Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum deja a trecut prima jumatate a anului in curs, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a emis situatia privind exporturile si importurile. Conform acestui raport, exporturile FOB ale Romaniei au fost de 22,01 miliarde de Euro,
mai mari cu 28,2% decat volumul exporturilor din aceeasi perioada a anului 2010, valoare similara ratei de crestere a exporturilor inregistrata in anul 2010 (28,1%), anul record al exporturilor pentru ultimele doua decenii.
Pe de alta parte,
volumul importurilor a fost de 26,55 miliarde Euro, in crestere cu 20,4% fata de primele sase luni ale anului 2010, conform datelor oferite de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri
Soldul balantei comerciale din primul semestru al anului 2011, in valoare de – 4,54
miliarde Euro, este inferior celui inregistrat in aceeasi perioada a anul 2010 (o scadere cu 340,9 milioane Euro).
Super-planta medicinala care
iti aduce 100.000 de euro la hectar!
SCHISANDRA - planta cu 5 arome
care vindeca o multime de boli
>> Click AICI <<
Avand in vedere aceste date, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton apreciaza „Cresterea exporturilor reprezinta unul dintre principalele motoare ale cresterii economice, iar aceste evolutii ne incredinteaza ca economia Romaniei se afla pe drumul bun.
Exporturile romanesti au inregistrat in luna iunie 2011 o dinamica de 11,9%, atingand nivelul de 3,76 miliarde euro, continuandu-se tendinta de crestere a exporturilor romanesti manifestata in primele cinci luni ale anului 2011. Se pastreaza in acest fel, ritmul de crestere a exporturilor pentru o perioada consecutiva de 20 luni (constant pozitiv).
Importurile CIF aferente lunii iunie 2011 s-au cifrat la 4,95 miliarde Euro si au un ritm inferior de crestere (comparativ cu exporturile), de 7,1 %, semn al mentinerii investitiilor din activitatea productiva din Romania.
In primele sase luni ale anului 2011 se mentine caracteristica de crestere in ritm mai
inalt a exporturilor catre tarile din afara UE (crestere de 37,2% fata de o crestere de
24,9% in tarile membre ale Uniunii Europene), in special in tari mai putin afectate de
criza sau care au reluat mai rapid cresterea economica. Aceasta valoare constituie o dinamica record, ce nu a mai fost atinsa in domeniul relatiilor comerciale externe in ultimii 20 de ani.
Caracteristicile exporturilor in primul semestru al anul 2011
Structura prezinta o imbunatatire constanta, ponderea produselor industriei
constructoare de masini si echipamente de transport fiind de 42,1%. Din totalul exporturilor romanesti, 75,7% reprezinta produsele manufacturate.
Orientarea geografica spre tarile Uniunii Europene se mentine (71,5% din exporturi si 71,26% la import), dar au aparut primele semne de crestere a exporturilor catre tari terte, mai putin afectate de criza (crestere a exporturilor de 37,2%, mult peste media valorilor inregistrate in Uniunea Europeana : crestere 24,9%).
Principalele grupe de produse exportate in primul semestru al acestui an de Romania in tari din afara Uniunii Europene au fost: uleiuri din petrol, aparate electrice pentru telefonie, deseuri si resturi din fonta, fier sau otel, componente auto, lemn, autorisme, nave, produse laminate din fier si otel, ingrasaminte, fire si cabluri electrice, anvelope din cauciuc si medicamente.
Caracteristicile importurilor Romaniei in primul semestru al anului 2011
Importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca ( 64,3%) si, pe de alta parte, din produse generatoare de energie (11,7%) si materii prime si materiale (3,7%). Produsele agricole au reprezentat 6,9% din importuri,
comparativ cu 5% din exporturi.
Orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe
primele cinci locuri aflandu-se Germania, Italia, Ungaria, Franta, si China cu peste 48% din importuri, Federatia Rusa, important furnizor de materii prime, reprezinta 4% din importuri.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri aplica in continuare programele prevazute in Strategia Nationala de Export, stimuland si in viitor prezenta firmelor exportatoare pe pietele externe, prin masurile active de sustinere (targuri si expozitii, misiuni economice, informatii si oportunitati de piata, s.a.) pentru dezvoltarea exporturilor, contribuind astfel la cresterea economica a Romaniei.
Sursa : www.minind.ro
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
Brichete din biomasa, o afacere cu perspective de crestere
de Afaceri La Cheie→ Citeste mai departe
Consumul de bere in Romania, in crestere. Ce bere prefera romanii
de Alina Constantinescu→ Citeste mai departe
Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori
de Afaceri La Cheie→ Citeste mai departe
Piata de produse bio din Romania, in crestere cu 30% in anul 2018
de Alina Constantinescu→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE

Citeste Raportul Special GRATUIT

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Cum sa deschizi o cafenea
- → Secretele antreprenorilor care o duc bine pe timp de criza
- → 5 afaceri la cheie cu sanse maxime de reusita te pot scoate usor din criza
- → Afaceri la cheie - Goji, merisoare, Aronia - trei fructe miraculoase care te pot imbogati!
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Agricultura ecologica. Cultivarea de legume in sistem ecologic
- → Afaceri la cheie - Stand de sucuri naturale
- → Afaceri la cheie - Crescatoria ECO de gaini pentru oua si carne
Comentarii0 comentarii