Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
din 17 voturi
Orice afacere incepe cu o cercetare meticuloasa de piata, pentru a verifica daca este intr-adevar nevoie de produsul sau serviciul tau si cum se va pozitiona acesta, in raport cu competitia. Cel de-al doilea pas este realizarea unui plan de business gandit indelung, pentru a pune pe hartie toate variabilele si a structura ideile ce stau la baza afacerii. Urmatorul nivel in evolutia businessului se refera la organizarea bugetului iar acesta este, de multe ori, o cumpana la inceputul unei afaceri, pentru ca adesea investitia este minima. Daca acest lucru te sperie cel mai rau, reflecteaza asupra unor modele de afaceri ce nu necesita o investitie masiva, la inceput de drum. Noi iti oferim 3 exemple care sa te inspire:
1. Afacere cu materiale de constructii
In orasele romanesti, se construiesc constant cladiri noi iar materialele de constructii vor avea intotdeauna cerere pe piata. Chiar daca, la prima vedere, nu pare un domeniu in care ai putea investi o suma minima, o strategie buna si o pozitionare corecta pot dovedi contrariul. Spre exemplu, poti cauta un diferentiator fata de competitie, care sa reprezinte un avantaj vizibil pentru publicul tinta.
Pe piata materialelor de constructii, acesta a fost, la un moment dat, livrarea materialelor direct pe santier in 24 de ore de la comanda, lucru care a reusit sa pozitioneze afacerea respectiva in topul segmentului sau de piata. Este vorba de Arabesque, detinuta de Cezar Rapotan, omul de afaceri care a pornit in 1994 doar cu 2000 de dolari imprumutati de la familie si prieteni.
Businessul sau s-a extins, insa, fulgerator iar astazi Arabesque desfasoara afaceri in valoare de 351 de milioane de euro, cu o marja de profit de 3,5%.
2. Afacere de consultanta social media
O afacere nu necesita neaparat existenta unui produs fizic, poti fi un furnizor de servicii pe o piata in plina dezvoltare: promovarea prin social media. O astfel de afacere nu doar ca nu necesita o investitie substantiala, dar iti permite sa lucrezi de oriunde si sa-ti organizezi timpul destul de flexibil.
Cine nu foloseste Facebook, Instagram sau YouTube? E un mediu in care iti vei gasi cu usurinta clienti, daca esti o persoana sociabila, creativa si cu abilitati de vanzare. Multe platforme ofera cursuri profesionale complete cu certificari recunoscute, care necesita o suma modica. Social media este, de asemenea, un mediu de afaceri care are un potential nelimitat, cu o baza de clienti care se poate extinde in intreaga lume. Această tendinta este putin probabil sa decada in curand, iar noi platforme sunt lansate in fiecare an, facad posibilitatile de extindere nelimitate.
In plus, pe masura ce reputatia ta devina remarcabila, poti oferi si cursuri spre a pregati alti profesionisti in acest domeniu, conform experientei si abordarii tale.
3. Afacere cu obiecte imprimate
Obiectele personalizate sunt la mare cautare, in special in randul generatiei Millennials, care cauta sa se diferentieze si sa-si faca vocea auzita, in cadrul societatii. Tricouri, sepci, obiecte de birotica, chiar si obiecte de Craciun pot fi personalizate iar publicul tinta se poate extinde de la clienti finali la alte businessuri. Afacerea ta poate functiona atat B2C cat si B2B, atata timp cat aceste doua operatiuni sunt atent delimitate si gestionate separat.
Iar cea mai buna veste este ca un business cu obiecte imprimate necesita o investitie minima: o imprimanta specializata pe tipul de material folosit si primul stoc de obiecte de imprimat. Printre cele mai populare afaceri cu tricouri imprimate un business initiat de un grup de oameni de publicitate care personalizeaza expresii romanesti si le ataseaza pe tricouri sau altul care s-a remarcat prin traducerea unor expresii romanesti in engleza, rezultand tricouri amuzante, bune de dat cadou.
Indiferent de tipul de afacere pe care ti-l alegi, mai ales daca incepe cu o investitie mica, ai grija la cateva aspecte cheie:
-
Cele două mari forme de capital intr-o afacere sunt capitalul mental (expertiza ta de produs și servicii) si capitalul de relatie (publicul tinta, organizatia, clientii si partenerii). Capitalul mental + Capitalul de Relatie = Capitalul Financiar. Cand acesti factori sunt in echilibru, organizatia poate straluci. Nu investi sume considerabile in afacere pana nu armonizezi aceasta ecuatie.
-
Atunci cand profitul incepe sa devina substantial, nu-l investi in diversificarea afacerii, ci in concentrarea, perfectionarea si promovarea produsului-vedeta al ei.
-
Nu alege varianta ieftina, nici cand vine vorba de angajati, nici de materia prima. La inceput de drum, singurul lucru prin care te poti ridica e calitatea. Oricat de mica e investitia, nu face rabat de ea.
Iata propunerile noastre pentru un buget redus, compensat de pasiune si determinare si ghidat de principiile corecte de business. Calculeaza-ti fiecare pas, fie ca este vorba despre partea financiara sau alt segment al afacerii tale.
Sursa foto: Unsplash
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 4.21 din 17 voturiArticole conexe
O afacere profitabila din dorinta oamenilor de competitie in joaca
de Silviu-marian Banila→ Citeste mai departe
Afacere profitabila pornita cu 40 de lei si un blog
de Afacerilacheie.net→ Citeste mai departe
Design-ul interior este pasiunea ta? Incepe aceasta afacere profitabila!
de Silviu-marian Banila→ Citeste mai departe
Afacere profitabila cu plantatie de catina, productie record de 9,6 tone la hectar
de Andreescu Sorin→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Cultivarea plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic
- → Afaceri la cheie - Cresterea albinelor
- → Totul despre accesarea fondurilor UE pentru agricultura si zootehnie
- → Afaceri la cheie - Goji, merisoare, Aronia - trei fructe miraculoase care te pot imbogati!
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Afaceri la cheie - Cultivarea catinei
- → Joaca-te inteligent cu copilul tau! Fise distractive si educationale
- → Secretele antreprenorilor care o duc bine pe timp de criza
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Propriul meu plan de afaceri - plan de afaceri model!
Comentarii0 comentarii