Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
din 1 vot
Daca la inceputul lui 2021 vestile din lumea afacerilor erau in marea lor majoritate optimiste, cu speranta in revenirea economica rapida, odata cu incheierea pandemiei Covid-19, anul 2022 incepe mai degraba prudent.
Speranta incheierii crizei sanitare exista in continuare, din ce in ce mai multe persoane estimand ca lucrurile vor intra in curand pe un fagas normal. La inceput de 2022 insa, mediul de business se confrunta cu noi provocari. O criza energetica ce s-a conturat inca de la sfarsitul anului trecut, ce ar putea pune o serie de companii in imposibilitatea de a-si achita facturile curente, inflatia ajunsa deja la un nivel ingrijorator si continuandu-si ascensiunea... Toate acestea pot insemna probleme pentru multe dintre companii.
Indiferent de provocarile mediului de afaceri insa, exista mereu companii care gasesc calea spre succes. Un plus de prudenta este insa absolut necesar in aceasta perioada. Unul dintre lucrurile pe care le poti face pentru a asigura premisele continuarii dezvoltarii afacerii tale este analizezi cu atentie si constant datele financiare ale firmelor partenere, dar si cele ale competitorilor tai.
De ce sa analizezi datele firmelor partenere si competitoare
Monitorizeaza datele firmelor partenere pentru a te asigura ca nu exista vreun risc de neplata din partea acestora – sau de blocaje, daca vorbim despre un furnizor important de marfa.
Analizeaza competitorii pentru a sti mereu in ce pozitie te afli fata de acestia, dar si pentru a-ti stabili o strategie de viitor. Un competitor cu un progres evident merita o analiza amanuntita pentru a vedea cauzele acestuia. Ai putea parcurge si tu aceiasi pasi pentru a-i urma exemplul? Poate ca tehnologia l-a ajutat sa scurteze anumite procese si sa obtina un profit mai mare. In acest caz, te poti gandi la noi achizitii pentru organizatia ta.
Atunci cand unul dintre competitori intampina dificultati, nu este motiv de bucurie, ci prilej de reflectie, pentru a te asigura ca nu risti acelasi lucru.
Fiind la curent cu toate aceste date financiare, ai timpul necesar pentru a lua masurile care se impun.
Ce date financiare sa analizezi si cu ce frecventa
Analizeaza, in primul rand, principalii indicatori economico-financiari ai firmei de interes. Indicatorii de lichiditate, de solvabilitate sau de profitabilitate iti vor arata daca o companie are capacitatea de a-si plati datoriile pe termen scurt si lung, dar si de a fi profitabila pe termen lung. Analizeaza, de asemenea, bilantul contabil si contul de profit si pierdere al firmei de interes, pentru a-ti face o idee asupra stabilitatii financiare a acesteia.
Cu ce frecventa vei analiza datele financiare ale partenerilor si competitorilor tai? Tu decizi acest lucru, dar este bine sa tii cont de ponderea pe care o are fiecare business in portofoliul tau de clienti si parteneri.
Problemele financiare ale firmei care furnizeaza apa plata pentru consumul angajatilor nu au mare relevanta pentru tine – cu conditia existentei altor firme care fac acelasi lucru. Eventuale dificultati financiare ale unui client care iti plateste lunar o factura importanta insa, necesita masuri rapide.
Strategia monitorizarii competitorilor va fi, de asemenea, stabilita in functie de prioritatile tale. Aici poti urmari, de exemplu, trenduri – iar atunci cand o firma are o ascensiune rapida sau, dimpotriva, devine mai putin profitabila, este bine sa intelegi motivele pentru care se intampla acest lucru.
Unde regasesti informatiile de care ai nevoie
In afara datelor financiare importante, este important sa afli si daca o societate este in curs de radiere, daca are procese in Justitie, mai ales de insolventa sau in calitate de debitor, daca are datorii la Bugetul de Stat sau daca este la risc de retragere a codului TVA.
Datele financiare ale firmelor, precum si datele firmelor la ANAF sau informatiile cu privire la procesele in care o companie este parte sunt disponibile prin intermediul portalurilor institutiilor publice. Site-ul Ministerului Finantelor, al ONRC sau site-ul ANAF iti ofera toate aceste informatii. Ele sunt insa dispersate, necesitand crearea de conturi pe mai multe site-uri si in multe situatii achitarea unei taxe.
Avand in vedere importanta monitorizarii competitorilor si colaboratorilor, mai ales in contextul actual, este foarte important sa gasesti o solutie rapida, care sa iti ofere toate aceste informatii sub forma unui raport accesibil si actualizat.
Rapoartele InfoQuick cu date si evaluari financiare ale firmelor din Romania, au fost gandite pentru antreprenorul ocupat, care insa isi doreste sa nu neglijeze acest aspect. Intr-un format prietenos si accesibil, poti monitoriza evolutia partenerilor si competitorilor tai, urmand a te concentra apoi pe ceilalti pasi importanti pentru ca business-ul tau sa isi continue evolutia.
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
Self Wash: Cum sa faci diferenta dintre o spalatorie premium si una mediocra?
→ Citeste mai departe
7 motive pentru care afacerea ta are nevoie de o reclama led programabila
→ Citeste mai departe
Ce este un birou inteligent si de ce este o idee buna pentru afacerea ta
de Afaceri La Cheie→ Citeste mai departe
Patru solutii pentru atragerea si pastrarea talentelor din generatia Z
→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Descopera comoara din pivnita - ciupercile Pleurotus!
- → Afaceri la cheie - Firma de organizare evenimente
- → Vrei sa incepi repede o afacere simpla? Realizeaza accesorii HANDMADE!
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Joaca-te inteligent cu copilul tau! Fise distractive si educationale
- → Afaceri la cheie - Ferma pentru cresterea melcilor
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
- → Afaceri la cheie - Crescatoria ECO de gaini pentru oua si carne
- → Feng Shui - afacerea care iti aduce bani multi si energii pozitive
Comentarii0 comentarii