Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
9358 14-Ian-2013

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
 
Fondurile europene sau fondurile structurale reprezinta o sursa importanta de finantare a unei afaceri. Multe programe permit finantarea de pana la 100% a cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

Din pacate, de multe ori ideile bune sunt respinse sau banii pe proiecte trebuie returnati din cauza unor greseli realizate in elaborarea proiectului sau in perioada de implementare.

Pentru a evita pe cat posibil astfel de erori, in acest articol va oferim o prima  lista cu cele mai frecvente greseli pe care le puteti face in planificarea proiectului.
 

Super-planta medicinala care
iti aduce 100.000 de euro la hectar!

SCHISANDRA - planta cu 5 arome
care vindeca o multime de boli

>> Click AICI <<

Greseli realizate in planificarea proiectului

Aparent, o idee de proiect se poate finanta prin mai multe programe europene. Cu toate acestea, dupa ce veti parcurge Ghidul Solicitantului, puteti descoperi ca ideea dvs. nu se incadreaza in cerintele programului.
 
De exemplu, daca vreti sa construiti o pensiune, veti descoperi ca locatia (urban sau rural) in care doriti sa realizati investitia este unul dintre lucrurile care determina programul pe care puteti depune proiectul (POR sau PNDR).

Un lucru important este sa verificati toate conditiile care se cer de la solicitanti: forma de organizare, natura investitiei, raportare, durata mentinerii investitiei.
 
De exemplu, in majoritatea programelor de finantare exista urmatoarele cerinte privind solicitantul si partenerii:

1. nu sunt in stare de faliment sau de lichidare, afacerile acestora sunt administrate de catre instante, au incheiat intelegeri cu creditorii, si-au suspendat activitatea de afaceri, se supun procedurilor privind aceste aspecte sau se afla intr-o situatie asemanatoare, rezultata dintr-o procedura similara prevazuta in legislatia sau reglementarile nationale;

2. nu au fost condamnati pentru abuz in serviciu printr-o hotarare ce are autoritate de lucru judecat;

3. si-au indeplinit obligatiile de plata a contributiei la asigurarile sociale sau de plata a impozitelor.

Daca aceste conditii vi se par prea dificil de indeplinit sau daca aveti alte planuri pentru viitor, atunci poate ar fi mai bine sa cautati alte surse de finantare precum: fonduri proprii, fonduri imprumutate de la familii si prieteni, credite bancare, leasingul si altele.

Va recomandam sa verificati de la inceput daca ideea dvs. de proiect se incadreaza perfect in cerintele Ghidului Solicitantului. In caz contrar riscati sa pierdeti timp si bani cu scrierea unui proiect pe programul de finantare nepotrivit.

In concluzie, nu va grabiti sa scrieti un proiect pana cand nu sunteti sigur ca ati gasit sursa de finantare potrivita.
 
Termenul de depunere al proiectului

Elaborati din timp proiectul conform finantarii pentru care doriti sa aplicati. Elaborarea proiectelor complexe care propun realizarea de constructii poate dura si cateva luni pentru ca trebuie sa colaborati cu arhitecti, ingineri si sa obtineti diferite autorizatii si avize.

O idee buna este sa verificati Ghidul Solicitantului de la apelurile trecute pentru a va face o idee cu privire la cerintele programului. In cele mai multe cazuri, la apelurile urmatoare, conditiile nu se schimba semnificativ.

Aceasta tactica are aplicabilitate mai ales in cazul programelor in care proiectele se evalueaza dupa regula „primul venit, primul servit“.
 

Autor: Codrina Laiu

Articolul face parte din colectia revistei  Idei de Afaceri.


Tags: fonduri europenefonduri structuralefinantareprofiecte de finantareelaborarea proiectului de finantareproiect de finantareplanificarea proiectuluighidul solicitantuluiafaceriprogram de finantarefonduri


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Vrei fonduri europene? Afla cum sa-i obtii rapid evitand greselile din proiectele de finantare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

10 Dec2019

Finantare de 24 milioane lei pentru unul dintre cele mai mari grupuri de companii din agribusiness

de Afaceri La Cheie
Grupul de firme Serban cu capital romanesc, detinut de antreprenorul Nicolae Serban, si-a inceput activitatea in Onesti, in anul 1994. Structura grupului este integrata si are ca domenii principale de activitate: agricultura, comert cu cereale, plante oleaginoase si leguminoase, cresterea pasarilor,...
Citeste mai departe
09 Feb2017

Fonduri pentru afaceri: 6 programe nationale care se vor derula in 2017

de Alina Constantinescu
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, spre consultare, proiectele procedurilor de implementare a 6 dintre programele nationale care urmeaza a fi derulate in anul 2017, si anume: Programul national multianual de microindustrializare Bugetul pentru 2017 este...
Citeste mai departe
23 Aug2016

Ministerul Fondurilor Europene a emis ordinul care reglementeaza achizitiile efectuate de beneficiarii privati

de Alina Constantinescu
Ministerul Fondurilor Europene a emis Ordinul 1284/2016 privind aprobarea procedurii competitive aplicabile solicitantilor/beneficiarilor privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari finantate din fonduri europene. Ordinul este in vigoare incepand cu data de 12 august...
Citeste mai departe
18 Iul2016

AFIR primeste cereri de finantare pentru submasura 4.2

de Alina Constantinescu
AFIR ofera finantare prin PNDR 2020 pentru proiecte destinate procesarii produselor agricole (submasura 4.2). Termenul limita de depunere a cererilor pentru finantarea proiectelor de investitii este 31 octombrie 2016, ora 16:00. Obiectivele submasurii 4.2: · Infiintarea si/ sau...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Propria ta afacere ONLINE - sfaturi si trucuri utile
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016