Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
10913 08-Aug-2014

4
din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
Una dintr ecele mai cerute plante medicinale, atat pe plan intern cat si extern este menta. Dl. Gheorghe Pop cultiva in Arad plante medicinale si aromatice. Este atat de incantat de felul in care ii merg vanzarile ca se gandeste sa infiinteze o noua sera de 1.000 metri patrati (cea actuala masoara doar 300 de mp).
 
Acum cultiva busuioc, rozmarin, menta, maghiran, coriandru etc. "Am fost contactati de reprezentantii unor firme din Olanda si Germania.

Acestia s-au aratat foarte interesati, in special de plantele care pot fi folosite in domeniul industriei farmaceutice si cosmetice. Singura conditie este sa cultivam pe suprafete cat mai mari, de aceea vrem sa ne extindem", ne marturiseste dl. Gheorghe Pop.

Asadar, sa cunoastem menta si metodele ecologice de plantare!
 
Menta (MENTHA PIPERITA L., MENTHA CRISPA L.)  face parte din Fam. LAMIACEAE (LABIATAE). Menta  reprezinta  una  dintre  cele  mai vechi  plante  medicinale  cunoscute.  
 
Menta poate avea utilizari in industriile medico-farmaceutica, alimentara, cosmetica. Planta intra  in  componenta  unor  ceaiuri medicinale  cu actiune  stomahica,  carminativa, antivomitiva, coleretica sau cardiotonica.

In frunzele uscate menta contine 0,5-3,5% ulei volatil, iar herba proaspata are un continut in ulei volatil cuprins intre 0,15 si 0,55%.
 
Componentul principal al uleiului este mentolul pentru specia Mentha piperita si carvona pentru Mentha crispa.

Mentolul se gaseste in proportie de 75%, iar carvona in jur de 45-60% in uleiul volatil extras din herba proaspata.

Cerinte fata de clima si sol
Menta prezinta plasticitate ecologica mare, fiind raspandita pe toate continentele. Cele mai favo- rabile zone de cultura se intalnesc in zona Barsei, Valea Oltului si Muresului, Campia Banatului si in Campia Romana, in conditii de irigare. Pe suprafete mici este cultivata si in gradini.
 
Vegetatia plantelor incepe primavara devreme, la temperaturi de 3-50C; stolonii de menta rezista la temperaturi de -200C. Temperatura optima in timpul verii este de 18-220C, iar suma tem- peraturilor pe intreaga perioada de vegetatie este de 1.500-1.6000C.
 
Menta este pretentioasa fata de umiditatea solului, apa fiind un factor limitative al produtiei. Planta consuma pe intreaga perioada de vegetatie circa 6.000 m3 de apa.
 
Atentie! Menta este pretentioasa si fata de lumina, pentru acumularea uleiului volatil in planta. Planta se dezvolta foarte bine pe soluri afanate, permeabile si bine aprovizionate in elemente nutritive.
 
Se recomanda cultivarea pe soluri aluvionale si turboase, cu textura mijlocie spre usoara si cu apa freatica la mica adancime.
 
Totusi, poate fi cultivata pe orice tip de sol, in conditii de irigare.
 
Tehnologia ecologica de cultivare

Amplasarea culturii
Se recomanda ca menta sa fie cultivata ca planta anuala si sa intre in cadrul asolamentului. 
 
Exista si posibilitatea mentinerii mentei 2 ani pe acelasi teren. In acest caz, se recomanda efectuarea unei araturi de acoperire, executata superficial, in toamna, iar in anul al doilea, la inceputul vegetatiei sa se lucreze plantatia cu un cultivator, pentru retrasarea randurilor, afanarea solului si combaterea buruienilor.

Cele mai bune premergatoare pentru menta sunt leguminoasele pentru boabe, borceagurile si cerealele paioase. Nu se recomanda sa se cultive menta dupa lucerna, trifoi sau graminee perene care lastaresc si necesita lucrari suplimentare de intretinere (E. Paun, 1986).
 
La randul ei, menta este buna premergatoare pentru unele prasitoare sau plante de nutret, care, prin tehnologie, permit distrugerea plantelor de menta care regenereaza din partile subterane.
 
Administrarea ingrasamintelor la cultura de menta
Menta este o planta care valorifica bine ingrasamintele organice, deoarece sistemul radicular nu este foarte bine dezvolat, iar ritmul de crestere a plantelor este foarte rapid.

Se recomanda folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat si aplicat uniform, care contribuie la imbunatatirea starii de fertilitate a solului, dezvoltarea masei vegetative, dar si la cresterea continutului in ulei volatil.
 
Se pot aplica 25-40 t/ha de gunoi de grajd, toamna sub aratura, inainte de infiintarea plantatiei. Se mai poate aplica mranita sau compost, pe rigole, odata cu plantatul stolonilor.
 
Lucrarile solului la cultura de menta
Dupa cereale paioase sau dupa leguminoase care se recolteaza devreme se va executa un dezmiristit, dupa care se va ara adanc la 25-30 de cm, cu plugul in agregat cu grapa. Pana in toamna vor fi efectuate grapari repetate prin care se pastreaza umiditatea si sunt distruse buruienile.
 
Dupa  premergatoare  tarzii  se  va  executa  un  dezmiristit,  apoi  aratura  adanca;  pana  la plantarea stolonilor terenul va fi intretinut prin treceri cu grapa cu discuri, pentru distrugerea buruienilor.

Pentru plantarea din toamna, solul va fi foarte bine maruntit si nivelat cu grapa cu discuri in agregat cu o grapa reglabila si bara nivelatoare. In cazul in care, din anumite motive, plantarea nu s-a realizat toamna, atunci pregatirea terenului trebuie realizata primavara foarte devreme, atunci cand conditiile climatice permit acest lucru.

Afla toate detaliile culturii ecologice de menta si demararea unei afaceri profitabile, din  Cultivarea plantelor medicinale in sistem ecologic

Idei de afaceri din farmacia naturii: cultura de echinaceea

 

Tags: idei de afaceriafaceriidei afacerimentacultivarea menteiecologicplante medicinale


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Idei de afaceri din farmacia naturii: cultivarea mentei
Rating:
Nota: 4 din 6 voturi

Articole conexe

22 Dec2023

3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri

de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat. Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
Citeste mai departe
23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
15 Sep2021

Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF

de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.    In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
Citeste mai departe
26 Nov2019

Artisan Bakery - ingredientele unei afaceri de succes

de Alina Constantinescu
O afacere cu potential ridicat pe piata din Romania este deschiderea unei cofetarii/patiserii. Aflam in randurile de mai jos povestea din spatele afacerii Artisan Bakery. Ideea afacerii de familie a Ioanei Ungureanu s-a nascut in perioada de maternitate, cand a avut timpul necesar sa se informeze...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016