Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
2846 06-Feb-2015

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Producatorii de alimente din zonele montane pot inscrie pe ambalajul produselor realizate sintagma de „produs montan”. 

Comisia Europeana a adoptat, in iunie 2014, regulamentul prin care se stabilesc conditiile de utilizare a mentiunii de produs montan pe etichetele alimentelor fabricate in UE.

Mentiunea „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute de la animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane si daca produsele sunt prelucrate in zonele respective, cu o marja de exceptie de 30 de kilometri in afara zonei montane pentru amplasarea unitatilor de procesare.

Denumirea poate fi aplicata si de catre producatorii care practica transhumanta, daca animalele sunt crescute cel putin un sfert din viata in transhumanta si au pascut pe pasuni din zone montane.

Portalul producatorilor de produse montane: http://produsmontan.ro/

Iata ce spune legea!

Regulamentul delegat nr. 665/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste conditiile de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", in vigoare de la 19.06.2014

Avand in vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, in special articolul 31 alineatele (3) si (4),
intrucat:

(1) Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 a instituit un sistem aplicabil mentiunilor de calitate facultative, pentru a-i ajuta pe producatori sa comunice, pe piata interna, caracteristicile sau proprietatile care ofera valoare adaugata propriilor produse agricole.

Acesta stabileste conditiile de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan" si imputerniceste Comisia sa adopte acte delegate pentru a prevedea derogari de la aceste conditii, in cazuri justificate in mod corespunzator si pentru a tine seama de constrangerile naturale care afecteaza productia agricola din zonele montane.

De asemenea, regulamentul mentionat imputerniceste Comisia sa adopte acte delegate de stabilire a metodelor de productie si a altor criterii relevante pentru aplicarea mentiunii respective.

(2) Cu scopul de a evita inducerea in eroare a consumatorilor, ar fi oportuna clarificarea utilizarii mentiunii "produs montan" in cazul produselor de origine animala. In cazul produselor obtinute de la animale, cum ar fi laptele si ouale, productia ar trebui sa aiba loc in zone montane.

In ceea ce priveste produsele obtinute din animale, cum ar fi carnea, animalele ar trebui sa fie crescute in zone montane. Dat fiind faptul ca fermierii cumpara adesea animale tinere, acestea trebuie sa petreaca cel putin ultimele doua treimi din viata in zone montane.

(3) Transhumanta, inclusiv transhumanta intre pasuni din zone montane si nemontane, este practicata in multe regiuni ale Uniunii, pentru a se profita de disponibilitatea sezoniera a pasunilor.

Aceasta practica asigura conservarea atat a pasunilor de altitudine, neadecvate pentru pasunatul continuu, cat si a peisajelor traditionale, create de om, din zonele montane.

Transhumanta prezinta de asemenea avantaje directe de mediu, reducand de pilda riscul eroziunii si al avalanselor. Prin urmare, pentru a incuraja practicarea continua a transhumantei, ar trebui autorizata aplicarea mentiunii "produs montan" si pe produsele obtinute din animale transhumante care petrec cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane.

(4) Pentru a garanta faptul ca hrana destinata animalelor de ferma provine in principal din zone montane, ar trebui sa se precizeze ca, in principiu, cel putin jumatate din ratia furajera anuala a acestora, exprimata in procente de substanta uscata, ar trebui sa fie alcatuita din hrana care provine din zone montane.

(5) Datorita faptului ca hrana destinata rumegatoarelor, disponibila in zonele montane, reprezinta mai mult de jumatate din ratia lor furajera anuala, in cazul lor acest procent ar trebui sa fie mai mare.

(6) Din cauza unor constrangeri naturale si a faptului ca hrana produsa in zonele montane este in principal destinata rumegatoarelor, doar o proportie redusa din hrana porcinelor este in prezent obtinuta din zone montane.

Pentru atingerea echilibrului necesar intre cele doua obiective ale mentiunii "produs montan", prevazute in considerentul 45 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, si anume asigurarea continuitatii productiei de porcine in zonele montane si conservarea, in acest fel, a structurii rurale, proportia din hrana destinata porcinelor, care trebuie sa provina din aceste zone, ar trebui sa reprezinte mai putin de jumatate din ratia lor furajera anuala.

(7) Animalelor transhumante ar trebui sa li se aplice restrictii privind hrana, atunci cand ele se afla in zone montane.

(8) Dat fiind faptul ca transhumanta se aplica deopotriva si stupilor de albine, ar trebui clarificata aplicarea mentiunii "produs montan" in cazul produselor de apicultura. tinand insa cont de faptul ca zaharul utilizat in hrana albinelor nu provine in mod normal din zone montane, restrictiile referitoare la hrana nu ar trebui sa se aplice albinelor.

(9) in ceea ce priveste produsele de origine vegetala, pentru a evita inducerea in eroare a consumatorilor, mentiunea "produs montan" ar trebui utilizata doar daca plantele sunt cultivate in zone montane.

(10) Produsele prelucrate ar trebui sa poata contine, ca ingrediente, materii prime care nu pot fi produse in zone montane, precum zaharul, sarea sau plantele aromatice, cu conditia ca acestea sa nu reprezinte mai mult de 50 % din greutatea totala a ingredientelor.


Tags: afacerioportunitati de afaceriprodus montanetichetare produse montanepasuniproducatori


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Oportunitati de afaceri cu 'produse montane' - Norme europene de etichetare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

13 Iun2018

Cum puteti obtine finantare de 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri

de Alina Constantinescu
336 persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacerere non-agricola in mediul urban si isi au resedinta sau domiciliul in regiunea Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) vor fi selectate sa participe la cursuri de formare...
Citeste mai departe
25 Ian2017

Programul Start-up National: pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Alina Constantinescu
Prin noul program Romania Start-up National, antreprenorii vor putea primi un ajutor financiar de pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Antreprenorii pot accesa programul de la 1 mai 2017. De asemenea, prin Programul Operatonal Capital Uman sunt finantate alte doua programe...
Citeste mai departe
17 Mai2016

Meniul electronic sau e-meniul - modul de a creste vanzarile in afaceri

de Zenobia Badescu
Costin Staicu, consilierul afacerilor gastronomice, este unul dintre promotorii meniului electronic pentru hoteluri si restaurante in Romania. Idei de Afaceri: Ce este meniul digital si cum poate ajuta o afacere gastronomica? Costin Staicu: Meniul electronic sau e-meniul reprezinta una...
Citeste mai departe
03 Mai2016

Un nou trend in afaceri: consumul colaborativ

de Teo Manole
V-ati gandit vreodata cate dintre obiectele pe care le detineti le folositi in mod curent? Unelte de gradinarit, instrumente muzicale, echipamente de gimnastica, carti, CD-uri si chiar unele haine stau mai mult in spatii de depozitare decat sunt folosite. Cele mai multe persoane au locuinta...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016