Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
767 01-Nov-2018

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Romania inregistreaza, in acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Productia record de grau si porumb plaseaza cifra de afaceri din agricultura aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, afirma expertii de la KeysFin, intr-o analiza privind evolutia business-ului din acest sector.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma sa se situeze intre 14,5 si 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta. Asta inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, arata estimarile Asociatiei Generale a Producatorilor de Porumb (AGPM). Si la orz si orzoaica, Romania a avut o productie buna, mult mai mare ca anul trecut.

Potrivit analistilor de la KeysFin, performanta spectaculoasa din sectorul agricol se datoreaza investitiilor majore din acest sector.

"S-au facut investitii semnificative in optimizarea fluxurilor de productie, de la folosirea unor seminte performante la eficientizarea si modernizarea lucrarilor de intretinere a culturilor si recoltare mecanizata, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. Din multe puncte de vedere, agricultura romaneasca a facut pasi uriasi spre modernizare, iar efectele se vad in recoltele tot mai mari, de la an la an”, afirma analistii KeysFin.

Planul de afacere perfect intocmit
reprezinta argumentul tau in discutiile cu
investitorii, finantatorii sau cumparatorii  

>> Click AICI << 


In agricultura romaneasca activeaza in prezent aprox. 12.727 de companii specializate in cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultura.

Cu cresterea animalelor se ocupa peste 3247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri ), iar in sectorul activitatilor agricole mixte activeaza 1272 companii, care asigura 7,6% din totalul business-ului din agricultura.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile din agricultura au crescut cu 20,7% in 2017 fata de 2013 si cu 6,8% fata de 2016, la nivelul de 35 miliarde de lei, iar pentru 2018, se estimeaza depasirea nivelului de 36 miliarde de lei.

"Rezultatele excelente de productie pentru grau si porumb ar urma sa contribuie semnificativ la acest rezultat record, temperat insa, din pacate, de problemele majore din sectorul cresterii animalelor, acolo unde pesta porcina a afectat semnificativ afacerile producatorilor si distribuitorilor”, afirma expertii.

Dincolo de criza pestei porcine, cert este ca interesul pentru agricultura este tot mai mare in randul investitorilor. Dovada ca numarul firmelor a crescut cu peste 7% fata de 2013, la 17.246.

Mai mult, in primele 7 luni din 2018 s-au infiintat 1450 de companii noi (avans de 27% fata de aceeasi perioada din 2017), dar au disparut aproape 6500, cu 33% mai multe decat in primele luni din 2017.

"Agricultura romaneasca se afla in plin proces de consolidare, dovada ca in piata au avut loc, in ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni si achizitii. Sunt investitori straini, in principal, care au preluat mari suprafete de terenuri si ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, in ciuda problemelor cu seceta”, au mai spus acestia.

Numarul angajatilor din agricultura a crescut 6% fata de 2013, la 85.400, dar a scazut cu 2% fata de 2016. Interesant este si faptul ca, in 2017, costul mediu per angajat a crescut mult mai rapid decat productivitatea muncii, cu 63,4% fata de 2013 si cu 18% fata de 2016, la 3540 lei per angajat. Productivitatea  muncii din acest sector a marcat, anul trecut, un avans de 14% fata de 2013 si de 9% fata de 2016.

"Si in acest sector, ca si in alte domenii ale economiei, criza acuta de forta de munca isi spune cuvantul. In acest context, tot mai multe firme au mizat pe solutiile integrate, procesul de tehnologizare a agriculturii accentuandu-se si mai mult”, explica analistii.

Cine face jocurile in agricultura romaneasca

Potrivit datelor KeysFin, cele mai mari afaceri din agricultura romaneasca sunt realizate in judetele Timis (2,85 miliarde de lei), Calarasi (2,54 miliarde de lei), Constanta (1,93 miliarde de lei), Buzau si Satu Mare cu afaceri de cate 1,6 miliarde de lei fiecare.

Topul cultivatorilor este condus de AGRO-CHIRNOGI SA, cu afaceri de 880,6 milioane de lei in 2017. Compania este urmata de PROMAT COMIMPEX SRL (541,5 milioane lei), PLANTAGRO-COM SRL (439,7 milioane lei), AGRICOST SA (359,2 milioane lei) si WINE SOLUTIONS NETWORK SRL (284,2 milioane lei).

In top 5 crescatori de animale, SMITHFIELD ROMANIA SRL se afla pe primul loc, cu afaceri de 920,1 milioane lei, urmata de TRANSAVIA SA cu 531,5 milioane lei, AGRISOL INTERNATIONAL SRL (291,5 milioane lei), AVICOLA BUZAU SA (264,3 milioane lei) si AVICARVIL SRL (159,3 milioane lei)

Blocajul financiar si accesul limitat la finantare, marile probleme ale agriculturii

Datele KeysFin mai arata, totodata, ca sectorul agricol nu este scutit de provocari, de la accesul dificil la finantare la efectele blocajului financiar.

De exemplu, numarul companiilor in insolventa din sector  a crescut cu peste 15%, la 389 de companii in primele luni din 2018, semn ca multe companii nu au resursele financiare sa reziste dificultatilor din lantul financiar.

Analiza KeysFin arata ca dupa constructii si industria extractiva, agricultura este al treilea domeniu ca perioada medie de plata a datoriilor curente (297 zile in 2017) asadar mult peste media economiei (161 de zile in 2017).

Agricultura se afla tot pe locul trei, dupa activitatile profesionale si constructii, la perioada medie de incasare a datoriilor (165 de zile in 2017), din nou peste media economiei (90 de zile in 2017).

"Sunt semne ca multe dintre companii, mai ales IMM-urile din acest sector, sufera acut de subfinantare. Datoriile comerciale au crescut cu 37% fata de 2013 la 13,3 miliarde de lei in 2017. Relevant este si faptul ca datoriile restante catre furnizori au crescut cu 8,8% fata de 2013, la 3,66 miliarde de lei. Din aceasta suma, peste 1,44 miliarde de lei reprezinta restante de peste un an, care reprezinta 54% din total, fata de doar 40% cat erau in 2013. In acelasi timp ponderea facturilor neplatite intr-o perioada de peste 30 de zile a scazut de la aproape 25% in 2013 la 12%, adica la 327 milioane de lei in 2017”, explica analistii.

"Chiar daca, pe ansamblu, evolutia sectorului este una pozitiva, incheierea unui contract de furnizari de servicii, de achizitie de seminte, ingrasaminte, servicii de intretinere etc., poate genera un blocaj financiar in masura in care firmele nu se informeaza suficient in privinta partenerilor de afaceri”,spun analistii de la KeysFin.

"In etapa de semnare a contractului, de stabilire a conditiilor si de plata, este esentiala consultarea unor rapoarte de bonitate si/sau de grup inainte de acordarea creditelor comerciale si stabilirea termenelor de plata . Iar in perioada post-semnare devine necesara monitorizarea clientilor pe diferite surse, de la Centrala Incidentelor de Plati, la datele din Buletinul Procedurilor de Insolventa, schimbarile de actionari si administratori etc.”, au mai spus analistii de la KeysFin.

Pericolul agriculturii intensive

Potrivit datelor ONU, daca in anul 1960, de pe suprafata cultivata a unui hectar de teren se hraneau doi oameni, in anul 2030, de pe acelasi hectar, agricultura va trebui sa hraneasca 5 oameni.
img

Cum populatia globului creste in fiecare zi cu 200.000 de oameni, pana in anul 2050, productia agricola va trebui sa creasca cu 70-100% pentru a hrani cei peste 9 miliarde de oameni la nivel global.

Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maxim potentialul pamantului, trebuie privita insa cu mare atentie, afirma analistii de la KeysFin.

"Intr-o analiza anterioara vorbeam de faptul ca exploatarea fara limite a terenurilor ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare”, au mai spus acestia.

Evolutia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstreaza ca Romania are un potential semnificativ, iar viitorul arata excelent pentru acest sector de activitate.

Expertii spun ca, in aceste conditii, este evident nevoie de tehnologii si solutii moderne pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor, mai ales in contextul in care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare. Pentru a ramane competitivi pe piata, fermierii romani trebuie sa apeleze la ultimele tehnologii si solutii.

"Trebuie sa evitam tentatia de a produce mult, ignorand posibilele efecte asupra mediului si ecosistemelor. Avem nevoie de o agricultura responsabila, care sa ramana profitabila si generatiilor viitoare”, afirma expertii.

Agricultura foloseste, in prezent, 70% din resursele globale de apa dulce, iar 40% din suprafata agricola mondiala sufera de efectele fenomenului de eroziune. Datele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) arata ca, in fiecare secunda, pierdem o suprafata agricola echivalenta unui teren de fotbal, iar pana in anul 2050, patru miliarde de oameni vor locui in tari cu deficit de apa.

Nici Romania nu este scutita de pericolul desertificarii. Potrivit datelor Oficiului pentru Studii Pedologice, peste 1000 de hectare sunt acoperite de nisip in fiecare an, procesul de eroziune si desertificare fiind cel mai evident in sudul Campiei Romane, Dobrogea si Sudul Moldovei.

Iar datele IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice) arata ca o treime din teritoriul Romaniei, aproximativ 7 milioane de hectare, si 40% din suprafata agricola se afla in zone cu risc de desertificare.

Tags: afaceri in agriculturaafaceri agricoleafaceri profitabile


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Afacerile cu grau si porumb au ajuns la cote record. Cine sunt principalii jucatori din piata
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
14 Nov2018

Afaceri profitabile in 2018: 7 idei care sa te inspire

de Afaceri La Cheie
Esti in cautarea unei idei de afaceri care sa ti se potriveasca dar care sa fie si profitabila? Iata cele 7 idei verificate de noi! Romania traverseaza momentan o perioada de instabilitate politica, avand in vedere ultimele evolutii (sau, mai bine zis, involutii) la nivel national si european....
Citeste mai departe
15 Ian2018

4 afaceri profitabile pe care le poti incepe cu o investitie minima

de Afacerilacheie
Cea mai buna meserie este cea pe care stii sa o faci excelent. Exista posibilitatea ca si tu sa te regasesti intre acei oameni care simt nevoia sa faca mai mult decat sa respecte un program clasic de munca, pentru un angajator. Exista insa destule resurse pe piata ca sa poti incepe propria ta...
Citeste mai departe
04 Iul2016

Afaceri in agricultura: facilitati fiscale pentru fermierii asociati in cooperative

de Alina Constantinescu
Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia. Noul act normativ, initiat de deputati ai Grupului parlamentar al PSD, creeaza cadrul legal care...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentariiAtentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016