Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
12121 28-Iun-2012

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Conditiile speciale de evolutie a anumitor soluri precum si exploatarea nerationala a acestora intr-o etapa anterioara pot face ca unele parcele din asolament sa prezinte deficiente sau chiar carente pentru unele elemente nutritive majore sau microelemente.

Cunoasterea acestor deficiente ajuta bio-legumicultorul in mai buna alegere si repartizare in asolament a speciilor in functie de exigentele acestora, precum si in evaluarea dozelor de amendamente organice sau minerale.

Este important sa cunoastem starea de aprovizionare a solului cu fosfor si potasiu asimilabil, acestea facand parte din elementele esentiale realizarii productiei.


Starea de asigurare foarte slaba si slaba trebuie corectata cu amendamente naturale, mediu sau greu solubile, care urmeaza a fi descompuse in timp de factorii fizici sau biochimici din sol. Se pot utiliza astfel fosfati naturali (fosfatul de Gafsa) sau sulfat de potasiu (minereu), macinat fin si administrat in cantitati de 250-300 kg/ha/an.

Marele avantaj al legumiculturii si in special al celei ecologice este acela ca la amplasarea in camp i se rezerva intotdeauna „cele mai bune parcele“, intelegand prin aceasta terenuri bine amplasate, humifere cu caracteristici fizice corespunzatoare, irigabile, astfel ca nu avem nevoie de „retete de insanatosire“, ci numai de mijloace de intretinere si ameliorare a unei stari normale de fertilitate.

Faptul ca in agricultura ecologica compostul este principalul amendament fertilizant, un amendament viu ce aduce solului in primul rand un plus de viata, face posibila ameliorarea pe cale naturala a majoritatii imperfectiunilor posibile.

Respectarea cu strictete a principiilor agriculturii ecologice duce cel putin la mentinerea calitatii solului, dar cel mai adesea la ameliorarea acestuia.

Fertilizarea in agricultura ecologica este un proces de mare complexitate, incluzand nu numai administrarea compostului, ci si:
– gestionarea corespunzatoare a asolamentului ecologic;
– gestionarea restitutiilor organice;
– amendarea minerala;
– cultura leguminoaselor ca sursa de azot;
– utilizarea ingrasamintelor verzi.

La fertilizarea ecologica contribuie activ si tehnica de efectuare a lucrarilor solului, sistemul de compostare a reziduurilor organice, precum si modul de incorporare a acestora. In aceste conditii, marea diversitate botanica a speciilor legumicole nu mai necesita zeci sau sute de retete de fertilizare specifice, fertilizarea fiind un proces la nivelul asolamentului ecologic.



Aflati mai multe detalii referitoare la agricultura ecologica in cadrul ghidului "Cultivarea legumelor in sistem ecologic".


 

Tags: agricultura ecologicaagriculturacultivarea legumelor


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Cum recunoastem solurile aprovizionate cu elemente nutritive esentiale?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

28 Apr2017

Varza kale, super-afacere in agricultura: profit ridicat, concurenta redusa

de Alina Constantinescu
Sunt numeroase culturi care se pot infiinta in aceasta perioada si care au un potential mare de profit, cu conditia, ca la orice alt business, sa ai o strategie de vanzari bine pusa la punct. Daca dispui de cateva sute de metri patrati de teren undeva in mediul rural, inseamna ca indeplinesti...
Citeste mai departe
16 Ian2017

Afacere in agricultura: cum se cultiva cartofii mov

de Alina Constantinescu
Afacere in agricultura: cum se cultiva cartofii mov Originari din Bolivia si Peru, cartofii mov au inceput sa fie cultivati tot mai mult de agricultorii romani. Se cultiva la fel ca si cartofii obisnuiti, operatiile specifice sunt aceleasi. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un...
Citeste mai departe
04 Iul2016

Afaceri in agricultura: facilitati fiscale pentru fermierii asociati in cooperative

de Alina Constantinescu
Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia. Noul act normativ, initiat de deputati ai Grupului parlamentar al PSD, creeaza cadrul legal care...
Citeste mai departe
25 Apr2016

Premii de 13.000 de euro - Agricultura prin satelit 2016

de Afacerilacheie.net
UE pune la bataie premii in valoare de 13.000 de euro pentru tineri si studenti din toata Europa si Africa, in cadrul competitiei „Agricultura prin satelit” 2016. Tema competitiei are la baza modul de utilizare a tehnologiei prin satelit in agricultura in scopul imbunatatirii...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016