Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
12933 16-Iun-2014

4.33
din 18 voturi
RATING UTILIZATORI
 

Ing. Adrian Cristescu, se ocupa cu proiectarea si construirea de pastravarii.

Ideea in sine a aparut in urma unui week-end petrecut la o pensiune din coridorul Bran-Rucar unde Cristescu a vazut ce se poate face cu bani putini si multa munca si unde, pe langa pachetul de servicii oferit, se dorea infiintarea unei mici pastravarii pentru relaxarea turistilor.

Sigur, ideea de pastravarie a aparut in urma cu peste 13 ani dar s-a transpus in practica mult mai tarziu datorita unor factori diversi precum aparitia unei piete  mai mult sau mai putin concurentiale, retrocedarii de terenuri si paduri, relatii economice cu parteneri noi, un interes in crestere al clientilor autohtoni etc...
 
Idei de Afaceri: Ce le lipseste intreprinzatorilor in domeniu?
Adrian Cristescu: Afacerea se poate spune ca a avut si inca mai are multe probleme care nu tin decat de sursele de finatare pe care le au cei interesati de infiintarea unei pastravarii.

Din pacate slaba informare a acestora, lipsa totala de interes a unor factori de raspundere locali fac ca afaceri bune sa fie ratate. Nimeni nu poate sa acopere lipsa de informare de aproape 25 de ani din acest domeniu decat fie prin studiu individu
al fie pe baza de consultanta la firme specializate.
 
Idei de Afaceri: Cum poate fi trezit interesul posibililor investitori in acest tip de afacere?
Adrian Cristescu: Din mai 2003 incercam prin intermediul paginilor: www.pastravar.home.ro si www.pastravar.go.ro sa trezim interesul celor pasionati de cresterea pastravului in a obtine lamuriri si chiar documentatie privind aceasta afacere - pastravarie.

Spre satisfactia noastra avem in plan si modernizari la pastravarii a caror existenta se apropie de 60 de ani apartinand  Regiei Nationale a Padurilor.
 
Idei de Afaceri: Care sunt dificultatile intampinate in afacere?
Adrian Cristescu: Despre dificultati nu sunt multe de spus dar cred ca sunt aceleasi cu care ne confruntam in fiecare zi chiar si fara sa faci o afacere.

Suntem tributari fara nici o indoiala anilor de dinainte de 1989 iar acest lucru face ca tot ce pare simplu sa devina greu de facut sau chiar imposibil.

Exista o retinere permanenta la nou ca de exemplu la oxigenarea apei cu oxigen lichid ceea ce in Ungaria se aplica acum pe scara larga iar in vestul Europei de circa 20 de ani, aceast fapt aducand o triplare a productiei. 
 
Idei de Afaceri: Exista si investitori curajosi ?
Adrian Cristescu: Am primit intr-o zi la firma o persoana care mi-a starnit un interes deosebit aceasta avand un handicap deosebit (nu distingea chipurile oamenilor) dar avea o profesie pot spune banoasa, aceea de maseur.

Ei bine acesta a insistat foarte mult in a-i proiecta o pastravarie undeva in Moldova, deoarece simtea ca ceva il cheama spre aceasta aventura si ar renunta cu draga inima la ceea ce facea in acel moment.
 
Idei de Afaceri: Ati avut si comenzi mai putin obisnuite?
Adrian Cristescu: O comanda “ neobisnuita” a fost sa proiectam o pastravarie pe litoralul romanesc iar alta sa reproiectam un depozit cu rezervoare de beton in care se tinea inainte vin,  din apropiere de Bucuresti  si sa-l transformam in incubatoare si bazine de crestere a pastravului.  
 
Cresterea in bazine este de departe cea mai folosita pentru ca nu implica utilaje sofisticate si poate produce cantitati mari de peste. Productia din fermele piscicole se bazeaza pe cresterea in policultura a speciilor si cuprinde un ciclu de doi-trei ani.
 
Pentru pastravarie, variantele proiectelor iau in considerare bazinele executate atat din beton, cat si din alte materiale. Se apreciaza ca durata totala de recuperare a unei investitii este intre 5 si 7 ani, in functie de variantele tehnologice adoptate in pastravarie si de sursa principala de alimentare cu apa. Se pot obtine folosind tehnologii moderne chiar productii de 40-60 kg de  pastrav la 1 mc de apa. 
 
Poza: Bazine de crestere pastravi la Toplet executate de Adrian Cristescu


Tags: idei de afaceriidei afaceriafaceriafacerecresterea pastravuluipastravariepastravi


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Construim pastravarii in functie de bugetul clientului!
Rating:
Nota: 4.33 din 18 voturi

Articole conexe

27 Iul2023

Cum sa incepi afacerea ta in consultanta GDPR

Inca de la implementarea GDPR si in Romania, o multime de companii si-au pus problema cum vor pune in practica aceasta directiva si, mai ales, cum vor putea sa tina pasul cu diversele modificari care intervin - pentru ca aici vorbim despre parte legala, care se schimba foarte...
Citeste mai departe
16 Mar2023

Dropshipping: ce inseamna si cum poti incepe o astfel de afacere

Ideea conform careia, pentru a-ti deschide o afacere, este nevoie mai intai sa economisesti nu mai este de actualitate. Afacerile de tip e-commerce si dropshipping ne demonstreaza ca poti porni o afacere rapid, usor si fara sa apelezi la resurse financiare...
Citeste mai departe
28 Oct2022

3 tipuri de investitii pe care sa le faci pentru o afacere profitabila

Fie ca esti un antreprenor la inceput de drum, fie ca ai deja experienta in tainele antreprenoriatului, este important sa cunosti metodele eficiente prin care iti poti dezvolta afacerea. Iti prezentam 3 tipuri de investitii pe care le poti face pentru ca afacerea ta sa devina cat mai...
Citeste mai departe
24 Mar2017

Finantare pentru afaceri prin Programul Start-up Nation. Cand incep inscrierile

de Alina Constantinescu
Secretarul de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a anuntat ca aplicatia pentru depunerea proiectelor prin programul Start-Up Nation va fi deschisa in 2 mai. Potrivit acestuia, aplicatia va fi deschisa pentru o perioada de 30 de zile, timp in care se...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016