Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
din 1 vot
Multi antreprenori au primit probabil sfatul de a nu le fi frica de esec si de a-l sarbatori atunci cand apare la fel ca pe o victorie. Chiar daca acest sfat, venit din partea oricui, este bine intentionat, el este de multe ori inteles gresit.
In primul rand, frica de esec (si nu numai) nu trebuie confundata cu anxietatea. Anxietatea, dupa cum este aceasta definita de Freud, este atunci cand te panichezi la vederea unei muste, de parca ar fi o tarantula. Frica, pe de alta parte, este atunci cand te panichezi la vederea unei tarantule periculoase, de parca ar fi, ei bine, periculoasa.
Diferenta intre frica si anxietate este ca frica poate fi buna. Ne ajuta sa ne protejam de lucrurile care ne-ar putea face rau – cum ar fi asumarea unor riscuri. Antreprenorii dezvolta de obicei acea frica de lucrurile care ar putea sa mearga prost. Secretul este ca nu o lasa sa ii paralizeze. Este asadar, o frica sanatoasa.
Revenind la esec, acceptarea acestuia este o parte naturala din ceea ce inseamna sa faci afaceri. Esecurile sunt ceva obisnuit printre noile afaceri. Asta deoarece esecurile apar devreme, pe cand succesul are nevoie de timp pentru a fi atins.
Esecurile timpurii sunt importante deoarece sunt adevarate canale de invatare pentru noii antreprenori, care descopera repede unde exista oportunitate si unde nu. Esecul elibereaza oameni, capital si idei care pot fi folosite in alte proiecte promitatoare.
In multe tari entreprenoriatul este descurajat din cauza pedepsirii falimentului. Antreprenorilor care au esuat le este astfel interzis sa conduca alte afaceri sau sa deschida conturi bancare. Legile care incrimineaza falimentul nu fac decat sa creasca frica in randul antreprenorilor tineri, pana in punctul in care acestia nu isi mai doresc sa inceapa o afacere.
In Romania, falimentul nu se pedepseste, insa nici nu se serbeaza. Fiecare antreprenor invata pe pielea lui ce este esecul si, de cele mai multe ori, refuza sa vorbeasca despre asta.
Cred ca a venit timpul ca oamenii de afaceri sa impartaseasca si altora experientele lor legate de esec. Pentru ca acum, mai mult ca niciodata, este important sa ii invatam pe noii antreprenori cum sa dea gres la scara mica (repede si ieftin), pentru a invata inca de la inceput lectia esecului.
Esecul este un eveniment probabil atunci cand te aventurezi in noi afaceri. Este important sa iti dezvolti o perspectiva corecta asupra valorii acestuia. Nu-ti fie teama de esec!
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Idei de afaceri cu amenajari interioare pentru birouri si locuinte
- → Propriul meu plan de afaceri - plan de afaceri model!
- → Afaceri la cheie - Ghid practic pentru confectionarea de lumanari decorative
- → Shaormerie - afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului!
- → Top 33 cele mai tari idei de afaceri dupa orele de serviciu
- → Afaceri la cheie: ferma de vipere - una dintre cele mai tentate afaceri!
- → 10 afaceri la cheie cu fonduri europene, bazate pe agricultura ecologica
- → Revista Idei de Afaceri - peste 500 idei de afaceri profitabile
- → Afaceri la cheie - Ferma pentru cresterea melcilor
- → 5 afaceri la cheie cu sanse maxime de reusita te pot scoate usor din criza
Comentarii0 comentarii