Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
3644 15-Apr-2015

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Aceste initiative de finantare combina ocuparea cu formarea fortei de munca.

Se ofera, astfel, tinerilor posibilitatea de a-si perfectiona abilitatile obtinute in cadrul educatiei initiale si achizitionarea de noi competente.

Se acorda subventie pentru ucenicie angajatorilor, astfel:

- 300 lei/luna/ucenic si se asigura din Bugetul Asigurarilor pentru somaj;
- 250 euro/luna/ucenic se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau din “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

Sumele se acorda pe o perioada intre 1 si 3 ani, in functie de nivelul de calificare pentru care se organizeaza ucenicia, adica pe perioada derularii schemei.

Subventia pentru stagii este acordata, de asemenea, angajatorilor:

- 750 lei/luna/stagiar, se acorda de la Bugetul Asigurarilor pentru somaj;
- 300 euro/luna/stagiar se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acorda pe o perioada de 6 luni, adica pe toata perioada derularii schemei.

Stimularea angajatorilor prin acordarea de subventii

Aceasta masura vizeaza recrutarea tinerilor absolventi de catre companii, pentru a le oferi un loc de munca astfel: 500 lei/luna/angajat se acorda de la Bugetul Asigurarilor pentru somaj.

Alti 200 euro/luna/angajat se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acorda pe o perioada de 12 luni.

STIMULAREA MOBILITATII TINERILOR

Acordarea primelor de incadrare

Prima de incadrare se acorda tanarului care ocupa un loc de munca intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km fata de domiciliu, astfel: 1.000 lei/luna se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru somaj.

Alti 250 euro/luna se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”, timp de 12 luni.

Acordarea primelor de instalare

Prima de instalare se acorda tanarului care isi schimba domiciliul pentru ocuparea unui loc de munca. Astfel, 3.500 lei se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru somaj. in plus, tanarului i se mai acorda inca 1.000 euro din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

STIMULAREA TINERILOR PENTRU INITIEREA DE AFACERI SI CREAREA DE INTREPRINDERI MICI sI MIJLOCII

Pentru aceasta masura sunt prevazute mai multe forme de stimulare. Printre acestea - mentoratul pentru tinerii intreprinzatori, subventiile pentru crearea de intreprinderi, dar si cursuri subventionate de formare pentru noii antreprenori.

Toate acestea sunt acordate sub forma unor pachete integrate, cu o finantare de aproximativ 30.000 euro/pachet. Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

EVALUAREA GRATUITA A COMPETENtELOR OBTINUTE IN SISTEM NONFORMAL SI INFORMAL

Aceasta masura se refera la recunoasterea oficiala de catre centrele de evaluare a competentelor tinerilor dobandite altfel decat in sistemul de educatie sau de formare.

In acest fel, se acorda o a doua sansa persoanelor care au parasit prematur scoala, ameliorandu-se accesul tinerilor la sistemele formale de educatie si formare.

Centrele de evaluare de competente care implementeaza aceasta masura vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tanar evaluat. Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

FORMAREA PROFESIONALA

Aceasta masura este menita sa asigure o mai buna corelare a cererii cu oferta de forta de munca. Obiectivul: dezvoltarea competentelor tinerilor pentru cresterea capacitatii lor de insertie profesionala.

Furnizorii de formare profesionala autorizati, in conditiile legii, care organizeaza cursurile vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tanar format. Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

ACORDAREA DE ACOMPANIAMENT PERSONALIZAT TINERILOR CU RISC DE MARGINALIZARE SOCIALA

Aceasta masura are drept obiectiv facilitarea integrarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala: tineri cu dizabilitati, tineri de etnie roma sau cei care parasesc sistemul institutionalizat de creştere a copilului.

Angajatorii beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (500 lei, in prezent), in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate. Fondurile sunt alocate din Bugetul Asigurarilor pentru somaj.

ORIENTARE si CONSILIERE IN CARIERA

Pentru a beneficia de oricare dintre masurile din schema de implementare a Garantiei pentru Tineret, dupa inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, tinerii vor fi orientati si consiliati.

Entitatile, de la angajatori singuri sau in parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare şi certificare a competentelor, sindicate, patronate si pana la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM) care vor opta pentru acordarea acestor masuri vor putea beneficia de o alocare medie de 100 euro din fonduri europene pentru fiecare tanar consiliat.

Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

Masuri din sfera de responsabilitate a Ministerului Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

Dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare (START), avand drept obiectiv stimularea infiintarii de catre tineri a noi intreprinderi mici şi mijlocii si imbunatatirea performantelor celor existente prin creşterea potentialului de accesare a surselor de finantare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor;

Stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (SRL-D), avand ca scop stimularea si sprijinirea dezvoltarii firmelor nou-infiintate (start-up-uri), prin facilitarea accesului tinerilor la sursele de  finantare;

Mentorat pentru tinerii care acceseaza programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (SRL-D);

Proiectul Growing – Up II, finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Erasmus, care are drept scop efectuarea de catre tinerii antreprenori de stagii de pana la 6 luni, alaturi de antreprenori experimentati din state UE.

Pe scurt:

3 pasi spre un loc de munca pentru tinerii intre 16 si 24 de ani

1.   INREGISTRARE

Primul pas presupune inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul sau sectorul unde locuieste tanarul/tanara. Adresa si datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret.ro.

2.   INTALNIREA CU UN CONSULTANT

Dupa ce se inregistreaza, tanarul/tanara se va intalni cu un consultant pentru a sta de vorba despre calitatile si aptitudinile sale si despre ce anume ar vrea sa faca. in functie de raspunsurile sale, consultantul il/o va informa si indruma, iar impreuna vor realiza un plan de actiune personalizat pentru a indeplini obiectivele profesionale.

3.   OBTINEREA UNEI OFERTE DE CALITATE

Odata ce s-a inregistrat in baza de date a Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca si s-a intalnit cu un consultant, in urmatoarele patru luni tanarul primeste o oferta, care se poate materializa prin: program de ucenicie, stagiu, curs de formare profesionala sau direct un loc de munca.

Informatii utile:

Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret a fost pus pus in aplicare de Guvernul Romaniei la data de 1 Ianuarie 2014.

Implementarea acestuia este coordonata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si se realizeaza in parteneriat cu ministerele de resort. Acestea furnizeaza infrastructura necesara si asigura un cadru institutional adecvat, favorabil si previzibil.

Totodata, mediul de afaceri, societatea civila si partenerii sociali participa la identificarea si mobilizarea tinerilor si se implica in actiuni si initiative care combina ocuparea si formarea acestora si, mai ales, in asigurarea continuarii procesului de inovare, sustinand astfel atragerea si implicarea tinerilor in programul “Garantia pentru Tineret”.

Rata somajului, in Romania, in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 24 ani era egala cu media la nivelul UE 28, respectiv 23,7%;

Cele mai mari rate ale somajului - peste 25% se inregistreaza in regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia;

182.094 tineri au accesat pana acum, prin serviciile ANOFM, din care 71.893 tineri (aproape 40 %) au fost ocupati, de la punerea in practica a programului “Garantia pentru Tineret”

163.227 tineri au beneficiat de consiliere si orientare profesionala;

4.847 angajatori au fost subventionati pentru a oferi un loc de munca tinerilor absolventi.

6.411 microintreprinderi au fost infiintate prin acordarea de subventii tinerilor intreprinzatori, creandu-se astfel 3.205 noi locuri de munca;

177 tineri intreprinzatori au infiintat un start-up si au creat 440 locuri de munca noi.

Persoana de contact:

Liana Ramona Mostenescu – sef serviciu Politici de Ocupare, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, tel.: 0741.238.566.

Sursa: Serviciul Comunicare, Mass – Media si Statistica al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Parteneri Bpi Assoc

2 programe de finantare nerambursabila pentru tineri


Tags: finantarefinantare tinerisubventiiafacerisubventii pentru tineri intreprinzatoriafaceriantreprenori


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Finantare pentru tineri - Masuri de implementare a Programului Initiativa privind Ocuparea Tinerilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

10 Dec2019

Finantare de 24 milioane lei pentru unul dintre cele mai mari grupuri de companii din agribusiness

de Afaceri La Cheie
Grupul de firme Serban cu capital romanesc, detinut de antreprenorul Nicolae Serban, si-a inceput activitatea in Onesti, in anul 1994. Structura grupului este integrata si are ca domenii principale de activitate: agricultura, comert cu cereale, plante oleaginoase si leguminoase, cresterea pasarilor,...
Citeste mai departe
09 Feb2017

Fonduri pentru afaceri: 6 programe nationale care se vor derula in 2017

de Alina Constantinescu
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, spre consultare, proiectele procedurilor de implementare a 6 dintre programele nationale care urmeaza a fi derulate in anul 2017, si anume: Programul national multianual de microindustrializare Bugetul pentru 2017 este...
Citeste mai departe
18 Iul2016

AFIR primeste cereri de finantare pentru submasura 4.2

de Alina Constantinescu
AFIR ofera finantare prin PNDR 2020 pentru proiecte destinate procesarii produselor agricole (submasura 4.2). Termenul limita de depunere a cererilor pentru finantarea proiectelor de investitii este 31 octombrie 2016, ora 16:00. Obiectivele submasurii 4.2: · Infiintarea si/ sau...
Citeste mai departe
13 Iun2016

Bani de la stat pentru micile afaceri - programul de microindustrializare

de Afacerilacheie.net
Programul national multianual de microindustrializare, are in acest an un buget de 60,89 milioane lei. Ajutorul financiar acordat poate ajunge pana la 250.000 de lei (aprox. 55.000 de euro), dar nu poate depasi 90% din valoarea investitiei pe care antreprenorul trebuie sa o efectueze cu banii...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016