Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
3635 21-Oct-2014

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se reglementeaza regimul investitorilor tip business angel din Romania.

Astfel, IMM-urile, dar si startup-urile care au nevoie de capital pentru a se dezvolta vor putea apela la ajutorul unui "business angel" ca alternativa la finantarea din partea bancilor, inca reticente in a acorda bani afacerilor mici, cu grad ridicat de risc.

Prevederile actuale asigura facilitati fiscale pentru investitori.

Acestia cedeaza parti sociale catre investitori in schimbul unui imprumut fara dobanda. Timp de trei ani de la aceasta tranzactie, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care ii revin din dividende, dar care nu vor depasi imprumutul acordat de el micului antreprenor.

In plus, tot investitorul va fi scutit de impozitul pe profitul care ii ramane odata ce decide sa iasa din businessul finantat.

Proiect de Lege privind stimularea investitorilor individuali – business angels

Art. 1. (1) Prezenta lege reglementeaza conditiile in care persoanele fizice, pentru a beneficia de facilitati fiscale in conditiile legii, pot dobandi parti sociale si acorda imprumuturi societatilor cu raspundere limitata, denumite in continuare SRL, care au o vechime de cel mult trei ani de la infiintare.

(2) Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de prezenta lege, SRL imprumutat nu trebuie sa aiba datori catre buget pe intreaga  perioada de acordare a acestora.

Art. 2 in sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) Investitorul individual -business angel reprezinta investitoul privat, persoana fizica, care sprijina ideile noi in afaceri si doreste sa participe la transpunerea lor in practica inca din stadiul incipient prin suport financiar si managerial;
b) Cesionar este investitorul individual -business angel, astfel cum este definit la lit. a) care dobandeste parte din capitalul social al SRL, printr-un contract de cesiune, cu respectarea dispozitiilor art. 4, devenind asociat;

c) Cedent reprezinta asociatul persoana fizica care transmite, printr-un contract de cesiune, parte din capitalul social al SRL catre  cesionar.

Art. 3. (1) Cesiunea aportului de capital social este posibila in conditiile art. 87 din Legii nr. 31/1991.

(2)Transmiterea partilor sociale intre cedent si cesionarul din afara societatii se realizeaza in conditiile prevazute de art. 202 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 4 (1) Investitorul individual - business angel are dreptul de a beneficia de facilitatile acordate de prezenta lege, in cazul acordarii de imprumuturi banesti catre SRL al carei asociat a devenit.

(2) Cesionarul, pentru a beneficia de facilitatile prevazute de lege, nu trebuie sa detina mai mult de 49% din partile sociale ale SRL in cauza.

Art. 5. (1) Contractul de imprumut, dintre investitorul individual-business angel si SRL, se semneaza la aceeasi data cu contractul de cesiune, urmand sa intre in vigoare la data inscrierii in Registrul Comertului a noului asociat.

(2) in Registrul Comertului se va face mentiune despre statutul de investitor individual al cesionarului, pe baza contractului de imprumut care va fi atasat la cererea pentru inscriere a noului asociat.

Art.6 imprumutul acordat de cesionar- investitor individual societatii in cauza, trebuie sa indeplinesca cumulativ urmatoarele conditii:
a) este consemnat intr-un inscris autentic;
b) este acordat fara dobanda;
c) are valoarea de cel putin 5.000 de euro, echivalent lei la cursul Bancii Nationale
a Romaniei din ziua acordarii imprumutului;
d) este acordat pe o perioada minima de 3 ani;
e) este inregistrat in contabilitatea SRL conform legii.

Art. 7. (1) Veniturile sub forma de dividende obtinute de persoana fizica cesionara, pentru partile sociale dobandite in conditiile art. 4 sunt scutite de impozit pentru o perioada de 5 ani.

2) Diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare rezultata din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale obtinute de cesionarul- investitor individual este scutita de impozit daca transferul are loc dupa trecerea unui termen de 3 ani de la dobandire.

3) Dreptul de a beneficia de facilitatile prevazute la alin. 1 si alin. 2 este netransmisibil.

(4) in situatia in care exista mai multi asociati investitori individuali, facilitatile prevazute de prezenta lege nu se acorda pentru mai mult de 49% din partile sociale ale SRL in cauza, chiar daca asociatii se incadreaza in categoria investitorului individual- business angel.

(5) Ordinea in care investitorii individuali-business angels beneficiaza de facilitatile acordate de prezenta lege, in situatia prevazuta la alin. 4, este stabilita de data inscrierii in Registrul Comertului a noilor asociati pana la atingerea pragului de 49% din partile sociale.

Art. 8. (1)Cesionarul, persoana fizica, nu are dreptul de a instraina partile sociale dobandite in conditiile art. 2, o perioada de 3 ani de la data acordarii imprumutului, pentru a beneficia de facilitatile fiscale conform art. 7.

(2) Daca cesionarul instraineaza partile sociale inainte de expirarea termenului de 3 ani de la data acordari imprumutului, este obligat la plata retroactiva a impozitului pe dividende datorat conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga penalitatile de intarziere si la plata impozitului pentru diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare rezultat din instrainarea partilor sociale.

Art. 9. (1)Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de prezenta lege, Statutul SRL se va modifica, inainte de acordarea imprumutului de catre investitorul individual - business angel, , dupa cum urmeaza:

a) participarea la profit a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinut de fiecare asociat;
b) deciziile privind planul anual de afaceri, investitii in active cu o valoare superioara a 10% din cifra de afaceri a societatii in anul anterior, renuntarea la impartirea profitului se vor lua doar cu acordul tuturor asociatilor;
(2) Dispozitiile din Statutul SRL mentionate la alin. 1 nu vor putea fi modificate in perioada in care se benefiaza de facilitatile prevazute in prezenta lege.

Art. 10
Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism vor elabora normele metodologice pentru aplicare prevederilor prezentei legi, care vor fi adoptate prin hotarare a guvernului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art.11
Prezenta lege intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Partea I


Tags: finantarebusiness angelinvestitoricesionarfacilitati


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Ai nevoie de capital pentru o afacere? Poti fi sponsorizat de un business angels!
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016