Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
3333 08-Mai-2014

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
A pregati un proiect este, sa recunoastem, un lucru dificil pentru cele mai multe dintre persoanele care isi doresc fonduri nerambursabile pentru afacerile lor. Pentru asta exista firme de consultanta si consultanti specializati. 
 
Una dintre firmele acestea este GoPlan din Brasov. Numele este si el sugestiv. Firma a fost infiintata in ianuarie 2007 de catre doi parteneri, unul dintre ei fiind Diana Dumitru. In prezent dna Dumitru este unic asociat. 
 
“Dupa ce timp de 11 ani am fost functionar public, iar 6 dintre ei mi i-am petrecut scriind proiecte pentru dezvoltare locala, am ajuns sa imi dau seama ca toata experienta si informatiile pe care le aveam puteau fi folosite mai bine daca le orientam catre mediul de afaceri, unde se simtea nevoia unor informatii pertinente, mai ales in acea perioada (2006-2007).  

Astfel, in anul 2006 am urmat un curs pentru femeile antreprenor, apoi m-am inscris la cursul EMPRETEC de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, dedicat gasirii raspunsului la intrebarea “Pot fi un bun om de afaceri?” (raspunsul a fost “Da”), iar acolo am cunoscut-o pe partenera mea de afaceri si la o luna dupa finalizarea cursului ne-am facut planul de afaceri si am infiintat firma GoPlan.” Acestia au fost primii pasi ai afacerii povestiti de Diana Dumitru. 
 
Rolul consultantului este esential pentru a face pasii potriviti si pentru a evalua sansele de a obtine finantarea respectiva

Firma lucreaza cu 5 colaboratori externi care se ocupa de intocmirea anumitor parti de documentatie pentru obtinerea de finantari, in functie de experienta si specializare (planuri de afaceri, studii de fezabilitate, analize financiare, studii depiata, strategii de marketing, cercetare-dezvoltare).
 
Clientii GoPlan sunt, in general, firme cu activitate in Romania, in special din zonele Transilvania, Bucuresti, Moldova.
 
Idei de Afaceri: Dna Diana Dumitru, la realizarea proiectelor cam ce impedimente, greseli, necompatibilitati ati sesizat? 
 
Diana Dumitru: De foarte multe ori am constatat ca exista o interpretare eronata a impactului si a responsabilitatilor pe care finantarile nerambursabile le implica.

Se considera, de exemplu, ca daca o finantare acopera 60-70-100% din valoarea unui proiect, firma care beneficiaza de aceste fonduri se poate preocupa numai de partea ei de finantare. Si nu este asa.

Asumarea unui proiect se face pe valoarea lui totala, nu numai pe 0-30-50% din el, iar investitia trebuie mentinuta cel putin 3 ani dupace proiectul este finalizat. 
 
Impedimentele care apar sunt datorate, de cele mai multe ori, unor cauze care tin de structura interna a firmei (profil, domeniu de activitate, localizare, marime, cifra de afaceri) si de respectarea restrictiilor impuse de catre finantatori (tipuri de cheltuieli care pot fi finantate, obiective care trebuie atinse si rezultate care vor trebui obtinute).

De asemenea, cerinte in realizarea proiectelor (grad de inovare, experienta in piata, proceduri de achizitii, modalitati de plata a finantarilor, mod de rambursare a cheltuielilor si termene de plata) si apoi impactul proiectelor asupra activitatii firmei (mentinere investitie, crestere cifra de afaceri, crestere iar apoi mentinere numar de angajati).
 
Greselile pot aparea inca de la inceput in structurarea ideii de proiect, in alegerea tipului potrivit de finantare si in determinarea eligibilitatii (firma si proiectul pot fi finantate prin programul respectiv), in calculul marimii intreprinderii, si in modul in care este prezentata docmentatia pentru obtinerea finantarilor. Rolul consultantului este esential pentru a face pasii potriviti si pentru a evalua sansele de a obtine finantarea respectiva. 
 
In fazele de realizare si implementare a proiectului trebuie acordata multa atentie regulilor care sunt impuse de finantatori si modului in care acestea se schimba in timpul jocului. 
 
De asemenea, incompatibilitatile apar atunci cand, pe de o parte, proiectul si profilul firmei nu se incadreaza in cerintele finantatorilor, sau cand investitia nu este considerata potrivita pentru domeniul de activitate pentru care se solicita fondurile (de exemplu, o firma de constructii care solicita fonduri pentru realizarea unei hale industriale va avea dificultati in a demonstra necesitatea investitiei respective.

In cadrul unui depozit frigorific nu se vor finanta echipamente de feliere a produselor alimentare, dar se finanteaza echipamente pentru ambalare, in cadrul unei structuri turistice de agrement nu se finanteaza spatii de cazare, in cadrul unui proiect de formare a spiritului antreprenorial nu se sustin cursuri de calificare a angajatilor, nu pot fi achizitionate spatii cu destinatia locuinta pentru a fi transformate in birouri…).
 
Idei de Afaceri: Dna DumitruCum vedeti in viitor sansele de accesare, aveti o viziune optimista?
 
Diana Dumitru: Cu siguranta firmele vor depune si realiza proiecte ca si pana acum. Totusi, modul de abordare a proiectelor din partea finantatorilor va fi total diferit, punandu-se accent pe folosirea rezultatelor activitatilor de cercetare-dezvoltare-inovare in proiecte, pe transferul tehnologic si pe domeniile de activitate estimate ca avand potential de crestere ridicat si in care regiunile au avantaje competitive.

Estimez o reducere a perioadelor de evaluare si a termenelor in care vor fi facute platile. Din pacate, conform propunerilor de alocari financiare prezentate pana in acest moment, liniile de finantare dedicate intreprinderilor au alocari reduse in totalul fondurilor dedicate Romaniei in perioada 2014-2020, ceea ce va duce la o concurenta foarte mare pentru obtinerea finantarilor.
 
Cititi intregul interviu in numarul pe mai al revistei Idei de Afaceri !

Autor: Zenobia Badescu
 

Tags: fonduri europenefonduriafaceriafacerebani pentru afacerifonduri nerambursabilefinantareGoPlanDiana Dumitru


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Un partener pe termen lung te poate ajuta sa obtii fondurile europene
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

10 Dec2019

Finantare de 24 milioane lei pentru unul dintre cele mai mari grupuri de companii din agribusiness

de Afaceri La Cheie
Grupul de firme Serban cu capital romanesc, detinut de antreprenorul Nicolae Serban, si-a inceput activitatea in Onesti, in anul 1994. Structura grupului este integrata si are ca domenii principale de activitate: agricultura, comert cu cereale, plante oleaginoase si leguminoase, cresterea pasarilor,...
Citeste mai departe
09 Feb2017

Fonduri pentru afaceri: 6 programe nationale care se vor derula in 2017

de Alina Constantinescu
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, spre consultare, proiectele procedurilor de implementare a 6 dintre programele nationale care urmeaza a fi derulate in anul 2017, si anume: Programul national multianual de microindustrializare Bugetul pentru 2017 este...
Citeste mai departe
23 Aug2016

Ministerul Fondurilor Europene a emis ordinul care reglementeaza achizitiile efectuate de beneficiarii privati

de Alina Constantinescu
Ministerul Fondurilor Europene a emis Ordinul 1284/2016 privind aprobarea procedurii competitive aplicabile solicitantilor/beneficiarilor privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari finantate din fonduri europene. Ordinul este in vigoare incepand cu data de 12 august...
Citeste mai departe
18 Iul2016

AFIR primeste cereri de finantare pentru submasura 4.2

de Alina Constantinescu
AFIR ofera finantare prin PNDR 2020 pentru proiecte destinate procesarii produselor agricole (submasura 4.2). Termenul limita de depunere a cererilor pentru finantarea proiectelor de investitii este 31 octombrie 2016, ora 16:00. Obiectivele submasurii 4.2: · Infiintarea si/ sau...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016