Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
4371 15-Aug-2013

2.75
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
Clientii existenti sunt o mina de aur pentru afacerea ta. Dar faci totul pentru a le mentine viu interesul?

Iata patru sfaturi pentru gestionarea si pastrarea clientilor pe care ii ai deja.
 
Pastrarea clientilor existenti si atragerea unora noi sunt motivele principale pentru care fiecare afacere ar trebui sa implementeze un program solid de management al clientilor si de consolidare a fidelitatii. Programul  de fidelizare a clientilor ar trebui sa aiba urmatoarele obiective:
 
1. Mentinerea satisfactiei clientilor
Acesta este cel mai important element, toate celelalte depind de el. Lipsa capacitatii de a satisface clientii va conduce rapid la pierderea bazei afacerii si la scurt timp la pierderea intregii afaceri. In primul rand asigura-te ca oferi un produs sau un serviciu de calitate. Apoi, asigura-te ca angajatii sunt accesibili, bine pregatiti si politicosi.
 
2. Rezolva problemele clientilor si neintelegerile
Nimeni nu isi doreste o disputa – si asta se aplica si angajatilor, si clientilor. Implementeaza un sistem unde angajatii din prima linie pot rezolva problemele rapid si fara prea multe sacrificii. Angajeaza doar persoane care au abilitatea de a face clientii fericiti. 

De multe ori cand o situatie ajunge la manager, acesta pur si simplu ofera ceva clientului ca sa scape de el. Din pacate, chiar daca aceasta atitudine poate rezolva situatia, nu inseamna ca ajuta la recastigarea satisfactiei si a increderii.
 
Daca un client este pur si simplu imposibil sau devine abuziv, este total acceptabil sa ii ceri sa plece. Cu toate acestea, daca te confrunti des cu astfel de situatii poate insemna ca produsele sau serviciile pe care le oferi au nevoie de ajustari considerabile.
 
3. Fa-i sa revina
Pastreaza legatura cu clientii pentru a-i putea convinge sa faca o noua achizitie sau sa ofere valoare produsului tau. Uneori e necesar sa le reamintesti de ce au apelat la tine in prima instanta. „Cand am vorbit prima oara, mi-ai spus ca… Mai e valabil? Se mai aplica la necesitatile tale?

Ce e mai important pentru tine acum?” Achizitiile repetate sunt mult mai profitabile decat cele noi deoarece nu exista costuri de atragere a clientului. Din acest motiv e posibil sa-ti permiti sa oferi discounturi pentru fidelitate.
 
4. Cere recomandari
Recomandarile sunt cel mai bun prieten al antreprenorului si probabil cel mai evident mod de afirmare a satisfactiei clientului. Cand se iveste oportunitatea, cere-le recomandari clientilor.
 
Poti include in strategia de afacere un program de recompense pentru recomandari. Nu te orienta exclusiv catre recompensele in bani, ele iti pot afecta credibilitatea, ci concentreaza-te mai mult pe cele care implica produse sau servicii extra din cele pe care le oferi.
 
Importanta managementului nu e noua in mediul de afaceri. Cu toate acestea, arta de a-ti manageria clientii si angajatii este uneori ignorata.

Un management eficient al clientilor este vital unei afaceri profitabile si de succes. Orienteaza-te catre noii clienti, dar
nu-i uita pe cei pe care-i ai in prezent – loialitatea e de multe ori recompensata.

Citeste intregul articol in numarul pe august al revistei Idei de Afaceri!

Autor: Anca Raileanu
 

Tags: afacereclientipastrare clientiafacerianagementrecompensefidelizare clienti


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Cum sa cresti numarul clientilor fideli
Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

Articole conexe

27 Nov2023

Magia impachetarii: cum sa-ti uimesti clientii cu ambalaje deosebite pentru cadouri

         Detii un magazin si vrei sa faci o impresie placuta clientilor tai prin modul in care impachetezi produsele pe care acestia le comanda spre a fi daruite persoanelor dragi? Poate ca ti se pare un detaliu minor, dar este foarte important modul de...
Citeste mai departe
1013 Management
15 Ian2018

33 de instrumente vitale pentru un management de succes

de Alina Constantinescu
Succesul unei companii depinde de modul in care antreprenorul gestioneaza resursele companiei. Un manager de succes trebuie sa fie o persoana rationala si creativa, sa identifice cele mai bune solutii pentru afacerea sa. Instrumentele de management trebuie intelese si aplicate corect. Lean, Six...
Citeste mai departe
1238 Management
01 Iun2016

4 pasi care iti maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari

de Dragos Craciun
Oricare ar fi situatia in care va gasiti, urmati acesti 4 pasi care va maximimizeaza propriile sanse de succes in afaceri si vanzari! 1. Ascultati cu atentie Intr-adevar, este foarte important sa va ascultati cu atentie interlocutorul pentru a putea pregati terenul propriei...
Citeste mai departe
1620 Management
26 Mai2016

Cat de important este sa te intelegi bine cu persoanele potrivite afacerii pe care o conduci

de Cosmin Enescu
La locul de munca, se intampla frecvent sa lucrati cu persoane ce apartin diferitelor generatii cu diferite stiluri de munca, moduri de a gandi si de a comunica. De multe ori, in organizatiile romanesti se repeta acelasi scenariu: exista un grup de persoane care castiga simpatia sefilor si...
Citeste mai departe
1337 Management

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016