Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
29401 23-Nov-2009

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI

Salvati-va din criza economica!


   Peste tot se vorbeste despre criza economica. Criza economica a cuprins intreaga lume, iar anul 2010 pare sa fie si mai greu.


Criza economica a lovit Romania ● Bursa de Valori Bucuresti s-a prabusit ● Piata imobiliara este blocata ● 14000 de IMM-uri au intrat in faliment ● 10000 de angajati au fost disponibilizati ● Leul s-a depreciat ...

Astfel de mesaje auziti la TV. Astfel de mesaje apar peste tot in media, in jurul dvs. Expresia criza economica incepe sa ridice parul pe dvs., chiar daca nu sunteti afectat inca. Va intrebati, desigur, oare ce urmeaza?

Raspunsul este unul simplu. Urmeaza aceleasi stiri, in care cifrele vor lua proportii dramatice. Si totusi, un mare om de afaceri din Romania afirma ca daca ai lichiditati in aceasta perioada cumperi cu 70-80% reduceri. Care va sa zica e sezon de REDUCERI! Cel putin pentru unii.

Puneti criza la pamant cu o unealta redutabila: 17 afaceri pe care pe puteti demara la domiciliu !

! Util in situatia de criza economica: Renuntati la unele produse si redirectionati resursele financiare din activitati care prin natura lor fie imobilizeaza volume mari de numerar fie sunt imprevizibile din acest punct de vedere, catre activitati care reduc riscul penuriei de cash.



! In perioada de criza ajustati/cresteti marjele cu riscul penuriei de numerar: "franarea" unor activitati pe perioada de criza economica prea riscante din punctul de vedere al numerarului se poate face si prin cresterea preturilor respectivelor produse/servicii. Deosebirea in aceasta situatie este ca produsul/serviciul va fi in continuare disponibil, dar il veti produce doar in masura in care clientul este dispus sa plateasca un pret mai mare.

! Hedging: termenul poate parea complicat la prima vedere, insa mecanismul este destul de simplu. In situatia de criza economica, in care este posibil sa avem obligatii de plata in valuta, ne putem proteja de efectele negative ale fluctuatiilor cursului valutar prin a ne asigura si venituri legate de aceeasi valuta. In acest fel ramanem imuni la fluctuatii.

! In situatii de criza apelati la finantari din partea asociatilor: asociatii raman in continuare o sursa de finantare foarte buna pentru firme, chiar si numai prin neridicarea dividendelor, atunci cand alte surse sunt greu de gasit. O astfel de masura determina si scaderea gradului de indatorare a firmei, lucru care o face (cel putin la nivel teoretic) mai putin vulnerabila la fluctuatiile costurilor de finantare.

O alta capcana in care managerii ar putea sa cada in perioada de criza este ignorarea realitatii din cifra de afaceri: vanzari mai mici in perioada care urmeaza nu inseamna neaparat o reducere a competitivitatii firmei noastre, ci o modificare in volumul intregii piete. Daca produsul nostru este in continuare la fel de atractiv in comparatie cu concurenta, chiar si pe perioada de criza, tot ce avem de facut este sa ajustam nivelul activitatii la cererea mai redusa.

Desi cuvantul criza aduce mai degraba a panica, noi credem ca in mintea intreprinzatorilor ar trebui sa sune mai degraba a prudenta. De aceea, sfatul nostru nu este sa abandonati proiectele de investitii, ci mai degraba sa le reganditi astfel incat:

- Sa nu absoarba numerar peste valorile pe care firma le poate genera. Pe perioada de criza economica prudenta inseamna ca situatia trebuie ajustata pentru a reflecta un scenariu cel putin cu 30% mai pesimist in perioada urmatoare.

- Sa fie capabile la randul lor sa genereze cash intr-o perioada cat mai scurta de la punerea in functiune, eventual (dar nu neaparat) in detrimentul unei marje de profit mai mari.

- Sa creasca flexibilitatea firmei din punctul de vedere al activitatilor/produselor oferite deoarece in perioada de relansare a vanzarilor resursele financiare vor deveni din nou accesibile, iar intrebarea care se va pune in acel moment va fi: care este produsul cel mai avantajos pentru a fi lansat? (atat din punctul de vedere al cererii de pe piata cat si din perspectiva nevoilor de numerar pentru perioadele de criza).

In concluzie la cele de mai sus, din punct de vedere financiar navigarea prin apele agitate ale acestei perioade grele se poate face cu succes in special daca aveti in minte lichiditatea. Fiecare decizie de business orientata spre salvarea din criza economica are efecte financiare si de aceea este bine sa aveti calculele bine facute si sa directionati resursele firmei spre acele activitati care pot mentine lichiditatea si pot propulsa compania dincolo de pericolele pe care mediul macroeconomic le va aduce.

Articol preluat din Consilier - Management financiar = singura solutie eficienta pentru criza economica


Tags: crizafinantariafacerifinanciarcriza economica


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Salvati-va din criza economica!
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

22 Dec2023

3 strategii eficiente pentru cresterea randamentului in afaceri

de Afaceri La Cheie
Succesul nu este cu siguranta rezultatul norocului, ci al aplicarii unor metode si tehnici inovatoare, atunci cand vorbim despre acele idei de afaceri cu randament ridicat. Viziunea fiecarui antreprenor este de a combina profitabilitatea financiara cu realizarea personala. Acest obiectiv, desi...
Citeste mai departe
23 Aug2023

3 exemple de afaceri profitabile pe termen lung

de Afaceri La Cheie
In lumea antreprenoriatului, multi aspira sa gaseasca acea idee de afacere care sa le aduca succes si stabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, intr-o piata in continua schimbare, este crucial sa identifici exemple de afaceri care sa fie nu doar profitabile in prezent, ci si durabile si...
Citeste mai departe
02 Feb2022

La inceput de an 2022, nu uita sa analizezi datele financiare ale firmelor partenere si competitoare

de Afaceri La Cheie
Daca la inceputul lui 2021 vestile din lumea afacerilor erau in marea lor majoritate optimiste, cu speranta in revenirea economica rapida, odata cu incheierea pandemiei Covid-19, anul 2022 incepe mai degraba prudent. Speranta incheierii crizei sanitare exista in continuare, din ce in ce...
Citeste mai departe
15 Sep2021

Partenerii tai de afaceri au datorii? Platforma online InfoQuick.ro te ajuta sa verifici rapid si simplu firmele la ANAF

de Redactia Afacerilacheie.net
Parteneriatele de afaceri sunt esentiale pentru succesul multora dintre companii. Progresam alaturi de clientii, furnizorii si partenerii cu care am incheiat diverse acorduri.    In acelasi timp insa, partenerii de afaceri pot reprezenta un risc pentru propria afacere....
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016