Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
8480 24-Iun-2012

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Istoria cafenelelor din Romania este marcata de cateva momente esentiale. Prima cafenea din capitala apare in anul 1667. Stapanul ei era un fost soldat din garda palatului Constantinopolului, pe nume Kara Hamie.

In trecut, cafenelele erau asociate si jocurilor de noroc.
Clientii puneau la bataie diverse sume de bani sau faceau troc in cadrul unor jocuri binecunoscute, cum ar fi zaruri, ghiordum (joc de carti) si table. Dupa anul 1781, industria cafenelelor a luat amploare.
Stefan Altintop detinea in Bucuresti nu mai putin de 3 cafenele, sub obladuirea domnitorului Alexandru Ipsilant.

Cea mai importanta cafenea a secolului XIX a fost fara indoiala Fialkowski, loc de intalnire pentru elita intelectuala a vremii.

Sfarsitul Primului Razboi Mondial a fost sinonim cu deschiderea unui mare numar de cafenele, de altfel celebre: Capsa, Terasa Otetelesanu, Riegler, Kubler, High Life, Brasserie de la Paix, toate pe Calea Victoriei din Bucuresti, monumentala pentru istoria locurilor “de baut cafea”.

Francezul Aime Molard deschide la Bucuresti, in strada Mihail Voda, cafeneaua Café de Paris, in care rasuna muzica artistului Grigoras Dinicu. Un alt loc de vaza era Terasa Otetelesanu, unde se intalneau scriitorii si politicienii anilor 1900.

Natura cafenelelor s-a schimbat, de la un secol la altul. Putem spune ca importanta lor s-a mutat de la factorul relativ cultural la cel social si distractiv. Totusi, cafeneaua isi pastreaza caracterul de locatie versata, in care se intalnesc idei, principii, controverse, interese si personalitati.

Potrivit site-urilor de specialitate, in Bucuresti sunt inregistrate online aproximativ 300 de cafenele. Centrele turistice se bucura de aproximativ 15-20 de locatii per oras. Prezenta francizelor se simte la tot pasul.

Lantul de cafenele “Turabo” detine suprematia, cu aproximativ 30 de unitati deschise in toata tara. Mai mult, romanii vor sa se extinda si in tarile adiacente, eveniment unic in istoria cafenelelor autohtone.

Alaturi de “Turabo”, se remarca si alte francize, cum ar fi “Zvon” si “Coffe Right”. La nivelul Capitalei, este preferata zona centrala si cele din jurul acesteia.

Cum era de asteptat, Calea Victoriei isi pastreaza statutul de emblema culturala si sociala, obtinut inca din vremuri stravechi. Cafenele se inghesuie pe arterele sale, imprastiind miros de cafea in sortimente alese.


<< va ofera mai multe detalii utile pentru demararea unei afaceri cu propria dvs cafenea!


Autor: Afacerilacheie.net

Tags: cafeneaistoria cafenelelor in romaniaistoria cafenelelorcafenele romaniacum sa-ti deschizi o cafenea


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Istoria cafenelelor in Romania
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

03 Iul2018

Coffee 2 Go Romania a deschis o noua cafenea cu un concept inovator

de Alina Constantinescu
Grupul Coffee 2 Go a fost infiintat in 2013 si a deschis pana in prezent 30 coffee spot-uri in regim propriu sau franciza, cu un design unic, in forma de pahar de cafea sau amenajate ca un mini coffee shop. Cifra de afaceri a grupului Coffee 2 Go a crescut de la infiintare de 3 ori de la an la an,...
Citeste mai departe
23 Iul2013

Patiserie-cafenea de succes - afacere importata din Germania

de Afacerilacheie.net
Antreprenoarea Daniela Kasper a aplicat in Romania un concept german - 'Come Back - German bakery' - adica o cafenea in care oamenii pot servi si produse de patiserie.   Este o afacere in sistem franciza.   "Cand am venit in Romania si am vazut ca nu este niciun...
Citeste mai departe
11985 Francize
10 Sep2012

De ce sa deschidem o cafenea?

De ce am deschide o cafenea unde toti au deja o cafenea? De ce sa nu deschidem o cafenea unde nu exista una? Putem aborda potentialul pietei cafenelelor si prin prisma sanselor oferite. In Bucuresti, si nu numai, se prefigureaza o crestere spectaculoasa a numarului de cafenele. Marii...
Citeste mai departe
30 Apr2012

De ce sa iti deschizi o cafenea?

de Ilinca Dobrescu
Cafeneaua reprezinta mai mult decat un simplu loc in care sa iti bei cafeaua de dimineata. Este un loc in care prietenii se aduna, socializeaza, un loc in care partenerii de afaceri isi incheie ultimele contracte, un loc in care autorii de carti primesc inspiratia unui nou subiect pentru o...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016