Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
9311 09-Aug-2011

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
In cadrul strategiei sale de stimulare a ocuparii fortei de munca, Comisia Europeana are drept obiectiv aproape dublarea numarului de tineri, profesori si cercetatori care primesc burse UE pentru a invata si pentru a se forma in strainatate, de la 400.000 de beneficiari pe an in prezent, la aproape 800.000 in viitor. Acesta este unul dintre obiectivele-cheie care stau la baza cresterii semnificative a investitiilor UE pentru educatie, tineret si creativitate propuse de Comisie in planul sau de buget pentru 2014-2020, a declarat recent in cadrul unei conferinte de presa comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou. Imbunatatirea educatiei si formarii profesionale si sprijinirea persoanelor in obtinerea competentelor adecvate este esentiala pentru satisfacerea viitoarelor necesitati de locuri de munca si pentru lupta impotriva saraciei. De asemenea, conform europa.eu, o mai mare investitie in industriile creative va stimula oportunitatile de angajare intr-un sector care reprezinta 4,5% din PIB-ul UE si 3,8% din ocuparea fortei de munca.

Vorbind la lansarea unui nou raport privind politica de alfabetizare – „Predarea citirii in Europa” – comisarul Vassiliou a subliniat faptul ca „acest buget reprezinta o veste excelenta pentru persoanele si organizatiile active in educatie, creativitate si inovare. Investirea in aceste domenii reprezinta unul dintre cele mai bune planuri de afaceri si ocupare a fortei de munca pentru viitorul Europei. Dorim sa incurajam mai multe persoane sa profite de ocazia de a invata, de a lucra sau de a participa la actiuni de voluntariat in strainatate, pentru ca aceasta experienta este de nepretuit pentru dezvoltarea competentelor si pentru perspectiva ocuparii unui loc de munca. Ne concentram pe masuri cu valoare adaugata care contribuie la obiectivele Europa 2020 de crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.”

Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educatie, formare profesionala si tineret va aloca 15,2 miliarde euro (+73%) pe o perioada de sapte ani. In plus fata de cresterea valorii burselor pentru studiu si formare profesionala, acesta va viza sprijinirea modernizarii sistemelor de educatie, intensificarea cooperarii transfrontaliere intre institutiile de invatamant si reformele politice. Aceasta este cea mai mare crestere din propunerea de buget, care subliniaza prioritatea acordata investitiilor in cunoastere, pentru viitorul Europei.

Noul program „Europa creativa”, care va cuprinde actualele programe Cultura, MEDIA si MEDIA Mundus, va sprijini sectoarele culturale si creative cu un buget de 1,6 miliarde euro (+37%). Acesta se va concentra pe sprijinirea organizatiilor si intreprinderilor care functioneaza transfrontalier si sunt puternic legate de promovarea diversitatii culturale si lingvistice.

Institutul European de Inovare si Tehnologie si Actiunile Marie Curie, care sprijina dezvoltarea de competente, precum si formarea profesionala si dezvoltarea carierei pentru cercetatori, vor face parte din noua strategie „Orizont 2020” a UE pentru cercetare si inovare, care va primi 80 de miliarde euro (+46%) conform propunerii de buget. Obiectivul il reprezinta stimularea competitivitatii Europei pe plan mondial si sprijinirea crearii de locuri de munca si idei pentru maine.

Comisia va prezenta in toamna acestui an propuneri detaliate pentru noile programe.


Educatie, formare profesionala si tineret

In prezent, aproximativ 400.000 de tineri, studenti, profesori si cercetatori beneficiaza anual de burse UE pentru studiu, formare profesionala si activitati de voluntariat in strainatate. Cererea de locuri este, insa, foarte mare si unul din doi solicitanti este respins din cauza resurselor insuficiente. Noul program ar permite UE sa sprijine pana la 800.000 de persoane pe an. Aceasta investitie va fi, de asemenea, un catalizator pentru modernizarea universitatilor, institutiilor de formare profesionala si a scolilor.

Programul va oferi UE mijloacele pentru a sprijini in mai bune conditii cooperarea intre institutiile de invatamant si lumea muncii. Programul va permite UE sa sprijine statele membre in conceperea si aplicarea de politici si reforme ale educatiei eficiente si in transferul abordarilor inovatoare catre altii. De asemenea, Comisia propune sa se elaboreze, in cooperare cu Banca Europeana de Investitii, un program prin care sa se ofere imprumuturi garantate pentru studentii de master in vederea unui curs complet de licenta in strainatate. Acest program, „Erasmus pentru Master”, ar aborda o lipsa actuala in sprijinul financiar.

Programul pentru educatie, formare profesionala si tineret va include un subprogram pentru sport, concentrat asupra abordarii amenintarilor transnationale precum doping-ul, violenta si rasismul in sport, asupra dezvoltarii de cariere duale pentru atleti si asupra sprijinirii organizatiilor de la nivelul de baza.

Europa creativa

Programul „Europa creativa” va contribui la conservarea patrimoniului cultural si la intensificarea circulatiei lucrarilor creative in interiorul si in afara UE. De asemenea, Comisia va propune un instrument financiar gestionat de Banca Europeana de Investitii pentru asigurarea de finantare a datoriilor si a capitalurilor proprii in industriile culturale si creative. Programul va juca un rol important in stimularea cooperarii transfrontaliere, promovand invatarea reciproca si profesionalizand aceste sectoare.

Sprijinul UE in sectorul creativ are un efect semnificativ de parghie in atragerea de investitii publice si private suplimentare. Aceasta imbunatateste competitivitatea, mai ales in ceea ce priveste micile intreprinderi, contribuie la crearea de oportunitati de angajare si la inovare, precum si la dezvoltarea locala si regionala.

Un mai bun raport calitate-pret

Programele UE existente in educatie si tineret au avut mare succes in stimularea mobilitatii. De exemplu, 2,5 milioane de studenti au beneficiat de sprijinului UE pentru studii si stagii in intreprinderi in alte tari, prin intermediul programului „Erasmus”.

Finantarea prin noile programe va fi completata printr-un sprijin semnificativ pentru educatie, formare profesionala si cultura prin intermediul „Orizont 2020” si prin fonduri structurale. De exemplu, in actualul buget (2007-2013) s-au cheltuit aproximativ 72,5 miliarde euro pentru educatie si formare in toate regiunile Europei si niveluri similare de cheltuieli pot fi preconizate pentru viitor.




Tags: programe UEinvatamantlocuri de munca


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Cresterea finantarii pentru educatie, tineret si creativitate va stimula crearea de locuri de munca
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016