Captarea atentiei clientilor este esentiala pentru succesul oricarei afaceri. De cele mai multe ori, prima impresie este cea care face diferenta intre a atrage sau a pierde un potential client. In acest context, o reclama LED programabila nu este doar o investitie inteligenta, ci si o...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
18828
06-Feb-2013
In 2013, una dintre cele mai profitabile afaceri pe care o puteti incepe este cu o ferma familiala pentru cresterea pastravului sau cresterea somnului european.4.75
din 2 voturi
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
Studiile arata ca acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii zece ani la nivel mondial avand o rata de creştere de 10% pe an.
Avantaje incontestabile ale afacerii!
Pe de o parte avem un produs cerut de piata iar pe de alta parte afacerea poate fi sustinuta de fonduri europene prin Masura 2.1. - Investitii productive în acvacultura.
Prin acesta masura, FEP (Fondul European pentru Pescuit) finanteaza investitii pentru construirea, extinderea, echiparea si modernizarea instalatiilor de productie în sectorul de acvacultura.
Specii recomandate in Romania pentru o afacere profitabila
Informatii concrete privind oportunitatea infintarii unei ferme piscicole ne ofera dr. ing. Radu Muscalu, specialist in acvacultura si managerul firmei Sterlet din Timisoara.
Idei de Afaceri: Dle Radu Muscalu, care este cea mai rentabila specie din acvacultura, potrivita chiar si unei ferme mici?
Radu Muscalu: As indrazni sa spun ca vaca de muls a acvaculturii este pastravul. Raportat la inputuri si valoarea investitiei initiale, pastravul aduce cel mai mare profit, mai ales in Romania, unde consumatorul prefera pestele proaspat, daca se poate sa il cumpere chiar din ferma in excursiile sale prin zonele montane sau colinare.
Dar, pastravul are dezavantajul ca se preteaza a fi crescut usor numai cand natura il ajuta pe om, adica acolo unde apa este de buna calitate, suficienta si vine gravitational. Astfel, pastravul se adreseaza investitorului cu potential economic mai redus. Totusi, pastravul poate fi crescut si la campie chiar si in hale, in sisteme mai complicate cu recircularea apei. In acest caz investitia este destul de mare.
Pe locul doi probabil se situeaza somnul european, care inca este putin crescut in Romania, dar care in urmatorii ani va deveni foarte popular mai ales datorita posibilitatii de afumare. Personal, consider ca somnul va fi foarte apreciat sub forma afumata, depasind calitatea somonului afumat.
Cresterea somnului european este destul de simpla chiar si in sisteme recirculante, investia intr-un sistem recirculant pentru somn fiind mult mai mica decat cea pentru pastrav. Astfel, cresterea acestei specii o consider oportuna pentru categoria investitorilor mijlocii.
Afaceri la cheie: Asadar, ce tipuri de sisteme de crestere recomandati pentru intreprinzatorii mici si mijlocii?
Radu Muscalu: Cum am mai spus, daca natura il ajuta pe intreprinzator, recomand sistemele flow-through, adica unde apa trece o singura data in sistem. Este specific pastravariilor din zone colinare sau de munte.
Insa, pentru cei fara posibilitatea accesului la o astfel de apa, recomand pentru inceput un sistem recirculant simplu, cu cat mai putine automatizari, in care se lucreaza destul de mult manual. Astfel, fermierul isi formeaza aptitudini si cu timpul, singur va opta pentru modernizarea fermei sale.
Afaceri la cheie: Cam la ce suma se poate ridica o astfel de investitie?
Radu Muscalu: In cazul unei pastravarii mici in sistem traditional, unde exista suficienta apa ce are cadere gravitationala, investitia porneste de la cca 50.000 de euro. In cazul fermei in sistem recirculant, investitia minima este in jur de 100.000 de euro, valoare de la care se poate vorbi si de eficienta economica consistenta.
Afaceri la cheie: Stim ca se pot obtine fonduri pentru a demara sau dezvolta o ferma piscicola. Ce pasi trebuie sa faca intreporinzatorul pentru a-i obtine?
Radu Muscalu: In primul rand sa detina un teren potrivit acestei activitati. Apoi sa verifice daca isi poate permite cofinantarea de 40% si in al teilea rand sa contacteze un consulatant expert in fonduri europene si simultan un tehnolog. Intre tehnolog si consultant trebuie sa existe o cooperare foarte buna.
Investitorul trebuie de asemenea, sa se inarmeze cu foarte multa rabdare si bineinteles cu o anumita suma de bani pentru plata consultantei initiale (proiect tehnologic, studiu de fezabilitate, studii topo si geo, analize de apa, plan de afaceri, etc). De multe ori trebuie verificat (printr-un plan de urbanism) daca este nevoie de PUZ sau chiar PUG. Mai mult, trebuie obtinute anumite avize (mediu, directia sanitar veterinara, directia de sanatate publica, etc).
Afaceri la cheie: Cum ii poate sustine Sterlet pe cei interesati de o afacere in acvacultura?
Radu Muscalu: Firma noastra are deja experienta in acest domeniu, avand mai multe proiecte aprobate prin POP. In primul rand putem realiza studii de prefezabilitate cu scopul stabilirii exacte a nivelului de investitie, a estimarii cheltuielilor si veniturilor din primii ani.
Pe scurt, aceste studii de prefezabilitate aduc lumina pentru investitor pentru a-si face o imagine asupra dimensiunii afacerii. Apoi, partea cea mai importanta este realizarea de proiecte tehnologice care sunt parte componenta a studiilor de fezabilitate, pe baza lor obtinandu-se unele avize, se realizeaza planul de afaceri, etc.
In afara serviciilor de consultanta firma Sterlet S.R.L. distribuie materiale biologice de populare, furaje si echipamente specifice acvaculturii.
Incepe afaceri profitabile cu o Ferma piscicola in sistem familial
Autor: Zenobia Badescu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturiArticole conexe
22 Dec2023
3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri
de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat.
Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
23 Aug2023
3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung
de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1729
Afaceri profitabile
15 Sep2021
Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF
de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.
In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Ghid practic pentru confectionarea de lumanari decorative
- → Afaceri online. Cum sa-ti faci Magazin Online
- → 10 cele mai accesibile afaceri care pot fi demarate la ora actuala in Romania!
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Top 27 cele mai profitabile afaceri la cheie
- → 10 afaceri la cheie cu fonduri europene, bazate pe agricultura ecologica
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Cum sa faci bani de acasa? Idei de afaceri profitabile
- → Totul despre accesarea fondurilor UE pentru agricultura si zootehnie
Comentarii0 comentarii