Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
10589 11-Feb-2015

3.13
din 20 voturi
RATING UTILIZATORI
Merisorul a devenit in ultimul timp din ce in ce mai cunoscut si, fructele lui sunt consumate sub diverse forme.

Avand in vedere faramitarea terenului specifica proprietatii private din Romania si cresterea cererii de fructe mici de pe piata europeana, fermierii romani ar putea acoperi aceasta nisa de piata, deschizand o afacere profitabila.

Asadar, in prima faza, cultura de merisoare se poate infiinta pe o suprafata mica de teren, incepand de la 0,5 ha.

Inainte de pregatirea propriu-zisa se face prelevarea probelor de sol pentru stabilirea aciditatii. Iata cateva instructiuni legate de prelevarea probelor fara sonda.

Se decoperteaza primii 5 cm de sol si se colecteaza proba din urmatorii 15 sau 20 cm pe adancime din cel mult 3 locatii.

Cantitatea necesara este de aproximativ 10 cm cubi de sol (4 linguri) care se pun intr-un recipient curat si se inchide ermetic. Acesta trebuie trimis prin curier sau coletarie postala catre laboratorul care va face analiza.

Pentru verificarea pH-ul in sol va puteti dota cu un aparat special de masurat. Cu el puteti masura oricand starea solului dumneavoastra, spre exemplu in zilele in care pamantul este ud si este bine sa o faceti in mai  multe zone ale plantatiei, pentru a afla o valoare cat mai reala.

Tineti cont si de faptul ca, mai mult ca sigur, veti inregistra valori diferite in functie de temperatura de afara si de caracteristicile ultimei ploi cazute, ceea ce este un lucru absolut normal care nu trebuie sa ingrijoreze.

Cultura merisorului este similara celei de afine, avand totusi unele particularitati.

Aceste plante prospera in soluri umede si acide, conditii in care produce din abundenta fructele atat de sanatoase.

Merisoarele au nevoie de un sol acid, variind de la un pH. de 2.7 pana la 6. pH-ul indicat este de 4,3-4,8.

In general vorbind, merisoarele cresc cel mai bine in soluri nisipoase cu drenaj excelent.

Solul indicat pentru merisoare trebuie sa fie sarac in calciu si ridicat in materie organica (minimum 2 pana la 3%), pentru a asigura dezvoltarea unor radacini puternice.

Este recomandabil sa aveti la dispozitie soluri acide in mod natural. In cazul in care nu dispuneti de un astfel de sol in mod natural adaptarea lui pentru a se potrivi conditiilor de crestere a merisoarelor nu se face foarte greu.

Cercetarile efectuate in New-York au scos in evidenta faptul ca pH-ul se poate influenta apeland la var sau sulf (circa 600 kg sulf la ha in solurile nisipoase si circa 800-1.250 kg pentru cele mijlocii, coboara pH-ul cu un punct).

Infiintarea plantatiei de merisor aproape de o sursa de apa care poate fi folosita pentru irigare este un avantaj. Este important sa alegeti un teren care permite un bun drenaj, pentru ca inghetul sa nu reprezinte o problema.

La cultura de merisor, foarte importanta este realizarea in mod corect si la timp a lucrarilor de intretinere si irigare a solului:
- aratura de baza la 12-14 cm toamna inainte de caderea frunzelor;
- mobilizarea solului pe rand;
- prasitul intre randuri, prasitul tufelor pe rand pentru distrugerea buruienilor;
- irigarea cu 300-400 mc/ha de apa in perioada mai - august (2-3 udari).

Detaliile acestei afaceri profitabile cu merisoare le gasiti aici!

Tags: afacereafacere profitabilaafacere micaafacerimerisoaremerisorcultura merisorului


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

O afacere mica, dar profitabila - cultura de merisoare. Pregatirea terenului si infiintarea plantatiei
Rating:
Nota: 3.13 din 20 voturi

Articole conexe

26 Aug2024

7 motive pentru care afacerea ta are nevoie de o reclama led programabila

Captarea atentiei clientilor este esentiala pentru succesul oricarei afaceri. De cele mai multe ori, prima impresie este cea care face diferenta intre a atrage sau a pierde un potential client. In acest context, o reclama LED programabila nu este doar o investitie inteligenta, ci si o...
Citeste mai departe
22 Dec2023

3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri

de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat. Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
Citeste mai departe
23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
15 Sep2021

Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF

de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.    In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016