Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
12338 28-Iun-2011

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Cu sute de ani in urma erau iubiti de vrajitori care aveau convingerea ferma ca pot vindeca sute de boli preparandu-le dupa retete oculte carnea cel putin bizara. Astazi sunt o delicatesa in marile restaurante si se gasesc cu greu, datorita unei cereri de aproape sase ori mai mari decat oferta. Melcii, fiindca despre ei este vorba, au traversat istoria incet, asa cum le si place sa mearga, ajungand pe masa unor europeni sau americani in cautare de retete excentrice.

Un clasament mondial al celor mai mari consumatori de melci arata ca Franta ocupa, detasat, primul loc. La mare distanta, vin Spania, Grecia si Italia, dar ecartul se micsoreaza cu fiecare an. Statele Unite ale Americii, Australia si chiar Japonia au dat de curand de... gustul melcilor, valoarea importurilor de melci ale acestor tari fiind insa demna de luat in seama. Romania, care a copiat cam tot ceea ce era de copiat din Occident (si chiar si ceea ce nu era de copiat, uneori), a devenit un actor important pe piata mondiala a melcilor. Restaurantele de lux se intrec in a oferi mancaruri exotice pregatite din carne de melc, iar marile magazine alimentare, se confrunta cu o cerere din ce in ce mai mare. Atentia deosebita de care se bucura aceasta mica gasteropoda nu a lasat indiferente numeroase institutii internationale, care ofera finantari ce, uneori, merg pana la 100.000 de euro. Conditia este ca suma finantata sa nu acopere mai mult de 50% din investitia
initiala. Cu alte cuvinte, parafrazand un proverb romanesc, ti se da, dar nu ti se baga si in traista.

Afacerea bazata pe cresterea melcilor nu este o afacere pe care sa o incadram in seria celor dificile. Pe de alta parte, nici usoara nu este, factorii care pot perturba viata melcilor, linistita si plina de profit pentru dumneavoastra, fiind demni de luat in consideratie. Daca insa priviti sumele ce se pot scoate din aceasta afacere, toate greutatile vi se vor parea insignifiante.

Principalele doua specii de melci vandute pe piata occidentala, Helix Pomatia si Helix Lucorum, aduc, in functie de calitate, intre 2 si 5 euro pe kilogram. Daca inmultiti cu cateva zeci de tone anual, sumele incep sa devina interesante. In ultimii ani, o alta specie a intrat puternic pe piata europeana: Helix Aspersa. Specialistii spun insa ca Aspersa are probleme legate de adaptarea sa la conditiile climaterice existente in Romania, putand fi crescut doar in spatii inchise, in care temperatura este atent monitorizata.

Trebuie sa stiti, de asemenea, ca aceasta afacere are o derulare rapida de la primii pasi, de fapt, de la primii bani investiti si pana la primii euro obtinuti profit. In doar cateva saptamani puteti incepe deja „recoltarea“ melcilor si transformarea lor in escargot. Citind aceste randuri intrati, practic, in clubul celor care vor sa faca bani din cresterea melcilor. Trebuie sa va felicitam, mai ales ca, deocamdata, investitorii pe acest segment nu sunt cu zecile de mii. Acesta este un avantaj imens pentru dumneavoastra! Asa cum observati parcurgand informatiile pe care vi le punem la dispozitie, exista o serie de companii care va preiau absolut toata productia de melci, bineinteles, daca aceasta productie respecta cateva conditii minime de igiena si calitate. Un alt avantaj de care va bucurati, ca roman, este dat de poluarea mai redusa existenta in Romania, in comparatie cu tari ca Italia sau Franta. Industrializarea rapida a atras cu sine o poluare masiva si, de aici, distrugerea unui habitat in care melcul se poate dezvolta normal. {i daca tot am vorbit de dezvoltarea melcului, sa spunem ca melcul de livada, Helix Pomatia (principala specie crescuta in Romania), este format din 40% parte moale (carne, practic) si 60% cochilie. In stare proaspata, carnea de Helix Pomatia are o structura alcatuita din cca 80% apa, cca 16,5% proteina, cca 2% glucide, cca 1,7% lipide si cca 1% minerale. Cantitatea redusa de lipide face din carnea de melc un aliment cu o valoare nutritiva deosebita, in plus, in ea concentrandu-se nu mai putin de 9 din cei 10-11 aminoacizi indispensabili omului. De asemenea, carnea de melc este foarte sanatoasa si usor digerabila, caracteristici date de valoarea ridicata a aminoacizilor din proteinele sale.

Interesant este faptul ca melcii nu au o singura destinatie: bucataria unui restaurant de lux sau a unui francez rafinat. Crescand melci, puteti deveni un furnizor de materii prime pentru industria farmaceutica sau pentru artistii care folosesc cochiliile pentru a realiza adevarate opere de arta.

De la medicamente pentru intarirea sistemului imunitar si pana la complicate complexe ce au ca scop vindecarea cancerului, melcii reprezinta o baza solida in medicina. Tot aici trebuie amintit ca melcul este folosit cu succes in combaterea tusei convulsive, a bronsitei sau a tuberculozei, fiind prezent si in hrana minerala administrata copiilor in primele luni de viata. De asemenea, marile laboratoare farmaceutice extrag din carnea de melc un remediu deosebit de eficient pentru ulcer.

Alegand sa demarati o afacere bazata pe cresterea si prelucrarea primara a melcilor, alegeti, practic, o afacere in care succesul vine cu o viteza invers proportionala cu cea a melcului. Multi specialisti spun ca, in acest moment, doar maximum 17% din cererea mondiala de carne de melci este acoperita, productia micilor companii romanesti fiind extrem de apreciata. Beneficiile imediate ale unei astfel de afaceri pot fi foarte usor identificate:
– investitie redusa;
– amortizare rapida;
– profit dupa primele luni de la demararea afacerii;
– poluare cu reziduuri inexistenta (excrementele melcilor sunt un fertilizator exceptional);
– poluare fonica inexistenta;
– munca fizica redusa;
– procurare facila a elementelor de care aveti nevoie in demararea si derularea afacerii.

Tot legat de potentialul afacerii, retineti ca Romania, prin clima de care se bucura, este o tara in care crescatoriile de melci dau rezultate excelente. Cresterea melcilor in captivitate, helicicultura, cum este ea denumita stiintific, presupune, pe langa informatii detaliate privind investitia (pe care le gasiti in aceasta lucrare) si date solide legate de biologia melcului (de asemenea, prezente in paginile urmatoare). Astfel, cunoasterea avansata a speciilor comestibile de melci, particularitatile biofiziologice si specificul pietei sau al pietelor catre care doriti sa va indreptati, reprezinta elemente fara de care nu va sfatuim sa porniti la drum.

Daca sunteti in cautarea unei afaceri din care banii sa vina incepand de maine, atunci renuntati la cresterea melcilor. Daca insa asteptati ca banii investiti sa produca profit... poimaine, atunci aceasta este cartea castigatoare pe care trebuie sa o jucati. Cu un consum de materiale redus, cu o investitie rezonabila, cu pastrarea actualului loc de munca si cu o piata care e de-abia la inceput, va puteti considera un investitor fericit.


Tags: afaceremelciheliciculturaafaceri


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

De ce sa va apucati de o afacere cu melci
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

26 Aug2024

7 motive pentru care afacerea ta are nevoie de o reclama led programabila

Captarea atentiei clientilor este esentiala pentru succesul oricarei afaceri. De cele mai multe ori, prima impresie este cea care face diferenta intre a atrage sau a pierde un potential client. In acest context, o reclama LED programabila nu este doar o investitie inteligenta, ci si o...
Citeste mai departe
29 Apr2024

Ce este un birou inteligent si de ce este o idee buna pentru afacerea ta

de Afaceri La Cheie
Un birou inteligent nu este doar un spatiu fizic, ci reprezinta o adevarata infrastructura care contribuie la un mediu de lucru al viitorului. Acesta pune accent pe tehnologie, in timp ce tine cont de nevoile angajatilor moderni. De aceea, pentru antreprenori, investitia intr-un birou...
Citeste mai departe
560 Editorial
22 Dec2023

3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri

de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat. Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
Citeste mai departe
23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016