In Romania abordarea unui subiect precum consiliul consultativ (Board of Advisors) nu este simpla. De la traducerea termenului din limba engleza pana la conversia acestuia in practica de business. Reflexele de semantica si cultura locala de afaceri nu par sa tina cu noi. Si totusi, sub impactul...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
3295
12-Dec-2013
Majoritatea antreprenorilor si a membrilor oricarei echipe pleaca de la premisa ca elementul cheie cel mai important pentru succes este munca asidua, dedicarea si timpul extins acordat afacerii.5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
In realitate, eficacitatea este de obicei mai legata de cat de bine se dezvolta relatiile la locul de munca, cu omologi sau lideri.
Mai intai, trebuie sa defineasca in mod corect fiecare relatie: de colegialitate, prietenie sau ca relatie tensionata.
Relatiile de colegialitate se refera la acele relatii care nu s-au transformat inca in prietenii in adevaratul sens al cuvantului, dar care implica persoane mai apropiate decat cunostintele.
Este in avantajul tuturor antreprenorilor si al membrilor unei echipe sa recunoasca aspectele pozitive si cele negative ale fiecarei relatii. Mai mult decat atat, toti trebuie sa dezvoltam relatii potrivite si sa le evitam activ pe cele care ne afecteaza negativ afacerea sau care nu sunt bune la un moment dat pentru cariera noastra.
Iata cateva etape ale relatiilor pe care le puteti intalni la locul de munca si pe care le puteti adapta la nevoile specifice in cadrul afacerii:
1. Cunostinte
Fiecare relatie de afacere – de la egal la egal sau din interior catre exterior – incepe cu o introducere si cu o recunoastere formala a rolurilor. Foarte multe relatii raman doar la acest stadiu, ducand adeseori la o comunicare ineficienta, o lipsa de cooperare, lipsa de incredere si la o productivitate redusa. De aceea, transformarea acestei relatii intr-una de colegialitate este esentiala pentru afacere.
2. Colegialitate, Mentorat
Aceasta este o relatie de munca productiva in care una dintre parti, cea care detine mai multe cunostinte si este de obicei mai experimentata, ia parte activ la dezvoltarea celeilalte. Atunci cand contribuie ambele parti, este o relatie puternica si pozitiva care contribuie atat la evolutia carierei, cat si a afacerii.
3. Colegialitate, Sustinator
Diferit de mentor, care este un trainer si un profesor, sustinatorul iti inspira ceea ce ai putea sa devii. Cei mai buni sustinatori fac asta pentru ca le pasa de tine ca persoana, nu din cauza aspiratiilor personale.
Afacerea ta va prospera datorita productivitatii crescute, moralului echipei si dezvoltarii abilitatilor.
4. Colegialitate, Pionier
Pionierul nu este competitiv peste masura. Cu toate acestea, este intotdeauna cu un pas inainte si se bucura atunci cand devine pentru ceilalti un model demn de urmat. Ca rezultat, vei fi motivat sa devii si tu un pionier, un deschizator de drumuri, ceea ce va duce la crearea unor relatii mai puternice la nivelul echipei, si la un inceput mai puternic al afacerii.
5. Colegialitate, Comunicator
Comunicatorul este intotdeauna pus la punct cu ultimele informatii si te tine la curent cu ceea ce se mai intampla in domeniul afacerilor si de ce. Spre deosebire de barfe, informatia este intotdeauna diseminata in mod pozitiv, ajutandu-te sa te dezvolti cat mai bine posibil atat la locul de munca, cat si din punct de vedere al carierei personale. Aproape intotdeauna culegi ceea ce semeni.
6. Prietenie
Exista trei conditii care vin la pachet cu tranzitia de la colegialitate la prietenie: dorinta comuna de a ajunge la nivelul urmator, extinderea relatiei bazate pe munca la experiente in afara locului de munca si impartasirea diferitelor aspecte care necesita incredere si discretie. Contrar opiniei populare, prieteniile nu au un impact negativ asupra afacerilor.
7. Romantism
Cand relatiile sunt potrivite, aprobate si „validate” de ambele parti, poate fi un lucru pozitiv atat din punct de vedere personal, cat si profesional. Pe de alta parte, pot genera probleme foarte serioase la nivel legal si emotional, ca sa nu mai vorbim de durere, suferinta si esec in afaceri. Fii foarte precaut cand se ajunge la acest nivel.
8. Inamic
O relatie in care doi membri ai echipei sunt adversari are intotdeauna un impact negativ asupra afacerii, asa ca e nevoie de interventia managementului pentru a salva afacerea.
Unele relatii de acest tip pot fi transformate in colegialitate sau chiar prietenie, dar e nevoie mai intai de dorinta comuna de schimbare a ambelor parti. Dragoste cu sila nu se poate.
Pe scurt, antreprenorii trebuie sa fie foarte atenti si sensibili in ceea ce priveste afacerea si relatiile personale deoarece de obicei se lucreaza cu echipe mici, bine consolidate, in medii inovative si nestructurate.
Calitatea relatiilor cu clientii, investitorii, partenerii si furnizorii poate deveni usor avantajul competitiv sau sentinta la moarte a unei afaceri la inceput de drum.
Din proprie experienta pot spune ca nici cea mai buna tehnologie sau cel mai bun model de afacere nu va reusi fara relatiile de succes. Din acest motiv investitorii spun ca investesc in oameni, nu in idei.
Autor: Dan Iacobescu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
28 Ian2019
Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori
de Afaceri La Cheie
646
Management
01 Iun2016
4 pasi care iti maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari
de Dragos Craciun
Oricare ar fi situatia in care va gasiti, urmati acesti 4 pasi care va maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari!
1. Ascultati cu atentie
Intr-adevar, este foarte important sa va ascultati cu atentie interlocutorul pentru a putea pregati terenul propriei...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1578
Management
26 Mai2016
Cat de important este sa te intelegi bine cu persoanele potrivite afacerii pe care o conduci
de Cosmin Enescu
La locul de munca, se intampla frecvent sa lucrati cu persoane ce apartin diferitelor generatii cu diferite stiluri de munca, moduri de a gandi si de a comunica.
De multe ori, in organizatiile romanesti se repeta acelasi scenariu: exista un grup de persoane care castiga simpatia sefilor si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1296
Management
24 Mai2016
Ca manager al afacerii, evitati aceste practici abuzive
de Cosmin Enescu
Atunci cand un proiect redirectioneaza angajati de la postul lor obisnuit la proiect, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri.
Managerul de proiect trebuie sa discute cu persoanele propuse sa intre in proiect daca sunt dispuse sa renunte la responsabilitatile din prezent, sa efectueze deplasari...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
1552
Management
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - cresterea lipitorilor. Deschide-ti propria ferma de lipitori!
- → Afaceri la cheie - Descopera comoara din pivnita - ciupercile Pleurotus!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Afaceri online. Cum sa-ti faci Magazin Online
- → 10 cele mai accesibile afaceri care pot fi demarate la ora actuala in Romania!
- → Top 33 cele mai tari idei de afaceri dupa orele de serviciu
- → Joaca-te inteligent cu copilul tau! Fise distractive si educationale
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Top cele mai profitabile 17 afaceri la cheie in agricultura
- → Secretele ingrijirii celor mai deosebite si pretentioase flori de apartament si gradina!
Comentarii0 comentarii