Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
18338 08-Iul-2013

3.22
din 18 voturi
RATING UTILIZATORI
Romania este recunoscuta in lume pentru trufele sale, in special zona Ardeal.

Speciile de trufe care cresc spontan pe teritoriul tarii, si care prezinta interes comercial si culinar, sunt urmatoarele: trufa alba, varatica (Tuber magnatum pico), trufa de vara  (Tuber Aestivum Vit), Tuber Uncinatum (ciuperca neagra de toamna), trufa de iarna (Tuber Brumare Vit) , Tuber Macrosporum, trufa porceasca (Choirmyces Meandriformis Vit).
 
Dar cantitatile provenite din culesul spontan sunt din ce in ce mai putine, sunt variabile, influentate 80% de vreme (in special de precipitatii). Solutia pentru a oferi pietei ceea ce cere este infintarea de truferii.

Cultivarea de trufe reprezinta o activitate ce poate fi foarte rentabila, fata de investitiile initiale limitate si fata de efortul mic pe care-l cere. Pentru cine poseda un teren potrivit (cu pH neutru, usor bazic, umed, putin expus la soare), exista diferite moduri de a o practica.
 
O astfel de oportunitate de afaceri a inceput timid sa prinda contur si in tara noastra si iata cateva exemple semnalate de media.

 “A apus vremea in care trufele se cautau cu caini. Acum le poti culege chiar din gradina. Iata ce poate face un alun - supus, ce-i drept, la un tratament special”, aratau cei de la Pro TV, in urma cu ceva timp.
 
”Mirosul de profit l-a condus si pe Constantin din Sebes, care a riscat si a inlocuit o cultura de grau cu una de trufe. Pe un hectar a plantat peste 700 de aluni micorizati adusi din Italia.
 
Investitia initiala a fost de 15.000 de euro. In judetul Maramures ii intalnim pe Viorel si Dorin, care au inlocuit livada de meri cu puieti de aluni. 
 
Trufele lor vor ajung in farfuriile unor restaurante, pentru cunoscatori. Culturile artificiale de trufe se intind pe 20 de hectare din patru judete - printre care Alba, Baia Mare, Arges si Hunedoara.” 
 
Adevarul - “Fermierii brasoveni incearca sa se reorienteze in aceasta perioada de criza, renuntand la culturile de cartofi sau sfecla in favoarea celor de… afine, trandafiri sau trufe.
 
Sefa Directiei Agricole Brasov, Elena Serban, a precizat recent ca primele plantatii de afine au aparut in zona Fagarasului, unde terenul are aciditate mare si se preteaza la astfel de culturi.

Astfel, suprafete intre doua si opt hectare au fost cultivate in localitatile Vistea de Sus, Sercaia, Breaza si Savastreni. Luand acest exemplu, zeci de brasoveni au depus in ultimele luni proiecte la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru a primi fonduri europene necesare infiintarea de noi asemenea culturi.”
 
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta.
Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vita-de-vie etc.) cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia.

Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achiziţionarea puieţilor micorizati si infiintarea plantaţiei, o investiţie ce o faceti o data si o exloatati zeci de ani. Dupa cativa ani de la infiintare, va mai trebuie cca 2.000 de euro pentru achiziţionarea unui caine dresat sa caute trufe.

Una dintre firmele care va pot furniza puieti de aluni micorizati este IL TARTUFO ALBA SRL.

Ca dezavantaje mentionam timpul de asteptate pana laaparitia primului venit, care este de cativa ani.

In schimb, intreţinerea si ingrijirea acestor puieţi necesita costuri minime pe toata perioada lor de viata. Daca luam ca exemplu o plantatie de alun micorizat avem o dubla cultura (cea de alun si evident, dupa 5-7 ani, cea de trufe), alunele fiind cautate si pe piata externa de catre cei din industria producatoare de dulciuri.


Autor: Zenobia Badescu

Cultivarea trufelor - o afacere pe termen lung si o realitate accesibila romanilor care doresc sa prospere!

- afacerile-cu-trufe - cele-mai-profitabile-ciuperci

Tags: trufetrufaafaceriafaceri trufecultivarea trufeloralun micorizattrufa albatruferie


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Afacerile cu trufe din Romania - venituri de peste 50.000 euro/an!
Rating:
Nota: 3.22 din 18 voturi

Articole conexe

13 Iun2018

Cum puteti obtine finantare de 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri

de Alina Constantinescu
336 persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacerere non-agricola in mediul urban si isi au resedinta sau domiciliul in regiunea Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) vor fi selectate sa participe la cursuri de formare...
Citeste mai departe
25 Ian2017

Programul Start-up National: pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Alina Constantinescu
Prin noul program Romania Start-up National, antreprenorii vor putea primi un ajutor financiar de pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Antreprenorii pot accesa programul de la 1 mai 2017. De asemenea, prin Programul Operatonal Capital Uman sunt finantate alte doua programe...
Citeste mai departe
17 Mai2016

Meniul electronic sau e-meniul - modul de a creste vanzarile in afaceri

de Zenobia Badescu
Costin Staicu, consilierul afacerilor gastronomice, este unul dintre promotorii meniului electronic pentru hoteluri si restaurante in Romania. Idei de Afaceri: Ce este meniul digital si cum poate ajuta o afacere gastronomica? Costin Staicu: Meniul electronic sau e-meniul reprezinta una...
Citeste mai departe
03 Mai2016

Un nou trend in afaceri: consumul colaborativ

de Teo Manole
V-ati gandit vreodata cate dintre obiectele pe care le detineti le folositi in mod curent? Unelte de gradinarit, instrumente muzicale, echipamente de gimnastica, carti, CD-uri si chiar unele haine stau mai mult in spatii de depozitare decat sunt folosite. Cele mai multe persoane au locuinta...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016