Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
20618 08-Iun-2012

4.25
din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
Fructele de agris se folosesc in stare prospata sau in stare conservata. Compoturile, dulceata, gemul, sucul si vinul de agrise sunt produse extrem de apreciate de consumatori de pretutindeni, din tara sau de peste hotare.

Agrisul are un areal destul de vast ca planta spontana, ce se intinde pe 4 continente, insa este putin raspandit, ocupand suprafete mai mari in Germania, Danemarca, Olanda, Belgia sau Ungaria. In tarile balcanice cultura agrisului a ramas la nivelul amatorilor si micilor cultivatori.

In tara noastra agrisul s-a cultivat mai ales in gradinile din jurul caselor, mai putin ca specie intercalata, in plantatiile cu pomi de talie mare si foarte putin in culturi pure. In zona statiunilor de cercetare specializate in cultura si ameliorarea arbustilor se pot gasi plantatii pure de ordinul catorva hectare cu agris.

Agrisul este cunoscut si se cultiva mai mult in Transilvania, atat in ferme, cat si in gradinile populatiei (Maramures, Mures, Cluj si Brasov). Suprafata nu depaseste 50 de hectare, iar productia de fructe ajunge la circa 100 de tone.

Agrisul este o specie destul de rustica si productiva, ea crescand spontan in luminisurile din padurile de foioase, iar in cultura, se comporta similar coacazului.

Soiurile de agris au un sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu radacini raspandite lateral in jurul tufei la distanta de 50-60 cm, iar in adancime, marea masa a radacinilor se afla localizatra la 10-40 cm, cele pivotante ajungand pana la 1-2 m.

Agrisul creste natural sub forma de tufa. Fiecare tulpina are ramificatii de mai multe ordine, ce pot ajunge la 8-10. Pe tulpinile de 2-3 ani se formeaza ramuri de rod scurte, tip buchet, iar cresterile anuale, la unele soiuri, frecvent se arcuiesc.

Fructele de agris se matureaza incepand cu prima jumatate a lunii iulie la unele soiuri pana in prima decada a lunii iulie la altele.

Productie la nivel de planta se ridica la 2-4 kg, ceea ce revine la 7-12 tone pe hectar, ajungand in unele cazuri si la 15-20  tone de agris la hectar.


>>>Cititi mai multe detalii despre cultivarea agrisului in cadrul lucrarii "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".


Afaceri profitabile cu merisoare

Cultivarea catinei - afacerea anului!

 

Tags: cultivarea arbustiloragriscultivarea agrisuluifructe agrisagrisarbusti fructiferiafaceri


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Cultivarea agriselor in sistem ecologic
Rating:
Nota: 4.25 din 4 voturi

Articole conexe

22 Dec2023

3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri

de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat. Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
Citeste mai departe
23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
15 Sep2021

Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF

de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.    In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
Citeste mai departe
26 Nov2019

Artisan Bakery - ingredientele unei afaceri de succes

de Alina Constantinescu
O afacere cu potential ridicat pe piata din Romania este deschiderea unei cofetarii/patiserii. Aflam in randurile de mai jos povestea din spatele afacerii Artisan Bakery. Ideea afacerii de familie a Ioanei Ungureanu s-a nascut in perioada de maternitate, cand a avut timpul necesar sa se informeze...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016