Captarea atentiei clientilor este esentiala pentru succesul oricarei afaceri. De cele mai multe ori, prima impresie este cea care face diferenta intre a atrage sau a pierde un potential client. In acest context, o reclama LED programabila nu este doar o investitie inteligenta, ci si o...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
18621
08-Mar-2013
Este o afacere frumoasa care se face cu multa pasiune. O spun chiar crescatorii!4.75
din 4 voturi
din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
Ing. G. Groza: “Trandafirul dimineata, avand petalele acoperite de roua, in bataia primelor raze de soare ale zilei, iţi da o bucurie a vietii deosebită.
Poate mai mult decat alte plante, trandafirul are o bucurie inscrisa in toata infatisarea sa. Nu degeaba toata lumea îl iubeste...”
Pentru a creste trandafiri frumosi si sanatosi, pe langa pasiune aveti nevoie si de cunostintele necesare, inca dinainte de start.
Chiar daca trandafirii sunt plante usor adaptabile ele necesita cateva conditii pentru a se dezvolta, a inflori abundent si a fi sanatosi.
Mai greu este de ales soiul, deoarece se cunosc cateva sute de specii si un numar impresionant de soiuri de trandafiri, cca. 20.000.
1. Alegerea terenului pentru plantare
La alegerea locului potrivit trebuie tinut cont de cateva aspecte. Unul dintre ele este legat de lumina, deoarece trandafirii sunt iubitori de soare. De aceea, terenul respectiv trebuie sa fie insorit pe intreaga perioada a zilei, fara a avea in preajma alte plante care ii pot umbri.
Apoi, un alt aspect important este analiza solului. Cei de la trandafiri.ro ne sfatuiesc cum sa verificam fara analize daca pamantul este cel iubit de trandafiri.
“Uzi abundent o portiune de pamant. O lasi 24 de ore apoi strangi in mana putin pamant. Daca se formeaza un bulgare ce nu isi pierde forma la deschiderea pumnului dar se faramiteaza la apasarea cu degetul, pamantul este foarte bun.
Daca nu se formeaza bulgare, este pamant nisipos (nu este bun), iar daca se formeaza bulgare si nu se faramiteaza, pamantul este lutos si nici acesta nu este bun.
Oricare dintre felurile de pamant neadecvat se poate folosi pentru cultura trandafirilor daca este imbunatatit cu materie organica.”
Solul poate fi imbunatatit cu ingrasaminte organice cum ar fi: frunze putrezite, muschi de turba, gunoi de grajd etc.
2. Realizarea unui plan al gradinii si plantarea trandafirilor
Terenul ales trebuie sa fie curat, fara buruieni sau alte culturi. Pentru siguranta, cu 15 zile inainte de plantare se face un tratament cu ierbicide. Distanta de plantare depinde de soiul ales, astfel:
- soiurile din grupa Thea se planteaza la cca. 40-60 cm distanta;
- trandafirii cataratori necesita spatii de la 1,5 pana la 2 metri intre plante;
- Floribunda - intre 30 si 50 cm.
Unele soiuri necesita 8-10 plante pe o suprafata de 1 m.p., in cazul altora este de ajuns o singura planta la 1-2 m.p. Trandafirii cu trunchi necesita distante de la 70 pana la 100 cm.
Dupa ce s-a stabilit si masurat distanta dintre randuri si cea dintre butasi se intinde sfoara conform planului. Se fac gropile si daca este necesar se adauga materii organice pentru imbunatatirea calitatii pamantului, insa nu in exces. Apoi, in fiecare groapa se toarna apa din abundenta.
Plantarea rozelor se face toamna in octombrie - noiembrie sau primavara, in martie - aprilie. Inainte de plantare se mai fac cateva operatiuni:
- se fasoneaza radacinile trandafirilor altoiti la 20 cm;
- ramurile se taie la 15 cm, eliminandu-se cele subtiri sau rupte;
- daca mugurii au pornit deja in vegetatie, se scurteaza ramura pana la mugurii dorminzi (la baza ramurilor), caz in care planta va creste mai greu;
- se vor introduce apoi radacinile fasonate intr-o mocirla facuta din pamant, apa si gunoi de grajd.
Daca plantati trandafirii toamna, este bine ca punctul de altoire sa ramana sub nivelul solului cu 4-5 cm pentru a nu suferi din cauza ingheturilor.
Asadar, dupa plantare udati si dupa infiltrarea acesteia ridicati un musuroi de pamant la baza plantei. In cazul in care plantati trandafirii primavara, faceti un musuroi mai mic, de doar 10-15 cm inaltime.
3. Lucrarile de intretinere a trandafirilor
Trandafirii au nevoie de ingrijire atenta in perioada de vegetatie. Este vorba insa doar de lucrari simple cum ar fi udatul, indepararea buruienirlor sau aplicarea de ingrasaminte. Astfel, primavara, dupa dezghet se indeparteaza musuroiul facut toamna, se niveleaza pamantul si se adauga ingrasaminte daca este cazul.
Exista in comert ingrasaminte mixte pentru trandafiri si nu trebuie decat sa respectati cu strictete instructiunile de pe ambalaj.
Buruienile crescute intre trandafiri se vor inlatura ori de cate ori este cazul.
Prasitul nu se va face insa foarte adanc pentru a nu se atinge, rani sau rupe radacinile. Udarea se face, in general, doar o data pe saptamana, cand pamantul este uscat. Doar in perioadele de canicula se poate uda mai des, numai seara sau dimineata.
Mai multe despre cultivarea si valorificarea trandafirilor!
Autor: Zenobia Badescu
- care-este-suma-de-care-am-nevoie-ca-sa-mi-fac-o-gradina-de-trandafiri
Trandafirul, ingredient la ... bucatarie!
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 4.75 din 4 voturiArticole conexe
29 Apr2024
Ce este un birou inteligent si de ce este o idee buna pentru afacerea ta
de Afaceri La Cheie
Un birou inteligent nu este doar un spatiu fizic, ci reprezinta o adevarata infrastructura care contribuie la un mediu de lucru al viitorului. Acesta pune accent pe tehnologie, in timp ce tine cont de nevoile angajatilor moderni. De aceea, pentru antreprenori, investitia intr-un birou...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
341
Editorial
22 Dec2023
3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri
de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat.
Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
23 Aug2023
3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung
de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1549
Afaceri profitabile
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Castiga 20.000 euro/luna cu propria ta Ferma de Vipere!
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Cum sa faci bani de acasa? Idei de afaceri profitabile
- → 10 cele mai accesibile afaceri care pot fi demarate la ora actuala in Romania!
- → Shaormerie - afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Top 33 cele mai tari idei de afaceri dupa orele de serviciu
- → Afaceri la cheie - Stand de sucuri naturale
- → Afaceri la cheie - Crescatoria ECO de gaini pentru oua si carne
- → Afaceri la cheie - Cresterea albinelor
Comentarii0 comentarii