Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
12614 23-Mai-2011

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Cand afli pe ce metode de cercetare se bazeaza acest tip de marketing intrevezi putin din viitorul afacerilor.  De ce suntem studiati de marile companii si spre ce ne indreptam?

Neuromarketing-ul este un camp al marketing-ului care studiaza raspunsurile senzoriale, motrice, cognitive si afective inregistrate de creierul uman in momentul in care acesta este supus la stimuli externi (vede o reclama, mananca un baton de ciocolata, bea un pahar de Coca-Cola). Cercetatorii folosesc tehnologia rezonantei magnetice, electroencefalogramelor si studiaza topografia creierului pentru a afla cum sunt luate deciziile consumatorilor, de ce aleg o marca in defavoarea alteia, ce ii determina sa cumpere un produs. In acest fel se descopera cat de popular este un brand si cum poate fi imbunatatit prin studierea hartii creierului.

Prin neuromarketing nu se incearca doar stabilirea factorilor de decizie a consumatorului, ci si descoperirea modalitatilor de a-l influenta sa achizitioneze un produs sau sa foloseasca un anumit serviciu si  de a-i crea o preferinta pentru acestea.

Aceasta nisa a marketing-ului se poate folosi pentru verificarea unui produs, ambalaj, spot publicitar, dar si pentru aranjamentul in vitrine sau pe rafturile magazinelor.

Exista o tabara a persoanelor care afirma ca neuromarketing-ul este invaziv, o tabara care vede mari sanse de dezvoltare a advertising-ului prin cercetarea acestui domeniu si o tabara a persoanelor care nu au auzit in viata lor de asa ceva.

In mod normal, ideea ca ne cercetam unii pe altii in scopul de a ne manipula mai usor in actiunile de consum pare cel putin imorala. Din punctul de vedere al cercetatorilor, stiinta de a motiva deciziile consumatorilor exista de la inceputul lumii. Sondajele cu intrebari si raspunsuri sunt parte integranta a tehnicilor de neuromarketing, acesta dezvoltandu-si arealul de tehnici de cercetare in domeniul medical. Dar, in fapt, vorbim despre acelasi lucru?

Printre companiile celebre care au folosit tehnici de neuromarketing se numara si Nokia, Coca-Cola, Motorola, Procter& Gamble, Microsoft, Google, Daimler, Mercedes, Yahoo, Danone, BMW si lista continua.

In Romania inca nu putem vorbi despre aplicarea tehnicilor de neuromarketing in profunzime. Nu avem cercetatori abilitati in acest domeniu sau capitalul necesar pentru aceste studii si pentru echipament medical ultraperformant.  

O metoda de cercetare din domeniul neuromarketing-ului care este mai putin costisitoare si poate fi implementata si in tara noastra este studiul miscarii privirii in momentul in care un consumator intra in contact cu un mesaj publicitar. Pana atunci, companiile romanesti se bazeaza pe cercatarile clasice de marketing, dar cine stie ce ne rezerva viitorul?

Autor: Maria Nicutar

Tags: neuromarketingcercetare de piatastudii companiimetode de cercetare


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Neuromarketing - rezonanta magnetica, electroencefalograme si topografia creierului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016