Caramida cu caramida, se construieste o casa. Om cu om, se construieste o echipa. In ambele cazuri, trebuie sa optezi pentru ce e mai bun, altfel risti sa se surpe totul.
Inca iti mai aduci aminte momentele de inceput ale carierei tale in constructii. Aveai la dispozitie doar cativa mesteri, fiecare cu pretentiile, pacatele si cu felul lui de-a fi. Cu timpul, ai reusit sa transformi cativa muncitori intr-o echipa de constructori si ai pus bazele unei firme de constructii. Nu este, insa, suficient.
Daca vrei sa iti dezvolti afacerea si sa devii un nume respectat in domeniu, trebuie sa iei cateva masuri pe termen lung.
1. Construieste o echipa eficienta si capabila
LAVANDA - cea mai profitabila cultura
pe terenuri mici
- planta nepretentioasa
- se vinde excelent
- profit de peste 8.000 de euro/ha!
>> Click AICI <<
Poate cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand faci planuri de viitor pentru firma ta de constructii este sa aduni in jur oameni capabili si eficienti. Mai ales in domeniul constructiilor, angajatii dedicati si profesionisti sunt greu de gasit. De aceea este important sa depui un efort suplimentar ca sa-i gasesti si sa-i si pastrezi.
In primul rand, nu te teme sa renunti la cei care, desi sunt buni specialisti, sunt un factor perturbator in echipa ta. Mai departe, cauta mereu solutii ca sa-i convingi de planurile tale de viitor, dar si de faptul ca nu vor gasi o alternativa mai buna la ceea ce ai tu de oferit. Asta inseamna, cel putin, o politica a salariilor bazata pe merite.
2. Tine stacheta calitatii cat mai sus
In tara noastra, serviciile de proasta calitate sunt una dintre principalele nemultumiri ale romanilor. Ne lovim de ele peste tot: in activitatea statului, intr-o statiune pe litoral, intr-un restaurant, intr-un magazin, dar si in constructii. Lucrul de mantuiala nu scapa niciodata netaxat, iar vorba umbla repede.
Daca vrei sa construiesti o companie de viitor, ofera calitate. Fii sincer cu clientii si fa tot posibilul sa-i multumesti. Asta se vede cel mai bine in lucrarea pe care o ai de facut. Nu incarca nota de plata si ofera cele mai bune solutii. De exemplu, daca ai de construit o casa, recomanda caramida porotherm in locul unor materiale mai ieftine, dar de calitate mai slaba.
3. Investeste in siguranta
Fie ca este vorba despre siguranta pe care o impui in lucrarile tale sau despre masurile crescute de siguranta pe care le aplica angajatii tai atunci cand sunt pe santier, siguranta e una dintre valorile pe care poti miza. Avantajele vor fi vizibile imediat, intai in increderea pe care o capata angajatii, apoi in increderea pe care ti-o ofera clientii.
Pe langa beneficiile aduse de increderea in serviciile tale, siguranta imbunatateste imaginea companiei. In plus, se reflecta pozitiv in productivitatea angajatilor si ii stimuleaza sa fie mai loiali. Poate cel mai important efect - si cel mai la vedere - este faptul ca iti pastreaza mana de lucru in cele mai bune conditii pentru munca.
4. Organizeaza-ti afacerea profesionist
Din punct de vedere managerial, unul dintre cele mai bune lucruri pe care ar trebui sa le faci este sa iti imparti oamenii din subordine in echipe. E o greseala sa crezi ca toata lumea se pricepe la orice. Daca in echipa de conducere ai oameni specializati pe administrare sau finante, pe managementul echipamentului sau pe lucrari in sine, lasa-i sa conduca propriile departamente.
Separarea atributiilor este primul pas catre o mai buna eficientizare a serviciilor pe care le oferi. Cata vreme fiecare isi vede de domeniul sau, in loc sa tina sub ochi o imagine de ansamblu, detaliile esentiale devin dintr-o data clare si, mai ales, mult mai usor de gestionat.
5. Fii selectiv si specializeaza-te
Oricat ti-ai dori sa te implici in toate proiectele care iti rasar in cale, alege-le doar pe acelea pe care le poti indeplini cu certitudine. Bineinteles ca sunt riscuri in orice domeniu, cu atat mai mult in constructii, dar fii mereu constient de lipsurile companiei tale si tine cont de ele atunci cand decizi ce proiecte alegi.
Cat despre specializarea pe o anume nisa, lucrurile sunt clare: daca alegi un domeniu in care esti cel mai bun - de exemplu constructia de case de locuit -, vei avea de concurat cu mai putine firme decat daca te-ai axa pe constructii, la modul general. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca iti restrangi optiunile: piata constructiilor este in crestere, potrivit unui studiu Arabesque publicat la inceputul anului.
Pe scurt, reteta care iti ofera cele mai mari sanse sa cresti afacerea ta in constructii se bazeaza in primul rand pe respect fata de client, pe servicii de calitate superioara si pe angajati profesionisti si multumiti.
Mai departe tine de flerul tau in afaceri sa iei cele mai bune decizii si sa te implici in acele proiecte care vor aduce cele mai mari beneficii pentru afacerea ta.
Sursa foto: Shutterstock
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 4.5 din 5 voturiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE


- Intrebarea zilei
Intrebare: am o afacere pe care eu o consider foarte buna am dezvoltat-o pana la un anumit stagiu si in continuare am nevoie de capital, este vorba de productie de peleti, productie de ulei esential de levantica, detin 100ha de teren, se pot castiga f. multi bani , cineva interesat???
Raspuns: Buna, despre ce aport este vorba, in ce conditii? [citeste tot raspunsul aici]

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2019 - 7 Afaceri cu Profit explicate detaliatAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Agricultura ecologica. Cultivarea de legume in sistem ecologic
- → Idei de afaceri profitabile - ciupercarie
- → Afaceri la cheie - Firma de organizare evenimente
- → Afaceri la cheie - Ferma piscicola in sistem familial
- → Secretele antreprenorilor care o duc bine pe timp de criza
- → Biblia Antreprenorului sau Cum sa devii milionar peste noapte
- → Afaceri de succes in 2016 - firma de catering!
- → Afaceri la cheie - toaletarea cateilor si pisicilor
- → Joaca-te inteligent cu copilul tau! Fise distractive si educationale
- → Afaceri la cheie - Cum sa deschizi o cafenea
Comentarii0 comentarii