Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMCA) a publicat un comunicat prin care ne ofera un exemplu de succes rezultat in urma finantarii primite prin programul "Femeia antreprenor".
Mina Ciobanu a decis sa porneasca o afacere pe cont propriu si a pus bazele unei...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
7408
16-Ian-2015
Cosmin Florescu a intrat in afaceri in 1994, cand a mostenit o brutarie de la tatal sau care se indreapta spre alte afaceri.2.83
din 9 voturi
din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
La scurt timp, in 1995, il intalneste pe Adrian Ispas, un fost coleg de liceu si de facultate, care avea o vopsitorie auto. Hotarasc sa se asocieze.
Treaba merge. Reusesc sa dezvolte atat brutaria cat si vopsitoria si, in plus, isi diversifica activitatea deschizand un atelier de tinichigerie performant si un supermarket.
De la 8 oameni si o cifra de afaceri de 100.000 USD (cat avea brutaria in 1995), Cosmin si Adrian au ajuns la 80 de angajati si o cifra de afaceri de 1 milion de dolari pe an.
Idei de Afaceri: Cum a influentat asocierea din 1995 afacerile voastre?
Cosmin Florescu: Asocierea a venit in cel mai potrivit moment. Eu am reusit sa-mi dezvolt activitatea la brutarie, am deschis si o patiserie si am dezvoltat foarte mult reteaua de distributie. Iar in ceea ce priveste vopsitoria, am reusit sa achizitionam, in sistem leasing, o cabina de vopsire performanta.
Cu aceasta cabina calitatea serviciilor noastre a crescut foarte mult. Pe atunci, in 1995, nu prea exista concurenta la activitatea de vopsitorie de foarte buna calitate.
Dar nici nu se dezvoltase inca o piata a automobilelor scumpe care puteau sa se vopseasca cu un asemenea utilaj. Cabina noastra era una speciala, etansa, avand temperaturi variabile pentru diferite faze de vopsire, uscare cu infrarosu, etc.
A fost o adevarata explozie pentru vopsitoria noastra!
Idei de Afaceri: Daca piata automobilelor scumpe nu era dezvoltata, cum ati rezistat?
Cosmin Florescu: Norocul nostru a fost ca a aparut Cielo pe piata romaneasca. La momentul acela, neexistand vopsitorii performante ca a noastra, am castigat acesti clienti oferindu-le serviciile de care aveau nevoie.
Am facut contracte cu toti dealerii Daewoo din Romania si le-am dat astfel posibilitatea sa-si vopseasca masinile (Cielo, Espero, Tico) la noi, in conditiile pe care vi le-am descris. A fost o adevarata explozie pentru vopsitoria noastra, la patru luni dupa asociere...
Idei de Afaceri: Cat v-a costat aceasta cabina de vopsit?
Cosmin Florescu: Cabina ne-a costat 80.000 DM. Bineinteles ca nu am avut bani sa o achitam din prima, asa ca am luat-o in leasing. Ne-a ajutat un partener german, reprezentantul in Romania pentru vopselele Glasurit, pe care noi le foloseam in atelier. El ne-a sprijinit in obtinerea contractului de leasing, acordandu-ne incredere si crezand in posibilitatile noastre.
Idei de Afaceri: Cat de greu a fost inceputul? Cum ati atras primii clienti?
Cosmin Florescu: Pentru a atrage primii clienti am contactat firmele de asigurari si le-am explicat ca facem lucruri de foarte buna calitate. Ne-au trimis la inceput cate o masina si, fiind multumiti, ne-au mai trimis si altele.
Asta cu toate ca la inceput aveam preturi destul de mari datorita materialelor folosite, a ratelor de leasing care trebuiau platite pentru cabina de vopsitorie s.a. Practic, putine masini puteau fi vopsite la noi in acea perioada. Doar cele cu o valoare mare (de la Cielo in sus), care puteau sa justifice in fata firmelor de asigurari pretul pe care ni-l plateau.
Idei de Afaceri: Ce momente semnificative au mai cunoscut serviciile voastre?
Cosmin Florescu: in urma cu un an, tot ca rod al asocierii noastre, am deschis un atelier de tinichigerie auto foarte performant. Am adus un utilaj care se numeste banc de centrat caroserii.
Cu ajutorul acestui utilaj, orice masina lovita poate fi indreptata exact la forma initiala. Utilajul respectiv e folosit de firme ca Ferrari, Mercedes, BMW. Investitia a costat vreo 50.000 DM, pe care am realizat-o tot in sistem de leasing.
Conducerea acestei noi activitati am lasat-o in mana unui inginer cu experienta in domeniu. I-am dat 10% din actiuni, urmand ca noi sa ne ocupam doar de strategia generala a firmei, de diversificarea afacerilor. Astfel, anul acesta am reusit sa deschidem un supermarket si mai avem si alte planuri.
Idei de Afaceri: Cum s-a prezentat concurenta in acesti ani?
Cosmin Florescu: in 1995 nu cred ca aveam vreun concurent care sa se ridice la standardele de calitate pe care le ofeream noi. Poate doar Mercedes sa fi avut o cabina de vopsit care sa ofere servicii de aceeasi calitate. Acum, exista in Bucuresti mai multe cabine de vopsit, dar noi am dobandit deja experienta, avem oameni calificati, instruiti in Germania.
Idei de Afaceri: Ce dificultati ati intampinat?
Cosmin Florescu: Am avut si dificultati financiare mai importante de-a lungul timpului. De exemplu, la achizitionarea bancului de centrat caroserii. Investitia era mare (50.000 DM) si n-am putut sa o acoperim decat in parte cu banii nostri.
Am incercat la doua banci sa obtinem un credit, dar ne-au cerut garantii imobiliare de pana la 200% sau sa garantam cu utilajele in valoare de 300% din valoarea creditului.
Am fost nevoiti sa preluam utilajul in sistem leasing. S-a ajuns la o rata de leasing foarte mare (aproximativ 5.000 DM) pe care trebuia sa o platim lunar, pe cand o dobanda la un credit era echivalentul a 500 DM lunar.
Eram foarte ingrijorati pentru ca nu stiam daca va merge afacerea sau vom scoate bani din buzunar ca sa platim rata. Am riscat, dorind sa respectam clientii si sa le oferim servicii de cea mai buna calitate. in prima luna, bineinteles ca nu am reusit sa acoperim rata de leasing, dar am fost intelesi de partenerul nostru. Abia in a doua luna am putut acoperi rata, platind insa si 20% in plus.
Idei de Afaceri: Pe parcursul acestor ani de activitate ati realizat niste actiuni foarte indraznete: asociere, diversificarea activitatilor, investitii in utilaje, performante s.a. Cum ati dobandit aceasta inteligenta a afacerilor intr-un timp atat de scurt?
Cosmin Florescu: Am invatat de peste tot. Am invatat de la tatal meu care are o experienta bogata in afaceri si, mai ales, din propriile mele incercari. Am avut marea sansa sa incep devreme colaborarea cu o firma de consultanta – Centrul pentru Excelenta in Afaceri care mi-a deschis o perspectiva noua, moderna asupra modului de a gandi, de a conduce si de a dezvolta o afacere.
De asemenea, am participat la o serie de cursuri si programe de instruire initiate de acest centru si sustinute de profesori si specialisti romani si americani.
Toata lumea e tentata sa apeleze la centrele de consultanta doar pentru obtinerea unor fonduri sau credite pentru continuarea sau dezvoltarea unei afaceri.
Eu va pot spune, din propria experienta, ca un credit e la fel de bun pentru o firma ca si asistenta si instruirea personalului, pe care un centru de consultanta le poate oferi. Pentru ca degeaba obtii niste fonduri daca nu ai oameni pregatiti sa foloseasca eficient acei bani.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 2.83 din 9 voturiArticole conexe
03 Iul2019
Programul "Femeia Antreprenor" - exemplul unei afaceri de succes
de Alina Constantinescu
17 Iun2016
The Starbucks - cateva dintre secretele succesului afacerii lor
de Teo Manole
The Starbucks Story - Ne-am avantat sa vorbim despre cel mai renumit lant de cafenele din lume nu din cauza unui exces de zel, ci datorita prezentei lui in Romania.
Cultura Starbucks se resimte in toata lumea, in functie de cultura tarii-gazda. Fiecare imperiu are o poveste de inceput, de aceea...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
26 Mai2016
Aveti o bucata de teren nevalorificata? Iata ce afacere cu potential va recomandam
de Zenobia Badescu
“Celor care iubesc natura si timpul petrecut in natura si celor care au o bucata de teren nevalorificata le recomand sa cultive lavanda, indeamna Anca Serpar, ea insasi fiind implicata intr-o astfel de afacere.
Anca a infiintat in 2010 o cultura de lavanda in comuna Bontida, la 30 de km...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
20 Mai2016
Afacere cu retete de dulciuri ante si interbelice. Cofetaria romaneasca are foarte mult potential
de Afacerilacheie.net
La 26 de ani, Ana Consulea continua afacerea de familie inceputa de parintii ei in 1998 si deschide Zexe Braserie, o cofetarie situata intr-o casa istorica din Bucuresti.
In aceasta noua afacere, antreprenoarea mizeaza pe reinterpretarea unor retete de dulciuri ante si...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Castiga 20.000 euro/luna cu propria ta Ferma de Vipere!
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Cum sa faci bani de acasa? Idei de afaceri profitabile
- → 10 cele mai accesibile afaceri care pot fi demarate la ora actuala in Romania!
- → Shaormerie - afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului!
- → Afaceri la cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
- → Top 33 cele mai tari idei de afaceri dupa orele de serviciu
- → Afaceri la cheie - Stand de sucuri naturale
- → Afaceri la cheie - Crescatoria ECO de gaini pentru oua si carne
- → Afaceri la cheie - Cresterea albinelor
Comentarii0 comentarii