenienta materiilor prime, precum si indicarea principalelor insusiri, organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, respectiv: aspect, consistenta, culoare, gust, aroma, miros, continut in apa, substante grase, sare, proteine, aciditate, densitate si flora bacteriana specifica;
d) descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie, care sa nu prezinte in compozitia lor adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori; indicarea ingredientelor folosite si a principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, unde este cazul, ale acestora;
e) descrierea metodei de productie specific locala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional, unde se vor trece toate fazele de productie, inclusiv operatiunile executate manual;
f) descrierea elementelor specifice privind ambalarea, in scopul asigurarii calitatii, originii si elementelor de identificare, respectiv materialul din care este confectionat ambalajul, proprietatile si influenta acestuia asupra produsului finit;
g) descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, respectiv: insusirile organoleptice (culoare, gust, miros, aroma, consistenta, aspect); insusirile fizico-chimice (apa, proteina, grasime si altele); fotografia si descrierea desenului pe sectiune care sa reprezinte caracteristicile specifice produsului, forma; modul de productie si/sau de prelucrare care sa reflecte un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional prin care produsul sa se distinga de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii;
h) cerintele minime si procedurile de verificare si control al traditionalitatii produsului;
i) capacitatea de productie realizata - raportata pentru un an, respectiv 365 de zile, care nu poate depasi cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse traditionale atestate, cu exceptia producerii pâinii si produselor de panificatie traditionale - care nu pot depasi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 800 kg pe zi total produse traditionale atestate;
j) date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta si din care sa rezulte legatura istorica a produsului traditional cu locul de productie, sau o declaratie de notorietate din partea unei asociatii locale a producatorilor de produse traditionale.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Totul despre accesarea fondurilor UE pentru agricultura si zootehnie
- → Franciza - primul pas catre succesul afacerii tale. Fa-l acum!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea catinei
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Afaceri la cheie - Pasiune si afacere - cultivarea trandafirilor
- → Idei de afaceri profitabile - ciupercarie
- → O colectie impresionanta de idei de afaceri!
- → Afaceri la cheie - Crescatoria ECO de gaini pentru oua si carne
- → Afaceri la cheie - Castiga independenta financiara cu o Ferma de raci!
- → Afaceri la cheie: ferma de vipere - una dintre cele mai tentate afaceri!
Comentarii0 comentarii