Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
1391 18-Iul-2017

5
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
Orasele mai mici din Bulgaria si Ungaria prezinta conditii mai favorabile intreprinderii de afaceri, comparativ cu capitalele acestor tari, respectiv Sofia si Budapesta, se arata intr-un nou raport al Grupului Banca Mondiala.

Pe de alta parte, capitala Romaniei, Bucuresti, se situeaza in prima jumatate a clasamentului oraselor din tara la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum mare de solicitari de servicii din partea sectorului privat, se afirma in raportul intitulat Doing Business in Uniunea Europeana - 2017: Bulgaria, Romania si Ungaria, lansat astazi.

Raportul citat analizeaza reglementarile din domeniul afacerilor care afecteaza IMM-urile in cinci domenii de activitate: constituirea unei societati comerciale, obtinerea autorizatiilor de construire, racordarea la reteaua de energie electrica, inregistrarea transferului dreptului de proprietate si solutionarea litigiilor comerciale in prima instanta. Cele 22 orase analizate in cadrul studiului sunt urmatoarele: Burgas, Plevna, Plovdiv, Ruse, Sofia si Varna in Bulgaria; Budapesta, Debretin, Gyor, Miskolc, Pecs, Szeged si Szekesfehervar in Ungaria; si Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti si Timisoara, in Romania.

“Reglementarile aplicabile in domeniul infiintarii unei societati comerciale, al tranzactiilor imobiliare sau in  cadrul furnizarii de servicii privind utilitatile de baza sunt elementele principale si vitale care influenteaza modul in care o economie este administrata, bine sau rau. Dupa cum se evidentiaza in raportul de fata, existenta unor reglementari corecte in domeniul afacerilor presupune efortul coordonat al legiuitorilor si executivului la nivel national si municipal pentru a simplifica modul de intreprindere a afacerilor“, a declarat Arup Banerji, Director Regional al Grupului Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeana.

Iar care sunt constatarile principale:

•    In Bulgaria, orasul Ruse a preluat conducerea in domeniile transferului dreptului de proprietate si solutionarii litigiilor comerciale, Burgas este pe primul loc la racordarea la reteaua de electricitate, iar Varna se evidentiaza prin usurinta cu care se infiinteaza o firma. Sofia este pe primul loc din punctul de vedere al timpului scurt in care se acorda autorizatia de construire, insa este printre ultimele orase din punctul de vedere al infiintarii unei afaceri, al transferului dreptului de proprietate si al solutionarii litigiilor comerciale.  

•    In Ungaria, la Debretin se inregistreaza cele mai eficiente proceduri de transfer al dreptului de proprietate si solutionare a litigiilor comerciale, la Szeged se realizeaza cea mai rapida racordare la reteaua de electricitate, la Pecs se acorda cel mai rapid autorizatiile de construire, pe cand Budapesta se afla in urma acestora din toate punctele de vedere. La nivel agregat, orasele din Ungaria au o buna performanta la toate nivelurile, cu exceptia modului in care se infiinteaza o afacere, datorita cheltuielilor de constituire care sunt aproape de doua ori mai mari decat media UE, alaturi de cuantumul capitalului subscris, care este cel mai mare dintre tarile membre

•    In Romania, orasul Iasi este lider in ceea ce priveste racordarea la reteaua electrica, Craiova iese in evidenta prin procedura eficienta de eliberare a autorizatiei de construire, Timisoara prin eficienta solutionarii litigiilor comerciale, iar Oradea prin calitatea sporita a serviciilor din domeniul cadastrului si intabularii. In general, Bucuresti are performante bune in majoritatea sectoarelor studiate.

Desi niciunul dintre orase nu exceleaza in toate cele cinci domenii studiate in cadrul raportului, majoritatea au dat dovada de o performanta de clasa mondiala in cel putin unul dintre domenii, oferind oficialitatilor, care doresc promovarea unor reforme, exemple de bune practici ce pot fi preluate si in alte orase. De exemplu, la Debretin, Miskolc si Szekesfehervar se inregistreaza cea mai buna practica europeana din punctul de vedere al solutionarii litigiilor comerciale in prima instanta.

Cele mai pregnante diferente, din punctul de vedere al performantelor, la nivelul fiecarei tari, se inregistreaza in acele domenii in care autoritatile locale se bucura de cel mai mare nivel de autonomie pentru elaborarea si aplicarea de reglementari, cum ar fi cele din domeniile autorizatiilor de construire, racordarii la reteaua electrica si solutionarii litigiilor comerciale.

In raport se constata ca racordarea la reteaua electrica reprezinta un punct slab care se regaseste in toate cele trei tari studiate. Chiar si in Iasi, Romania, cel mai rapid dintre cele 22 orase supuse studiului comparativ, racordarea la reteaua de electricitate dureaza cu peste trei luni in plus fata de media europeana de 90 de zile.

Cele mai mari diferente constatate in interiorul aceleiasi tari se manifesta in Bulgaria si Romania. De exemplu, in Sofia, Bulgaria, este nevoie de o luna in plus pentru racordarea la electricitate decat in Burgas, iar in Romania, sunt necesare opt luni in plus in Brasov fata de Timisoara pentru solutionarea si punerea in aplicare a litigiilor de natura comerciala.

„Aceste diferente constatate la nivelul performantelor inregistrate de orasele analizate sugereaza faptul ca exista cateva lectii importante pe care factorii de decizie locali si nationali le pot invata unii de la ceilalti, ceea ce va face diferenta la nivel de competitivitate si nu doar in interiorul aceleiasi tari, ci si la nivel global,” a declarat Mierta Capaul, Manager al Programului Subnational Doing Business in cadrul Bancii Mondiale.

Descarca aici raportul Doing Business in Uniunea Europeana 2017: Bulgaria, Romania si Ungaria>>

Tags: afaceri in Romaniamediu de afacericifra de afaceribirocratie


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Studiu comparativ intre Romania, Bulgaria si Ungaria privind usurinta cu care se pot demara afaceri
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016